Openbaar vervoer


De provincie is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Drenthe. Wat doet de provincie op dit gebied? U leest het op deze pagina.

Uitgelicht

De Nedersaksenlijn is een directe spoorverbinding tussen Enschede en Groningen via Emmen en Ter Apel. Op dit moment ontbreekt er nog een railverbinding van 44 kilometer tussen Emmen en Veendam. Deze schakel is hard nodig om de robuustheid van de spoorverbinding tussen noordoost-Nederland en de rest van Nederland te verbeteren.

Iedereen moet gebruik kunnen maken van duurzaam vervoer. Overal, of dat nu in de stad of op het platteland is. Dat kan nu met één app: met glimble plan, boek en betaal je je hele reis. Drenthe en Groningen zijn samen één van de zeven pilotgebieden in Nederland voor het landelijke programma ‘Mobility as a Service’ (MaaS).

De zomervakantie is voor de meeste mensen voorbij. En dat betekent dat het weer tijd is om naar werk, school en andere bestemmingen te reizen. Dat reizen doen we steeds bewuster. In Groningen en Drenthe reis je comfortabel, duurzaam én vlot via 'hubs'.

De provincie Drenthe, de Landkreis Grafschaft Bentheim en de Bentheimer Eisenbahn AG werken sinds 2014/2015 aan de ontwikkeling van het personenvervoer op het traject Emmen-Rheine.

Het OV-bureau Groningen Drenthe ontwikkelt, beheert en organiseert het openbaar vervoer per bus in Groningen en Drenthe.

Het OV-bureau is een samenwerkingsverband van de provincies Groningen, Drenthe en de gemeente Groningen.

arriva---emmen-zuid---lars-blaauw----1

De provincie Drenthe is samen met de provincie Overijssel verantwoordelijk voor de treindiensten op de Vechtdallijnen. Dat zijn de spoorlijnen Zwolle-Emmen en Almelo-Mariënberg. Arriva verzorgt hier de treindienst.

Transferium De Punt langs de A28 bij afrit Eelde wordt een Hub waar verschillende vervoerswijzen samenkomen. Vanuit Drenthe kunnen reizigers hier snel en veilig verder reizen richting Groningen. Zo verbinden we de regio met de stad, nu en in de toekomst.

Consumenteninspraak is een wettelijke verplichting volgens de Wet personenvervoer 2000. In Drenthe vertegenwoordigt het OV-Consumentenplatform (OVCP) de consument. Zij adviseren overheden en vervoerders over alles wat bij het openbaar vervoer in de provincie Drenthe komt kijken.