Scheren, snacken en werken achter het stuur


Multitasking ten top, maar je wint géén tijd

"De meest bizarre vormen van afleiding in het verkeer die ik tegen ben gekomen? Pfff, van alles", vertelt Niels Hoogma van politie Noord-Nederland (ook wel bekend van het televisieprogramma Wegmisbruikers). "Je kunt het zo gek niet bedenken: beroepschauffeurs die met hun neus in de papieren zitten, mannen die hun baard nog even trimmen, met een grote McDonaldszak op schoot snacken tijdens het rijden, vrouwen die make-uppen in de achteruitkijkspiegel, of, compleet afgesloten van de buitenwereld, met een koptelefoon op achter het stuur zitten. En die telefoon. Tsja, die zien we natuurlijk ook iedere dag."

"Bij afleiding in het verkeer denken we meestal direct aan die telefoon. Maar het is meer dan dat", legt Niels uit. "Het zit hem ook in de kleine, voor je gevoel onschuldige, dingen die we doen achter het stuur terwijl we rijden. En die dingen doen we vaak, omdat we haast hebben. Dat gebeurt al tijdens het wegrijden. Je hebt een drukke dag voor de boeg, springt in de auto, rijdt weg, legt ondertussen nog éven je laptop weg, doet nog éven je gordel om en zet nog éven de spiegels recht. Daardoor ben je met je aandacht niet bij het verkeer en juist dan gaat het mis. Je wint met gehaast rijgedrag géén tijd. In tegendeel zelfs."

Kleine dingen leiden af

"Een mooi voorbeeld: een tijdje geleden hielden we een jongeman staande. Hij had zijn laptop opengeklapt op de bijrijdersstoel staan. Multitasking ten top. Hij zei dat hij niet met zijn laptop bezig was. Dat kan wel kloppen, maar wat als je plotseling moet remmen en de laptop gaat schuiven? Kijk je dan naar het verkeer of de laptop? Precies. De laptop. We zijn tegenwoordig bang om onbereikbaar te zijn, zelfs in de auto, en dat is levensgevaarlijk. Een ander voorbeeld van nog zoiets kleins: mondkapjes (of andere dingen) die aan je achteruitkijkspiegel bungelen. Onschuldig? Zeker niet. Alles dat voor je ogen beweegt, zorgt (onbewust) voor bewegingsblindheid verderop. Dus als er plotseling een voetganger of fietser oversteekt, zie je die later of zelfs helemaal niet."

Meestal gaat het goed, totdat..

Als we ons zo gemakkelijk laten afleiden in de auto, wat kun je ons dan meegeven om afleiding te weerstaan? "Niets. Afleiding is van alle tijden. We weten allemaal dat het niet mag en dat het onveilig is. Een bekeuring helpt heel eventjes voor de bewustwording, maar dat gevoel ebt ook weer weg. Wat je wel kunt doen? Sta eens stil bij hoe je rijdt, waarmee je bezig bent tijdens het rijden en wat dit teweeg kán brengen als het misgaat. Het lijkt voor jou misschien altijd goed te gaan. Toch vallen er ieder jaar 380 verkeersdoden en zijn er ruim 21.000 mensen met letselschade doordat ze betrokken waren bij een verkeersongeval. Ja, meestal is het een ander, maar jij kan ook die ander zijn."