Hoe voorkom je afleiding?


Achter het stuur, onderweg naar een afspraak of naar huis. Je hoort een berichtje binnenkomen op je smartphone. Kun je de verleiding weerstaan? Of kijk je toch snel even? Afleiding in het verkeer leidt vrijwel dagelijks tot gevaarlijke situaties. Wist je dat het risico op een ongeval zes keer groter is als je afgeleid bent? In die paar seconden dat jij je ogen niet op de weg houdt, kan het namelijk helemaal fout gaan. En daarmee breng je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar.

De grootste afleider achter het stuur is onze smartphone. Het blijkt dat we 9% van onze rijtijd bezig zijn met onze smartphone. Iedere keer dat je bezig bent met je telefoon steek je gemiddeld een half voetbalveld over, zonder te kijken.

Wil je de verleiding van een binnenkomend berichtje voorkomen? Dan zijn dit de tips:

  • Berg je telefoon op in je tas, het handschoenenvakje of op de achterbank. En zet die tas buiten handbereik.
  • Zet je telefoon op stil.
  • Stel je telefoon zo in dat je tijdens het rijden automatisch geen meldingen ontvangt. Bekijk op de website monodrenthe.nl hoe je dat doet.

Beroepschauffeurs die met hun neus in de papieren zitten, mannen die hun baard trimmen of mensen die compleet afgesloten van de buitenwereld met een koptelefoon op achter het stuur zitten. Niels Hoogma van politie Noord-Nederland (ook wel bekend van het tv-programma Wegmisbruikers) ziet de meeste bizarre vormen van afleiding in het verkeer. En die telefoon. Tsja, die ziet hij natuurlijk ook iedere dag. Hoe kun je volgens Niels de afleiding weerstaan?