'Heel soms zie je nog iets van oude mechanismen'


In Trouw verscheen een mooi artikel, waarin Ankie Broekers-Knol (71) haar kijk op de politiek geeft.

Heel soms zie je nog iets van oude mechanismen

Herkenning

"Gewoon vanaf jonge leeftijd actief worden en gezag opbouwen, dat herken ik in het verhaal van Carry Pothuis-Smit. In haar tijd was daar veel moed voor nodig. Voor mij was het veel gewoner. Mijn vader roerde zich in de plaatselijke VVD. Mijn moeder was actief in de vrouwenclub van de partij. Het ging bij ons aan tafel vaak over politiek."
"Eind jaren zestig ben ik als jonge twintiger zelf wat gaan doen. In eerste instantie met posters plakken. Beletsels ben ik als vrouw nooit tegengekomen. Ook later als raadslid in Bloemendaal niet."

Herenclub

"De Eerste Kamer heb ik nooit als een herenclub gezien. Toen ik in 2001 lid werd, zaten er al volop vrouwen in. Als VVD hadden we ook een vrouw als fractievoorzitter. Heel soms zie je nog wel de oude mechanismen aan het werk. Als het gaat om het lidmaatschap van commissies als die van buitenlandse zaken of financiën staan de mannen vooraan. Vrouwen gaan sneller naar volksgezondheid of sociale zaken, de zachte sector. Op dat soort momenten moet je net als Pothuis-Smit je vinger opsteken en zeggen: sorry, ik heb er ook verstand van en een mening over."
Het volledige artikel is te lezen op de website van Trouw.

Ankie_Broekers-Knol
Ankie Broekers-Knol (71), Eerste Kamerlid voor de VVD sinds 2001 en voorzitter van de Eerste Kamer sinds 2013.