Nieuw in de Raad: Eline Vedder-Monaster

"Toen ik gevraagd werd om op de kieslijst voor de gemeenteraad te staan, moest ik echt even nadenken. Ik was nog geen jaar lid en had helemaal geen politieke ervaring. Wil ik dit echt en zo ja met welk doel?"

Ik ben al langer geïnteresseerd in politiek want sommige besluiten, daar zie ik meteen de gevolgen van in mijn omgeving. Een democratie is van ons allemaal en nu kreeg ik zelf de kans. Dus ja, ik ging er helemaal voor en wilde daarom ook op een verkiesbare plek staan.

Contact

Ik vind het tot nu toe heel leuk en interessant in de politiek. Van te voren vroeg ik me af of ik er wel geduldig genoeg voor zou zijn. Vanuit mijn functie bij LTO was ik al wel eens bij een raadsvergadering geweest en ik vind de gemeenteraad van De Wolden er heel coöperatief in zitten. Natuurlijk zijn mensen het niet altijd met elkaar eens. Maar het gaat écht om de inhoud. De laatste raadsvergadering hadden we het over de zorg en de ombudsvrouw bijvoorbeeld, hele wezenlijke onderwerpen. Ook heb ik het idee dat De Wolden een open gemeente is. Ze zijn niet bang om contact te zoeken met hun bewoners, dat past ook goed bij hoe ik wil zijn als politicus.

Ik ga graag het gesprek aan met mensen, ik ben altijd benieuwd wat andere mensen vinden. Dat geldt niet alleen voor de agrarische onderwerpen hoor. Want ik ben van huis uit geen boerin, vanwege de liefde kwam ik hier in Drenthe terecht op een boerderij. Maar ik vind veel onderwerpen interessant en belangrijk. Ik ben opgeleid als ingenieur en ik heb als docent lesgegeven op een orthopedisch centrum, nu heb ik bijvoorbeeld contact met Syrische gezinnen in het dorp.

Het fascinerende van de gemeenteraad is dat ik ook met veel verschillende onderwerpen in aanraking kom. Daar leer ik van. Natuurlijk kost het me tijd maar ik ben ook wel een werkpaard, ik houd ervan om bezig te zijn en mezelf uit te dagen.

Diversiteit

Diversiteit in de politiek is heel erg belangrijk. Ik was aangenaam verrast toen ik merkte dat ik van alle kanten ontwikkelingsmogelijkheden aangeboden krijg. Cursussen vanuit de Provincie, de partij en de gemeente. Het hoeft niet altijd gelijk perfect te zijn. Ik moest een keer tijdens de campagneperiode verstek laten gaan, omdat mijn dochter ziek werd. Gelukkig is dat goed opgepakt en kreeg ik alle begrip. Dat hoort ook bij diversiteit, ook mensen met jonge kinderen en drukke banen moeten in de raad kunnen. Vandaar de avondvergaderingen.

Gewoon doen!

Tegen vrouwen die nu aarzelen of ze het wel kunnen, zou ik zeggen: gewoon doen! Ik heb altijd in een mannenwereld gezeten, eerst als ingenieur en nu als boerin. Vrouwen willen vaak beter beslagen ten ijs komen en denken sneller dat ze niet goed genoeg zijn. Ook ik heb afgewacht tot ik gevraagd werd. Maar dat afwachten is toch zonde van het talent dat er rondloopt? Als je de politiek in wilt, doe het gewoon!

Als je de politiek in wilt, doe het gewoon!

Eline Vedder-

Naast boerin en voorzitter van LTO Zuidwest Drenthe is Eline Vedder-Monaster sinds kort gemeenteraadslid in De Wolden. Landelijk bekend werd ze door haar optreden bij Pauw en Jinek waar ze Jesse Klaver aanspreekt over de polarisatie in de discussie over agrariërs en haar collega-boeren met overtuiging verdedigt: “In Nederland zitten de beste boeren van de wereld”.

Afwachten is toch zonde van het talent dat er rondloopt!