Nieuw in de Raad: Alina de Roo: "Ik probeer mezelf te blijven"

Voordat ik in de politiek zat, probeerde ik eens een van de wethouders van Borger-Odoorn te spreken, dat was ontzettend moeilijk. Het lukte mij niet om die man te spreken, ik kwam er gewoon niet binnen. Dat kan heel anders, als ik wethouder zou zijn, dan zou ik zorgen voor een spreekuur voor inwoners. Want juist als volksvertegenwoordiger moet je benaderbaar zijn en niet aan het pluche blijven hangen.

Ga die verbinding aan en blijf niet op dat pluche zitten

Ik vind eigenlijk dat alle politici dat moeten doen. Ga die verbinding aan! Ook al hebben mensen moeilijke vragen en zijn er niet altijd pasklare oplossingen. Misschien kunnen wij als politici wel op een andere manier ondersteuning bieden en in elk geval kunnen we luisteren, zodat mensen zich gehoord voelen. Dat mis ik nog in de huidige politiek.

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd

Ik denk dat dat deels komt door de oververtegenwoordiging van mannen, begrijp me niet verkeerd want ik vind dat veel mannen een goede inbreng hebben. Maar er is nu nog geen sprake van een gelijkwaardige verdeling tussen vrouwen en mannen in onze gemeente. Het is niet in balans en vrouwen delven daarin het onderspit.

Vanuit mijn eigen HRM-achtergrond en nu met mijn eigen praktijk (De Roo is mediator -MT), werk ik veel met de DISC-persoonlijkheden; dat is een theorie op basis van verschillende persoonlijkheidstypes. Ik durf wel te stellen dat het type blauw; een conservatieve persoonlijkheid, die sterk gericht is op structuur en regels, meer vertegenwoordigd is in de huidige lokale politiek. En dat is jammer want een team staat nu eenmaal sterker als er meer verschillende persoonlijkheden inzitten.

Natuurlijk speelt de man/vrouw-verhouding daar ook een rol in. Vrouwen benaderen zaken anders en de focus ligt over het algemeen meer op de relatie en minder op status. Ik hoop daarom dat vrouwen, die twijfelen om de politiek in te gaan, tóch de stap durven te wagen - zonder dat ze zich aanpassen aan de zogenaamde mannencultuur.

Ik probeer mezelf te blijven

Ik probeer dat zelf ook, door mezelf geen rol aan te meten maar dichtbij mijn eigen normen en waarden te blijven. Ook al is dat is soms lastig. Als nieuwkomer en dan ook nog als één van de weinige vrouwen, merk ik dat vooral in de communicatie. Mannen kunnen bijvoorbeeld op een overbluffende manier reageren of met een bepaalde stelligheid een onderwerp aankaarten. Daar moest ik aan wennen, want ik hecht aan harmonie en ik werd echt wel overrompeld door die manier van discussiëren. Nu schrik ik daar niet meer van en ook probeer ik vanuit mezelf te reageren.

Integriteit

Een debat hoeft geen strijd te zijn als het gaat om de inhoud en wat voor inwoners het beste is, dat doen we als politieke partijen samen. Maar zo staat nog niet iedereen er in. Zodra het debat een strijd wordt, komen er ook snel drogredenen boven tafel en dat vind ik jammer. Ik hoop daar ook iets in te kunnen betekenen, een goede argumentatie voeren is een vak apart. Maar het allerbelangrijkste vind ik integriteit. Mijn motto is dan ook: ik zeg wat ik doe en ik doe wat ik zeg!

Een wethouder moet bereikbaar zijn

DSC_6941

Alina de Roo richtte vorig jaar samen met een paar anderen Leefbaar Borger-Odoorn op. Afgelopen gemeenteraadsverkiezingen behaalde deze partij twee zetels. Komende periode wil De Roo zich onder andere richten op het belang inwoners en dat kan volgens haar alleen door contact met mensen te leggen.

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd