Zichtbaar ben je door jezelf te zijn - Hedy d'Ancona

Het is alweer een tijdje geleden, maar achter haar uitspraken, staat Hedy d'Ancona nog steeds!

"Een initiatief als Vrouwen Kiezen is ontzettend belangrijk", zei zij toen we haar spraken in het Drentse provinciehuis bij één van de bijeenkomsten die Vrouwen Kiezen organiseerde.

Is een initiatief als 'Vrouwen Kiezen' belangrijk?

"Ontzettend belangrijk. De reden dat ik hier ben, is dat het een fantastisch initiatief is, én niet alleen in Drenthe!"

Onlangs was Hedy d'Ancona aanwezig als gastspreker bij een bijeenkomst over 'Zichtbaarheid in de politiek', die door 'Vrouwen Kiezen' werd georganiseerd. Zij liet weten dat er te weinig vrouwen op verkiesbare plaatsen staan. Dat komt enerzijds omdat de selectiecriteria vaak zo zijn dat mannen eerder aan bod komen dan vrouwen. Maar volgens haar heeft dat er ook mee te maken dat vrouwen zich niet beschikbaar stellen.

Daarom is Vrouwen Kiezen in Drenthe een fantastisch initiatief om niet één keer, maar door allerlei middagen en avonden vrouwen te empoweren om zich beschikbaar te stellen voor provinciale staten, waterschappen.

Welke tips kunt u geven aan vrouwen die  zich willen profileren in de politiek?

"Je moet je mobiliseren. Dat gebeurt hier ook; Er wordt een Drentse Vrouwenraad opgericht. Je moet de connectiviteit zoeken en je mond open doen, kunnen vrouwen heel goed. In je eentje is het moeilijk. Je moet je sterker maken door je met andere vrouwen samen zoiets te bewerkstelligen."

Het idee dat het alleen een witte man kan zijn tussen de 30 en 50, is onzin. Dààr moeten we vanaf.

"Dit hier vind ik heel goed gaan en ik zou willen dat andere provincies dit voorbeeld zouden navolgen en zouden zeggen: "Laten we er een serieuze kwestie van maken. Dat vrouwen die zo bekwaam zijn en zoveel kwaliteit hebben, het niet aandurfden. Dat gebeurt natuurlijk heel vaak."

"Op de tweede plaats dat het eindelijk is dat het idee dat het alleen een witte man kan zijn zo tussen de 30 en 50, dat dat ook onzin is. Dat is een canon van de politicus en daar hebben vrouwen last van. Daar moeten we vanaf."

Zichtbaar ben je door jezelf te zijn

"Authentieke vrouwen, die het niet moeten gaan doen zoals de mannen het voor die tijd deden. Nee die moeten zoals een Marga Klompé of Ien Dales of Karin Adelmund. Zichzelf durven te zijn en authentiek blijven. Dat kunnen mannen sowieso niet zo goed. dat moeten vrouwen eigenlijk in hun hoofd zetten: Zichtbaar ben je door jezelf te zijn."

Is er op het gebied van vrouwen in de politiek een verschil tussen Amsterdam en Drenthe?

"Ik geloof het niet. Er zijn heel veel verschillen tussen de ene provincie en de andere. Maar helaas kan ik niet zeggen neem een voorbeeld aan Noord Holland of zuid Holland. Helemaal niet! Ik geloof dat het eigenlijk behoorlijk slecht gaat. Dat er minder vrouwen op verkiesbare plekken staan dan een aantal jaren geleden. Het onderwerp is toch een beetje in de vergetelheid geraakt."

Nog één ding

"Als ik nog één ding mag zeggen: Je moet nooit mensen aanmoedigen om 'het geeft niet welke partij op een vrouw te stemmen'. Je moet wel kijken of het een programma is dat bij je past en dan kijken of je op een vrouw kunt stemmen."

Bekijk hieronder het hele interview met Hedy d'Ancona

Ik zou íedere vrouwe willen aanmoedigen!

Hedy d'Ancona - fotograaf Lonneke Stulen

Hedy d'Ancona is een vooraanstaand PvdA-politica en belangrijk feministe. Zij werkte bij de VARA en was universitair onderzoeker. Hedy leidde vanaf 1975 een bureau op het gebied van beleidsonderzoek. Zij was politiek actief als Eerste Kamerlid. Daarnaast was vooral bekend als oprichtster van Man-Vrouw-Maatschappij en redactrice van 'Opzij'.