Vivian Oosterbaan: "Daar heb ik de kracht mogen zien van vrouwen"


Ik kom zelf vanuit de techniek, ben HTS-geschoold. Ik heb altijd in een mannenwereld gewerkt. En daar heb ik de kracht mogen zien van vrouwen, als aanvulling op de traditionele leiderschapsstijl.

Waarom ben jij geïnteresseerd in "Vrouwen Kiezen"?

Ik kom zelf vanuit de techniek, ben HTS-geschoold. Ik heb altijd in een mannenwereld gewerkt. En daar heb ik de kracht mogen zien van vrouwen, als aanvulling op de traditionele leiderschapsstijl. Dat heeft zich door de jaren heen versterkt. Ik heb achttien jaar op technische afdelingen gewerkt, waarvan de laatste jaren als leidinggevende. Ik heb daar gezien wat je kan doen als vrouw door juist je vrouwelijke capaciteiten te gebruiken. Dat geldt natuurlijk binnen bedrijven en dat geldt net zo goed binnen de politiek. Er is ontzettend veel wat we kunnen winnen als we daarin samenwerken. En dat is ook wat mij in Vrouwen Kiezen trekt.

Is het belangrijk om aandacht te geven aan vrouwen in het bedrijfsleven en de politiek?

Ik denk dat het ontzettend belangrijk is om er aandacht aan te besteden. Wat we in de geschiedenis gedaan hebben van het feminisme op zich dat heeft een klank die vrij agressief is. Het mooie van een vrouw is het niet-agressieve. Wat waar mij betreft de aandacht op komt is juist op de vrouwelijke kwaliteiten. Maar die ondersteun je anders dan kracht en kennis. Dus waarbinnen de traditionele cultuur, waarin wij in Nederland nog steeds zitten, je ontzettend veel focus ziet op de kracht en de kennis, is het juist ontzettend belangrijk om professioneel die intuïtie en het oog voor detail te ontwikkelen en dat is iets waar vrouwen ook door aangetrokken worden. Dus in plaats van te duwen, krijg je dan dat het systeem dat het ook aantrekkelijker wordt voor vrouwen. Dus vrouwen komen automatisch kiezen. En vrouwen vinden het ook leuk om in de politiek mee te doen en voelen zich ook gehoord, om dat het namelijk ook hún stem is en niet iets is waarvan mannen zeggen dat vrouwen moeten mee doen. Dus ik vind het ontzettend belangrijk. Juist nu.

Wat waar mij betreft de aandacht op komt is juist op de vrouwelijke kwaliteiten.

Wat zou het opleveren als meer vrouwen een topfunctie hebben?

Ik denk dat je een veel grotere groep vanuit de samenleving pakt. En dat is in het heel kort. Omdat er een groep is die zich daartoe voelt aangetrokken en die zich op dit moment niet gehoord wordt. Die bereik je niet en die zal je in de traditionele stijl ook niet gaan bereiken.

Dus die kan je niet bewust erbij trekken, omdat het een andere stijl is, een ander perspectief. Het is een andere van connectie maken. Ik denk dat je groep veel groter wordt. Veel diverser en daardoor veel aanvullender. Die synergie begint van zelf te lopen.


Vrouwelijke kwaliteiten zijn net als mannelijke: onmisbaar in een gezonde samenleving.

Oosterbaan_Vivian

Vivian Oosterbaan is moeder van twee dochters. Zij heeft jarenlang gewerkt in de offshore, waarna zij een eigen bedrijf in coaching heeft opgericht, met als specialisme professioneel vrouwelijk leiderschap. Zij leert vrouwen ‘om hun mannetje te staan’. Haar jarenlange ervaring in die technische en masculiene wereld - leerde haar vooral dat ambitieuze vrouwen zichzelf moeten blijven en niet hun mannelijke collega's moeten kopiëren. Hoe moeilijk dat ook is. “Vrouwelijke kwaliteiten zijn net als mannelijke: onmisbaar in een gezonde samenleving.”