Francine Houben: Volg je passie, dat is mijn advies


‘Volg je passie, dat is mijn advies.’ Francine Houben studeerde aan de TU Delft en in die tijd waren er  maar weinig vrouwelijke studenten, dus viel ze op. Nog tijdens haar studieperiode won ze al haar eerste grote opdrachten via competities.

Geld is niet de drijfveer

‘We hebben het wel eens teruggerekend en in die periode verdienden we nog geen drie gulden per uur.’ Geld is dan ook niet de drijfveer voor Francine Houben, dat zijn haar ideeën en ontwerpen. Maar een gezonde financiële onderneming vindt ze wel een vereiste. ‘Want dan kunnen we als Mecanoo investeren in vernieuwing en onderzoek.

Het houdt me wakker en scherp

De wereld verandert permanent en daar willen we op kunnen inspelen. In ruim 30 jaar hebben we drie economische crises meegemaakt. De laatste heeft ervoor gezorgd dat de architectenbranche in Nederland is gehalveerd. Met heel hard werken en dankzij een brede orderportefeuille zijn we er redelijk ongeschonden uitgekomen.’ Elke tegenslag op werkgebied ziet Houben als een leerschool: ‘het houdt me wakker en scherp.’

Bezetenheid

Houben zet zich honderd procent in voor haar bedrijf. ‘Het is hard werken, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar, maar tegelijkertijd voelt het niet zo. Ik doe mijn werk met veel plezier. Misschien is het is een soort bezetenheid. In gedachten ben ik altijd aan het ontwerpen. Als architect moet je zowel visionair zijn, als dienstverlenend aan de samenleving. Wij hebben projecten over de hele wereld.’ Ten tijde van dit interview is Houben net terug uit New York en de volgende reis stond alweer in de planning. Desondanks  is Francine Houben nog erg verknocht aan Nederland. ‘Onze basis ligt overduidelijk hier. Ik werk heel graag in Nederland.’

*Dit interview is afgenomen door Marjanne Teunissen en verscheen eerder in Opzij.


Volg je passie, dat is mijn advies.

Francine Houben

Architecte Francine Houben maakt revolutionaire ontwerpen voor bibliotheken over de hele wereld, waaronder de New Public Library in New York. In de vierdelige documentaire Francine Houben, een Hollandse architect met wereldsucces wordt ze gevold tijdens werk en privémomenten in onder andere New York, Rotterdam, Taiwan en Boston. Deze reeks is vanaf donderdag 12 juli 2018 te zien om 22.45 uur op NPO 2.