Drenthe weer stap dichterbij vergroening van de kunststofindustrie

Drenthe en de regio Zuidoost-Drenthe met Emmen als middelpunt maken zich sterk om uit te groeien tot dé regio waar het gaat om de ontwikkeling en productie van (groene) kunststoffen, composieten, vezels en garens. En met succes. Met de recente opening van een uniek biocomposieten fietspad en de composietenfabriek Fiby Products, wordt het groene, economische en innovatieve klimaat van Drenthe verder versterkt.

Vergroening en verduurzaming

Bouke Arends en Henk Brink - foto: Daan Borjeson

Composiet is een materiaal dat wordt gemaakt van vezels en hars. In het geval van het fietspad van houtvezels en biohars. De levensduur van (bio)composiet is minstens gelijk aan beton of staal. De provincie Drenthe en gemeente Emmen zetten in op dergelijke ontwikkelingen, omdat ze bijdragen aan de verdere vergroening en verduurzaming van de regionale economie.

Samenwerking als sleutel voor vernieuwing

De gemeente en provincie hebben deze ontwikkelingen als belangrijke speerpunten opgenomen in hun beleidsplannen. Wethouder Bouke Arends: “De gemeente Emmen stimuleert innovatie en ontwikkelingen rond kunststoffen met nadruk op duurzaam, biobased en circulair. We treden faciliterend op tussen onderwijs en ondernemers. Het biocomposieten fietspad is hier een prachtig voorbeeld van. ” Gedeputeerde Henk Brink vult aan: “Het mooie om te zien bij projecten als het fietspad, is dat juist de samenwerking tussen verschillende, in dit geval zelfs internationale, partijen zorgt voor vernieuwing en innovatie. En dat creëert kansen voor onze industrie om voorop te lopen in een snel veranderende markt.”

Gunstig vestigingsklimaat

Fiby products

De vestiging en opening van de nieuwe composietenfabriek Fiby Products is eveneens een mijlpijl voor de regio. Gedeputeerde Henk Brink: “Vanuit de provincie en gemeente dragen we actief bij aan het creëren van een gunstig vestigingsklimaat. Zo gaat er weinig tijd verloren aan bureaucratische procedures en denken we actief mee met ondernemers. De opening van de composietenfabriek laat in de praktijk zien dat het werkt."

Economische groei en werkgelegenheid

Beide initiatieven zijn van mening dat de composietenmarkt de komende jaren alleen maar zal groeien. Zo verwacht Fiby Products de komende twee jaar circa 15 fulltime medewerkers aan te trekken. En dat is wat de gemeente en provincie ook willen. Wethouder Bouke Arends: “Emmen behoort tot de top 5 van groene chemie regio’s in Nederland. Met concrete mijlpalen als het fietspad en de fabriek zien we dat deze lijn doorzet en zijn vruchten afwerpt. Er worden nieuwe banen gecreëerd en dat koester ik.”

Laatst bijgewerkt op 7 juli 2017.