Drenthe ‘op fietse’ op zevende dag Elfwegentocht

Zaterdag 7 juli is de beurt aan Drenthe om ‘fossielvrij’ naar Friesland te reizen in het kader van de Elfwegentocht. Op deze zevende dag van de tocht gaat Drenthe ‘op fietse’ van Diever naar Appelscha. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra is gastheer en geeft om 11.00 uur het startsein voor de fietstocht bij het ‘Tourist Info Diever’.

Gedeputeerde Stelpstra: “Voor Drenthe is de fiets het duurzame vervoermiddel bij uitstek: het gezondste én duurzaamste alternatief voor de auto. Het wordt tijd dat we als werkgevers ons personeel optimaal faciliteren om op de fiets of e-bike naar het werk te kunnen reizen. Dat kan onder andere door medewerkers een fietsvergoeding aan te bieden en de aanschaf van een fiets en e-bike fiscaal aantrekkelijk te maken”. Daarnaast spant de provincie zich in voor de aanleg van   fietssnelwegen en het verbeteren van huidige fietspaden. “Onze ambitie is dat binnen vijf jaar minstens 50% van onze medewerkers op de fiets, e-bike of speed-pedelec naar het werk reist. Nu is dat 33%. “Er mag dus nog wel een tandje bij”, aldus gedeputeerde Stelpstra.

Fiets mee!

Iedereen is van harte welkom om zaterdag mee te fietsen vanaf ‘Tourist Info Diever’ via het Drents-Friese Wold naar Appelscha. Het eindpunt van de tocht is bij brasserie IJgenweis bij het buitencentrum van Staatsbosbeheer in Appelscha. Daar kunnen deelnemers een fietsmarkt bezoeken. Ook is er de mogelijkheid om met een waterstofbus (pendelbus) naar een energiemarkt in Oosterwolde te gaan.

Elfwegentocht

De Elfwegentocht is een initiatief van provincie Friesland en Stichting Urgenda. In het kader van dit project reizen mensen in de provincie Friesland van 1 t/m 14 juli ‘fossielvrij’. Ze rijden op milieuvriendelijke blauwe diesel, groengas of elektrische aandrijving of pakken de fiets of het openbaar vervoer, dat tijdens deze twee weken bijna volledig fossielvrij rijdt.  Alle provincies, waaronder Drenthe komen met fossielvrije parades op bezoek in Friesland.  De Elfwegentocht is onderdeel van het Culturele Hoofdstad-project Fossielvrij Friesland. Meer informatie is te vinden op www.elfwegentocht.nl