Subsidie voor IVN Natuurlab in Orvelte


In Orvelte, aan de rand van bos en heide, gaat IVN Natuureducatie  aan de slag met een Natuurlab: een unieke plek waar scholieren, leerkrachten en andere bezoekers zelf kunnen ervaren welke gevolgen klimaatverandering heeft en waar men zich bewust wordt van het belang zuinig te zijn op onze aarde en onze natuur. Vandaag heeft de provincie Drenthe ingestemd met een subsidie van 25.000 euro om het lab op De Veldhoeve, de Drentse thuisbasis van IVN Natuureducatie, te realiseren.

De belangrijkste thema's die centraal komen te staan in het Natuurlab zijn duurzaamheid, klimaatverandering, biodiversiteit en waterkwaliteit. Dat gebeurt op de plek waar het Instituut voor Natuurseducatie (IVN) al jaren veel scholieren en andere bezoekers ontvangt. Het Natuurlab geeft de Veldhoeve een nieuwe dimensie: leerlingen kunnen zich letterlijk onderdompelen in de natuur die ter plekke gecreëerd wordt.

Er komt onder meer een ‘bomenstation’, waar bezoekers leren over de wonderen van bomen, en een Binnenbos. “Met het Binnenbos brengen we buiten naar binnen”, vertelt Mark Tuit, directeur van IVN Noord. “Hoe bijzonder is het om binnen les te krijgen, omringd door groen, waardoor je je in een echt bos waant? Of om daar een training te volgen of samen te vergaderen? Het wordt een inspirerende en unieke plek.” Verder komt er een Discovery-gedeelte waarin onderzoekend leren centraal zal staan. Hier kunnen vondsten uit de omgeving nog beter worden bekeken met microscopen en in aquaria.

Tot slot maakt de omgeving van De Veldhoeve het Natuurlab compleet: met bos, een beek, een bloemenweide, een moestuin en kas biedt het prachtige kansen voor het verzamelen van onderzoeksmateriaal. Dat alles onder het motto: “De natuur zelf is het mooiste klaslokaal.’’

Het IVN Natuurlab wordt ook opengesteld voor andere bezoekers, zoals ondernemers, besturen en recreanten om de Drentse natuur te ervaren.

Gedeputeerde Henk Jumelet, die natuur en landschap in zijn portefeuille heeft, is blij met de komst van het Natuurlab. “Klimaatverandering en biodiversiteit zijn urgente thema’s. Juist voor de toekomstige generaties, die hiermee veel te maken zullen krijgen, is het goed dat hier op een innovatieve, creatieve en tastbare manier wordt bijgedragen aan educatie en bewustwording. Want in deze vorm gaat het ook écht leven. We hopen dat het Natuurlab een waardevolle en unieke plek wordt waar iedereen veel kan leren. Dus niet alleen scholieren, want iedereen is straks welkom in dit bijzondere lab.” Naast de provincie Drenthe dragen ook andere partijen en fondsen bij aan de realisatie van het Natuurlab in Orvelte.