Veelgestelde vragen - ecologie
Staat uw vraag er niet bij? Op de site van BIJ12 vindt u ook antwoorden op veelgestelde vragen.
We hebben op dit moment, november 2022, een wolventerritorium in de Drents Friese grensstreek met twee volwassen wolven en drie jongen. In het hart van Drenthe zijn twee wolven gevestigd. De middels DNA aangetoonde wolven zijn te vinden in de tussenrapportages van BIJ12-Faunazaken.
Dankzij genetisch onderzoek zijn de meeste waargenomen wolven in Nederland te herleiden naar hun oorspronkelijke roedel in Duitsland of de Alpen.
Deze gegevens worden onderling gedeeld via internationale samenwerking.
Nee, DNA-profielen worden gemaakt op basis van DNA-onderzoek na een aanval op landbouwhuisdieren en bij monitoring, zoals bijvoorbeeld DNA-onderzoek van keutels. Niet alle wolven vallen landbouwhuisdieren aan en niet van alle wolven worden keutels gevonden. Ook worden er ieder jaar weer welpen geboren waarvan het soms enkele jaren duurt voordat daar DNA-gegevens van worden aangetroffen.
Er is tot nu geen enkele aanwijzing dat er wolven in Nederland uitgezet zijn. Dankzij genetisch onderzoek zijn de meeste waargenomen wolven in Nederland te herleiden naar hun oorspronkelijke roedel. Van de wolven waarvoor dat niet mogelijk was, kan met DNA-onderzoek wel worden aangetoond uit welke wolvenpopulaties zij afkomstig zijn.
Hybridisatie is een vermenging van wolven en honden. Alle met DNA-analyse aangetoonde wolven waren herleidbaar naar een wolvenroedel in Duitsland. Er waren bij deze wolven geen tekenen van hybridisatie.
Nee. In Nederland zijn er geen individuen met een hybride oorsprong vastgesteld. Daarnaast ontstaan hybride wolven voornamelijk in landen met een populatie zwerfhonden. In Nederland hebben we geen zwerfhonden.
De komst van de wolf heeft invloed op de natuur. Hij ‘ruimt’ vooral zieke en zwakke dieren ‘op’ en helpt daardoor de populaties van prooidieren gezond te houden. De resten van zijn maaltijden bieden voedsel aan aaseters, zoals raaf en zeearend maar ook allerlei kleine beestjes (insecten).
Nee. We willen dat dam- en edelherten zich op natuurlijke wijze vestigen. Voor het wildzwijn hanteren we een nulstand, vanwege landbouwschade en dierziekten. Dit beleid is opgenomen in het Uitvoeringsplan Flora en Fauna.
Het grootste deel van de Drentse natuurgebieden is aan elkaar gekoppeld vanuit het Natuur Netwerk Nederland. Hiermee wordt niet voorkomen dat de wolf in agrarisch gebied loopt.