Eropuit


De natuur in de Natura 2000-gebieden is niet alleen waardevol, maar vormt ook een schitterend decor voor allerlei activiteiten. Want de bescherming van natuur staan dan wel voorop, genieten is absoluut mogelijk.

Wandelen, fietsen, paardrijden en nog veel activiteiten zijn ideaal om een Natura 2000-gebied te leren kennen. De beheerders hebben in de meeste gebieden routes uitgezet, die langs de mooiste plekjes komen.

Bovendien kunt u mee op excursie door de gebieden om uw kennis over het gebied op een leuke manier te verdiepen.

Tips

  • Vanaf de Poort van het Holtingerveld aan de Van Helomaweg voeren drie wandelroutes het gebied: een natuur-, een oorlog- en een ijstijdenroute. Bovendien is de Poort de uitvalsbasis van de schaapskudde van dit gebied.20140430_100728
  • Het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingelderveld aan de Benderse in Ruinen is dé ideale uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Vanaf hier starten wandel- en fietsroutes. Bovendien starten er veel excursie door dit unieke heidelandschap. Ook vanaf de parkeerplaats aan de A28 bij Spier starten diverse mooie wandelingen.
  • Het Leekstermeer is compleet anders van karakter dan de meeste Drentse Natura 2000-gebieden. Bij restaurant Cnossen zijn boten te huur, waarmee u het meer kunt verkennen. De uitgestrekte moerassen en weides in dit gebied kunt vanaf de fiets verkennen, bijvoorbeeld over de Onlandse Dijk. Aan de Hooiweg staat de Mijmerbank. Even lekker relaxen met uitzicht over de vogelrijke moerassen.
  • Het Mantingerzand is een staalkaart van Drentse heidelandschappen. Bij dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge – met mini-informatiecentrum – start een 9 km lange wandelroute door dit prachtige landschap (vanaf de parkeerplaats bij het dorpshuis de Lijsterstraat volgen, linksaf tot de Mantingerweg. Rechtsaf de Mantingerweg op, na 300 meter de witte wandelroutepijlen volgen). U kunt de wandeling ook starten vanaf de parkeerplaats aan de Mantingerdijk tussen Mantinge en Meppen.
  • Bij het informatiepaneel tegenover Speeltuin Het Drouwenerzand aan de weg Drouwen-Gasselte start een 5 km lange wandelroute door dit bijzondere stuifzandgebied.DSC00334
  • Het Bargerveen was ooit een ontoegankelijk moerasgebied. Tegenwoordig ontsluiten wandel- en fietsroutes dit bijzondere gebied. Aan de Verlengde Scheperweg / Hoge weg bij Zwartemeer ligt een parkeerplaats waarvandaan een 6 km lange route door het hart van het Bargerveen voert. U leert via deze route onder meer het bloemrijke bovenveenlandschap kennen. Vanaf de parkeerplaats kunt u eveneens een 17 km lang fietsrondje door het veen starten, die o.m. pal langs de grens met Duitsland leidt.