12 april 2018: Hét Duurzaam Drenthe event 2018 voor ondernemers en inwoners

Donderdag 12 april 2018 vindt voor de zesde keer Hét Duurzaam Drenthe event 2018 plaats in het provinciehuis in Assen. Dit event wordt georganiseerd door  IVN Drenthe, Drenthe in Transitie (DIT), de Kamer van Koophandel en de provincie Drenthe. Afgelopen jaar is Greenwaste uit Hoogeveen uit 27 inzendingen verkozen tot ‘Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017’. Johan van Dijk uit Emmer-Compascuum is uitgeroepen tot de eerste ‘Duurzame Drentse Willie Wortel van 2017.

Video: Hét Duurzaam Drenthe Event 2017

Wat betekent duurzaam en wat levert het op?

De Duurzame Dates heeft enkele mensen bereid gevonden om via een kort filmpje duurzaamheid te promoten. Waarom investeren in duurzaamheid en wat levert het op? Laat je inspireren door onderstaande filmpjes en deel het in je netwerk.

Fotowedstrijd: Duurzaam?!

HDDE fotowedstrijd

Een overvolle stekkerdoos, stroomvretende apparaten, een niet zuinige auto… Wat kan anno 2017 op duurzaam gebied echt niet meer? Volgens Jasper Boer, de winnaar van de fotowedstrijd, zijn lantaarnpalen die overdag branden onnodige energieverspilling. Jasper heeft de foto in Norg gemaakt. Alle ingezonden foto’s zijn beoordeeld door de fotojury. De jury heeft deze foto gekozen als winnaar omdat de foto het thema zonder uitleg uitbeeld. Je ziet in de foto het contrast: overdag en onnodig lampen aan.Winnaar fotowedstrijd

Interessante links

Hieronder volgt een aantal interessante links die te maken hebben met duurzaam, innovatie en of energie.

#dudadrenthe

Willie Wortel Award
duurzamedates_award

Terugblik 2017

4 Green Support
Andre Faaij Energy Academy Europe
Breien met Agnes
Dateplaza
Dateplaza2
Dates
Drentse Willie Wortel
Duurzame Marktplaats
Elektrische BMW
Greenwaste Hoogeveen
Groep
Groepsfoto
In gesprek
Lekker Drents
Netwerken
Start
Thomas Rau
Winnaar fotowedstrijd Jasper Boer
Winnaar publieksprijs bladpellets
Workshop CE
Workshop circulaire economie
Workshop Ecoschools
Workshop Exepditie Energieneutraal
Workshop fietsen
Workshop IVN
Workshop
Workshop2

Publieksprijs 2017

Publieksprijs bladpelletsVoor het eerst kon het publiek een stem uitbrengen op één van de tien genomineerde duurzame ideeën. Freek Dijkstra uit Gees mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Hij maakt pellets van bladeren in plaats van hout, om zo duurzame energie op te wekken. Hierdoor hoeven minder bomen gekapt te worden.

Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2017

Greenwaste Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2017’ Greenwaste ontzorgt ondernemingen door hun volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Zij duiken letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd. De jury was onder de indruk van het aanstekelijk enthousiaste ondernemen en het slim samenwerken met andere partijen. Greenwaste levert hiermee een enorme bijdrage aan de afvalreductie en houdt de lijnen tussen klant en verwerker kort zodat het aantal kilometers klein blijft.

Drentse Willie Wortel 2017

Johan van Dijk Dé Drentse Willie Wortel van 2017Johan van Dijk mag zichzelf, met de Willie Wortel award, dit jaar dé Drentse duurzame uitvinder noemen. De jury koos zijn uitvinding uit zeven inzendingen. Van Dijk heeft een prototype van een machine gemaakt waarmee hulzen, die in groten getale achterblijven na het kleiduivenschieten, worden gerecycled. De machine scheidt het plastic (70%) van het metaal (30%). Beide materialen kunnen daarna worden hergebruikt. Van het plastic maakt hij printdraad voor 3D printers.

Jurycriteria
DIT

Partners Het Duurzaam Drenthe Event 2018

Banner_duurzaam

Organiserende partijen

Organiserende partijen
IVN Drenthe in Transitie Kamer van Koophandel Provincie Drenthe

Het Duurzame Koffertje

Duurzame Dinsdag

In de meeste provincies wordt ieder jaar de Duurzame Dates gehouden. Het moment om binnen je  eigen provincie je duurzame initiatief verder te brengen via de DatePlaza of door deel te nemen aan de prijsvraag.

Daarnaast kennen we de landelijke Duurzame Dinsdag. Voor deze dag kunnen ondernemers en burgers hun duurzame initiatief of idee aanmelden. Het wordt dan opgenomen in het koffertje dat de organisatie van de Duurzame Dinsdag ieder jaar op de eerste dinsdag van september aanbiedt aan de minister die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. De ideeën richtten zich afgelopen jaar onder meer op de circulaire economie, delen en ruilen, energiebesparing en het verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving.

De afgelopen jaren varieerde het aantal duurzame ideeën van 220 tot bijna 350. In 2015 bevatte het koffertje 272 ideeën. Bekijk hier de inzendingen van 2015.