12 april 2018: Hét Duurzaam Drenthe event 2018 voor ondernemers en inwoners

Donderdag 12 april 2018 vindt voor de zesde keer Hét Duurzaam Drenthe event 2018 plaats in het provinciehuis in Assen. Dit event wordt georganiseerd door  IVN Drenthe, Drenthe in Transitie (DIT) en de provincie Drenthe. Afgelopen jaar is Greenwaste uit Hoogeveen uit 27 inzendingen verkozen tot ‘Het Duurzame Drentse Bedrijf 2017’. Johan van Dijk uit Emmer-Compascuum is uitgeroepen tot de eerste ‘Duurzame Drentse Willie Wortel van 2017.

Video: Hét Duurzaam Drenthe Event 2017

Fotowedstrijd: Duurzaam?!

HDDE fotowedstrijd

Een overvolle stekkerdoos, stroomvretende apparaten, een niet zuinige auto… Wat kan anno 2017 op duurzaam gebied echt niet meer? Volgens Jasper Boer, de winnaar van de fotowedstrijd, zijn lantaarnpalen die overdag branden onnodige energieverspilling. Jasper heeft de foto in Norg gemaakt. Alle ingezonden foto’s zijn beoordeeld door de fotojury. De jury heeft deze foto gekozen als winnaar omdat de foto het thema zonder uitleg uitbeeld. Je ziet in de foto het contrast: overdag en onnodig lampen aan.Winnaar fotowedstrijd

Interessante links

Hieronder volgt een aantal interessante links die te maken hebben met duurzaam, innovatie en of energie.

#dudadrenthe

Het Duurzame Koffertje

Duurzame Dinsdag

In de meeste provincies wordt ieder jaar de Duurzame Dates gehouden. Het moment om binnen je eigen provincie je duurzame initiatief verder te brengen via de DatePlaza of door deel te nemen aan de prijsvraag. In Drenthe noemen we dit Hét Duurzaam Drenthe Event.

Daarnaast kennen we de landelijke Duurzame Dinsdag. Voor deze dag kunnen ondernemers en inwoners hun duurzame initiatief of idee aanmelden. Het wordt dan opgenomen in het koffertje dat de organisatie van de Duurzame Dinsdag ieder jaar op de eerste dinsdag van september aanbiedt aan de minister die duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. De ideeën richtten zich afgelopen jaar onder meer op de circulaire economie, delen en ruilen, energiebesparing en het verbeteren van de kwaliteit van onze leefomgeving.

Partners Het Duurzaam Drenthe Event 2018

Banner_duurzaam

Organiserende partijen

Organiserende partijen
IVN Drenthe in Transitie Drenthe_3005_RGB
Willie Wortel Award
Duurzame-Drentse-bedrijf
Ik nomineer
duurzamedates_bezoeker
Jurycriteria

Workshops

Er zijn weer 2 rondes met inspirerende workshops.

Andre Faaij is onze dagvoorzitter!

Andre faaij - bron: biobasedeconomy.nl

Prof.dr. A.P.C. (André) Faaij is dagvoorzitter tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event 2018. Volgens André Faaij, wetenschappelijk directeur van de Energy Academy Europe, is Nederland met haar energietransitie hekkensluiter in Europa. Hoe halen we de achterstand in? Welke rol ligt hier voor Drenthe en wat kunnen lokale overheid, bedrijven en particulieren hier in betekenen? Bekijk hier een filmpje over André Faaij.

Adjiedj Bakas is keynote speaker!

Bakas

Keynote speaker voor Hét Duurzaam Event 2018 is Adjiedj Bakas. Onderwerpen waarover Bakas spreekt in zijn lezingen zijn onder meer: nieuwe business modellen, duurzaamheidstrends, innovatie, ondernemerstrends, foodtrends en de toekomst van leiderschap. Lees meer over Adjiedj Bakas.

Progamma met publieksprijs
DIT

Publieksprijs 2017

Publieksprijs bladpelletsVoor het eerst kon het publiek een stem uitbrengen op één van de tien genomineerde duurzame ideeën. Freek Dijkstra uit Gees mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Hij maakt pellets van bladeren in plaats van hout, om zo duurzame energie op te wekken. Hierdoor hoeven minder bomen gekapt te worden.

Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2017

Greenwaste Hét Duurzame Drentse Bedrijf 2017’ Greenwaste ontzorgt ondernemingen door hun volledige afvalproces te organiseren en te monitoren. Zij duiken letterlijk in de containers van hun klanten om zo alle soorten afval in kaart te brengen waardoor maximaal hergebruik wordt gerealiseerd. De jury was onder de indruk van het aanstekelijk enthousiaste ondernemen en het slim samenwerken met andere partijen. Greenwaste levert hiermee een enorme bijdrage aan de afvalreductie en houdt de lijnen tussen klant en verwerker kort zodat het aantal kilometers klein blijft.

Drentse Willie Wortel 2017

Johan van Dijk Dé Drentse Willie Wortel van 2017Johan van Dijk mag zichzelf, met de Willie Wortel award, dit jaar dé Drentse duurzame uitvinder noemen. De jury koos zijn uitvinding uit zeven inzendingen. Van Dijk heeft een prototype van een machine gemaakt waarmee hulzen, die in groten getale achterblijven na het kleiduivenschieten, worden gerecycled. De machine scheidt het plastic (70%) van het metaal (30%). Beide materialen kunnen daarna worden hergebruikt. Van het plastic maakt hij printdraad voor 3D printers.

Terugblik 2017

4 Green Support
Andre Faaij Energy Academy Europe
Breien met Agnes
Dateplaza
Dateplaza2
Dates
Drentse Willie Wortel
Duurzame Marktplaats
Elektrische BMW
Greenwaste Hoogeveen
Groep
Groepsfoto
In gesprek
Lekker Drents
Netwerken
Start
Thomas Rau
Winnaar fotowedstrijd Jasper Boer
Winnaar publieksprijs bladpellets
Workshop CE
Workshop circulaire economie
Workshop Ecoschools
Workshop Exepditie Energieneutraal
Workshop fietsen
Workshop IVN
Workshop
Workshop2

Ambassadeurs 2018

Dit zijn de ambassadeurs van Hét Duurzaam Drenthe Event 2018. Wij danken onze ambassadeurs voor hun belangrijke inzet! Door hen komt het event een flinke stap verder!

Ambassadeurs 2018
Waarom ambassadeur?
Limm Ina en Lenze Leunge, eigenaren Limm Recycling: "Het winnen van de prijs in 2016 heeft ons veel gebracht: meer bekendheid en meer klanten!"
Anne Jan Zwart

Anne Jan Zwart, oprichter Ecostyle BV: "Duurzaamheid betekent voor ons dat we ondernemen met respect voor de natuur en het milieu. We kijken dus vooral naar ecologisch verantwoorde oplossingen. We ontwikkelen producten die zacht zijn voor planten en omgeving, maar die ook snel afbreekbaar zijn."

Jofien Brink BOKD Jofien Brink, voorzitter BOKD: "Ik steun hét Duurzaam Drenthe event omdat het tijdens dit event draait om leren, inspireren en mogelijke samenwerkingen."
Green Drinks

Geert Huitema en Linda Meijer-Alberts, Green Drinks: "Maandelijks organiseren wij in Zuidoost Drenthe een Green Drinks bij een bedrijf dat duurzaam, maatschappelijk verantwoord of maatschappelijk betrokken onderneemt. Hét Duurzaam Drenthe Event biedt ondernemers het provinciale podium om te tonen hoe ver ze daarmee al zijn en om breder samenwerking te zoeken en wij leveren daar graag een bijdrage aan vanuit het motto: “Samenwerken om Duurzaam Drenthe te versterken”. --> Wij zijn er bij!"

Andre Faaij

André Faaij: "De energietranstie is volop bezig; nieuwe duurzame technologieën zijn of worden snel concurrerend, markten veranderen, bedrijven reorganiseren en steeds meer burgers nemen zelf initiatief. Het komende decennium kan het heel erg hard gaan; brace yourself!"

Dick Dijkstra - Recreatieschap Drenthe

Dick Dijkstra, directeur Recreatieschap Drenthe: duurzaamheid is van groot belang voor behoud van onze natuur en leefomgeving. Organisaties en inwoners van Drenthe zien dit ook, zij investeren in duurzaamheid en besparen daarbij op hun energielasten. De sector Recreatie en Toerisme is een ‘groene sector’ die haar natuurlijke omgeving koestert en versterkt. Immers, dat is ons toeristisch product. Duurzaamheid verbindt mensen met elkaar: we hebben elkaar nodig om tot nog grotere hoogte te stijgen op dit gebied. Dit bewijst het succes van inmiddels de vijfde editie van Hét Duurzaam Drenthe Event.

Johannes Bos Greenwaste Johannes Bos van Greenwaste én winnaar van het Duurzame Bedrijf in 2017: "Vanuit directe betrokkenheid met en kennis van de opdrachtgever zetten wij ons in om zo efficiënt mogelijk om te gaan met afvalstromen. Wij zetten ons in om een maximale her inzetbaarheid te realiseren en daarmee samenhangende opbrengsten."