Zonneakkers
In Nederland en ook in Drenthe zijn zonnepanelen niet meer weg te denken, want de zon is een onuitputtelijke energiebron. Op daken van woningen is de ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen beperkt. Daarom wordt er naast daken ook steeds meer gekeken naar grotere parkopstellingen, zogeheten zonneakkers.
Vragen en antwoorden
Deze criteria staan omschreven in artikel 3.31 van de Provinciale Omgevingsverordening (POV). 'Een ruimtelijk plan kan voorzien in de realisatie van zonneakkers mits de realisatie voldoet aan de door provinciale staten vastgestelde en in de Omgevingsvisie opgenomen Zonneladder en het ter uitvoering daarvan door gedeputeerde staten vastgestelde Beleidskader Zonneakkers.’
De Zonneladder brengt hiërarchie aan in het beoordelen van de geschiktheid van locaties: pas wanneer locaties op een lagere trede van de ladder voor een bepaald initiatief niet voldoende beschikbaar of geschikt zijn, komen locaties op een hogere trede in beeld. Het Beleidskader vormt een uitwerking van.
Het ontwikkelen van zonneparken op de grond is in Nederland een vergunning plichtige activiteit. De gemeente is hiervoor in de meeste gevallen het bevoegde gezag.
In sommige gevallen kan de gemeente op grond van het bestaande bestemmingsplan besluiten de vergunning te gaan verlenen. In de meeste gevallen zal zij echter vaststellen dat het bestemmingsplan niet voorziet in de plaatsing van grondgebonden zonne-installaties.
Om dan toch een vergunning te kunnen verlenen zal de gemeente moeten afwijken van het bestemmingsplan of een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan moeten opstarten. Op dat moment schuift de provincie aan tafel.
Samen met u en de gemeente kijken we dan welke mogelijkheden er binnen de kaders zijn. Door uw plan vroegtijdig te bespreken en waar nodig aan te passen, verloopt een eventuele planprocedure sneller. Het is de gemeente die deze procedure in gang kan zetten.
Is er een kaart beschikbaar waarop staat aangegeven waar de provincie wel of geen zonneakkers toesta
Nee, deze is heel bewust niet gemaakt. Ons beleid gaat uit van maatwerk. Dit betekent dat we niet op voorhand locaties aanwijzen of uitsluiten. We vragen de initiatiefnemers om met passende voorstellen te komen, waarbij sprake is van een match tussen de eigenschappen en kwaliteiten van een specifieke plek en het initiatief. De Zonneladder uit de Omgevingsvisie en het Beleidskader Zonneakkers zijn daarbij bepalend.
Van idee naar realisatie
Voor het ontwikkelen van zonneparken is in Nederland een vergunning nodig. De gemeente is hiervoor in de meeste gevallen, het bevoegde gezag. Soms moet de gemeente afwijken van het bestemmingsplan of een wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan opstarten. Op dat moment schuift de provincie aan tafel.
Beleid van de provincie
De provincie wijst en sluit op voorhand geen locaties uit. De beoordeling of een specifiek initiatief past bij de eigenschappen en kwaliteiten van een specifieke plek zien wij als maatwerk. Graag gaan wij met u in gesprek om tot passende voorstellen te komen.
Zonneladder
Bij het toepassen van onze maatwerkbenadering voor zonneakkers kijken we als eerste waar een initiatief thuis hoort op de Zonneladder. De Zonneladder brengt hiërarchie aan in het beoordelen van de geschiktheid van locaties.
Locaties Zonneakkers
Er zijn verschillende mogelijkheden voor koppeling van bepaalde locatiefuncties aan de ontwikkeling van zonneakkers.
Brochure
De brochure 'Ruimte voor zonne-energie in Drenthe' informeert u over de ruimtelijke mogelijkheden voor zonneakkers in Drenthe.