Duurzame terrasverwarming Drentse horeca


Horecaondernemers met een terras in Drenthe konden vanaf 1 april 2021 gebruik maken van de subsidieregeling ‘Energiezuinig en duurzaam warm buiten zitten horeca Drenthe’. Deze regeling gold met terugwerkende kracht vanaf 15 maart 2020. De horecaondernemers kunnen subsidie aanvragen voor 75% van de kosten voor het energiezuiniger en duurzamer maken van hun bestaande terrasverwarming en voor de aanschaf van elektrische warmtekussens tot een maximum van € 5.000,-.

De subsidieregeling is uitgewerkt in afstemming met Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Met de regeling wilde de provincie horecaondernemers de mogelijkheid bieden om het terrasseizoen te verlengen en tegelijkertijd de terrasverwarming te verduurzamen. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra: “We hopen met deze regeling eigenlijk twee vliegen in één klap te slaan. We bieden ondernemers een steuntje in de rug in deze moeilijke tijd, zodat zij hun gasten langer op het terras kunnen ontvangen met warmtekussens en helpen ze met het verduurzamen van hun bestaande terrasverwarming.”

Drenthe-dekens groot succes

Naast het openstellen van de subsidieregeling ‘Energiezuinig en duurzaam warm buiten zitten horeca Drenthe’ werd eerder al de mogelijkheid geboden aan horecaondernemers om gratis Drenthe-dekens aan te vragen. Provincie Drenthe werd overstelpt met aanvragen en bestelde een extra lading voor een tweede afhaalronde. Tijden de eerste afhaalronde werden maandag 22 maart ruim 7000 dekens afgehaald door ondernemers. De tweede rond is gepland op maandag 12 april. In totaal zijn 15.500 dekens aangevraagd. De gedeputeerden Henk Brink en Tjisse Stelpstra deelden maandag 22 maart de eerste dekens uit aan ondernemers op de afhaallocatie bij Van der Valk in Spier.