Energiesysteem
We geven sturing aan de ontwikkeling van het Drentse energiesysteem en bieden een beter klimaat voor duurzame initiatieven en innovaties in Drenthe. De vraag naar elektriciteit, warmte, nieuw gas en biomassa gaat sterk groeien. Dit betekent dat we ons moeten voorbereiden op de ontwikkeling van het energiesysteem van de toekomst.
Het elektriciteitsnet kan de huidige sterke groei van de elektriciteitsproductie met zon en wind niet aan. Wij ondersteunen initiatiefnemers bij het toepassen van innovatieve technieken om de aansluiting van de energieprojecten, nu en in de toekomst, mogelijk te maken.
We verwachten dat het gebruik van waterstof als energiedrager een grote rol gaat spelen in de verduurzaming van Nederland. We ondersteunen en financieren daarom verschillende waterstofprojecten.
Zo heeft Drenthe in 2050 een duurzaam, betrouwbaar en veelzijdig energiesysteem, dat ruimte biedt aan onze ambities en innovatieve technieken.
Projecten waar we aan werken

Door de sterke groei van hernieuwbare energie kan het elektriciteitsnetwerk in Drenthe de elektriciteitsproductie niet aan en ontstaat zogeheten netcongestie. Provincie Drenthe werkt samen met Tennet, Enexis en Rendo aan het verzwaren en verbeteren van het elektriciteitsnetwerk in Drenthe.

Sinds 2018 is de voetbalvereniging Nieuw Buinen bezig met het uitwerken van het plan om het sportcomplex te verduurzamen. Maar het bleek niet mogelijk om eventuele opgewekte energie via het netwerk te transporteren. De provincie Drenthe heeft voetbalvereniging Nieuw Buinen in 2020 ondersteund middels een marktconsultatie voor dit specifieke probleem.

Rijden op waterstof is in opkomst. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Om het rijden op waterstof in Drenthe te stimuleren komen er in 2021 vijf waterstofvulpunten.

HEAVENN staat voor Hydrogen Energy Applications for Valley Environments in the Northern-Netherlands. Noord- Nederland heeft als eerste regio in Europa een subsidie van de EU gekregen voor de ontwikkeling van een zogenoemde Hydrogen Valley.

De NAM wil het terrein van een voormalige gaszuiveringsinstallatie laten ombouwen tot ‘GZI-Next’: een knooppunt voor het opwekken en transporteren van duurzame energie. Een onderdeel van dit project is de realisatie van een waterstoffabriek met een vermogen van ongeveer 10 megawatt.