Duurzaam ondernemen in Drenthe


Gratis energiescan en ondersteuning voor mkb-ondernemers die voldoen aan informatieplicht

Voldoet u als MKB-ondernemer aan de informatieplicht energiebesparing? Dan bieden de provincie Drenthe en de RUD Drenthe u een gratis energiescan aan  en ondersteuning bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen.

De energiescan laat zien wat het energiegebruik is in uw bedrijf en welke maatregelen geschikt zijn om uw energierekening te verlagen. Daarna kunnen de adviseurs u kosteloos adviseren en begeleiden bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo bespaart u als MKB-ondernemer energie en dus geld.

Hoe vraagt u de energiescan aan?

MKB-ondernemers die hiervoor in aanmerking komen, kunnen de gratis energiescan aanvragen via Klimaatroute, via deze link: www.klimaatroute.nl/quickscan. Deze organisatie voert de energiescan uit namens de RUD en provincie Drenthe.

Energie besparen en voldoen aan de energiebesparingsverplichting

U behaalt hiermee dubbel voordeel: u bespaart op uw energierekening als u alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar daadwerkelijk uitvoert. En u voldoetautomatisch aan de wettelijke energiebesparingsverplichting voor mkb-ondernemers.

Uit de praktijk blijkt dat deze aanpak (scannen en begeleiden) werkt in Drenthe.

Wat houden de energiescan en het ondersteuningstraject in?

Energiescan: inzicht en advies over mogelijkheden

De adviseurs van Klimaatroute voeren de energiescan uit in uw bedrijf en informeren u daarna over de mogelijkheden om te besparen aan de hand van een uitgebreid rapport.

Ondersteuningstraject: een jaar lang gratis advies en begeleiding

Kiest u ervoor om de energiebesparende maatregelen uit te voeren? Dan helpt Klimaatroute u via het ondersteuningstraject. Dat betekent dat u een jaar lang gratis advies en begeleiding krijgt bij het nemen van de energiebesparende maatregelen.

Financiering met behulp van DEO

De Drentse Energie Organisatie (DEO) is het Energiefonds van de Provincie Drenthe. DEO kan helpen bij het realiseren van energiebesparende maatregelen met behulp van financiering.

Voor het MKB en organisaties in Drenthe is er de Energie Lening Drenthe. Deze financiering van € 5.000 tot € 50.000 is bedoeld om de drempel voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepompinstallatie of energiezuinige led-verlichting te verlagen.

Met de Energie Lening Plus kunnen ondernemers projecten financieren van € 50.001 tot € 150.000,-. Er kan tot maximaal 75% van de investering worden geleend.

De financiering vindt plaats op basis van een door de ondernemer aangevraagde offerte voor de energiemaatregel. Voor het afsluiten van de financiering worden geen afsluitkosten gerekend. De lening is eenvoudig aan te vragen via de website www.drentseenergieorganisatie.nl

Wat is de informatieplicht energiebesparing?

Bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken moeten vanaf 1 juli 2019 voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. Dat betekent dat deze ondernemer moeten rapporteren welke energiebesparende maatregelen ze hebben uitgevoerd.  Voor het rapporteren is eLoket van RVO.nl beschikbaar. Het uitgangspunt voor het rapporteren zijn de erkende maatregelen voor energiebesparing.

Deze ondernemer ging u voor: Vakgarage Stadman in Annen

Deze ondernemer ging u voor: De Sportschool in Emmen