Bouwen


De provincie Drenthe wil dat iedereen minder energie gebruikt. Het gaat dan om mensen met een eigen huis, woningbouwverenigingen en eigenaren van kantoren. Besparen op energie kan door het aanpassen van huizen en kantoren. De provincie heeft verschillende projecten die ervoor moeten zorgen dat dit gebeurt.

De provincie Drenthe werkt hiervoor sinds 2008 samen met verschillende organisaties. Dit zijn:

  • Provincie Groningen
  • Provincie Friesland
  • Meer dan 60 gemeenten
  • Veel woningbouwverenigingen
  • Koepelorganisaties (bijvoorbeeld Aedes en Bouwend Nederland Noord)
  • Organisaties uit de bouwkolom (100.000 woningenplan)

Energie besparen moet

Samen met deze organisaties voert de provincie Drenthe projecten uit die gaan over energiebesparing. Hierdoor zijn woningbouwverenigingen en mensen met een eigen huis zich meer gaan realiseren wat ze kunnen doen om energie te besparen. En hoe belangrijk het is om dat te doen. Goede voorbeelden hiervan zijn de vele ‘Duurzame initiatieven’ in de provincie Drenthe.

Ook andere organisaties merken dat het slim is om zich te richten op energiebesparing. Een groep organisaties is daarom gaan samenwerken. Ze zijn een vereniging begonnen met als naam ‘SLIM wonen met energie’. Zij laten steeds meer van zich horen als het gaat om energiebesparing.

Energiebesparing geeft energie

Het besparen van energie is slim want het heeft veel voordelen:

  • Mensen met een eigen huis hebben een lagere rekening voor hun energieverbruik en een fijner huis. Als ze hun huis willen verkopen of verhuren kunnen ze dit voor meer geld doen.
  • Het zorgt voor extra werk. Het gaat dan om energieadviseurs, financiële adviseurs en bedrijven die werk aan de huizen uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn isolatiebedrijven, glaszetters en installatiebedrijven.
  • De mensen die werken in kantoren zijn meer tevreden omdat het gebouw prettiger aanvoelt. De mensen die kantoren huren of kopen hebben ook een lagere energierekening.

Tussen 2009 en 2011 zijn er in de provincie Drenthe al 14.000 koop- en huurwoningen energiezuiniger gemaakt. Dit zijn dus ongeveer 4.700 woningen per jaar geweest.


Innovatief renoveren

Innovatieve energieprojecten in de bestaande woningvoorraad bij woningcorporaties in het Noorden. Door financiële steun vanuit het Rijk, EFRO en SIEBB zijn er nieuwe technieken en materialen gebruikt en is hiermee een impuls gegeven aan innovatief renoveren.

Een paar Drentse voorbeelden:

Domesta: Een nieuw energiezuinig jasje voor 40 woningen in Schoonebeek

SEW: Prijswinnende renovatie van 183 woningen in Paterswolde