Publieksprijs 2020


Tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event reiken we de prijs uit voor Hét Duurzame Drentse Bedrijf van 2020. Alle inzendingen maken kans op de publieksprijs (met uitzondering van de genomineerden). En wie dat wordt, dat bepaal jij!

Het is niet meer mogelijk om te stemmen. De winnaar wordt tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event bekendgemaakt.

Logo

Omschrijving

Alle genonimeerden

Bloem en Oogst

www.bloemenoogst.nl

Bloem en Oogst

Bloem en Oogst is een kleinschalige en duurzaam beteelde akker met snijbloemen van het seizoen. Met oog voor de natuur en haar mooie details. Waar schoonheid ook letterlijk schoon is.

Bloem&Zo

www.bloemenzobargeres.nl

Bloem&Zo

Bloem&zo in de eerste bloemist in Drenthe die duurzaam gecertificeerd is. Wij werken met pure natuurlijke materialen. De bloemen zijn op een eerlijke duurzame manier gekweekt. Naast de bloemen en planten gebruiken we ook gerecycled papier, folie. Wij scheiden al het afval en hebben energiezuinige lampen. Wij zijn begonnen met het niveau brons en zijn inmiddels zilver gecertificeerd, Wij willen elk jaar een verbeterpunt aanpakken. Wij zouden deze prijs graag willen winnen omdat heel veel mensen niet weten dat er duurzame bloemisten bestaan. Wij willen graag de duurzame bedrijven en de particulieren mensen hier graag van op de hoogte brengen.

Brink Industrial B.V.

www.brinkindustrial.com

Brink Industrial B.V.

Als expert in hoogwaardig plaatwerk heeft Brink al een solide en jarenlange reputatie opgebouwd. Wie binnen de plaatwerksector een sterke positie wil blijven innemen, zal voortdurend op de marktdynamiek moeten anticiperen. Innoveren is anno nu geen verdienste meer, maar een must. Daarbij zijn de principes van Smart Industry (ofwel Industry 4.0) de springplank naar een efficiënter, schoner en veiliger productieproces, dat aansluit bij de standaard van morgen. Het typeert Brink dat we als plaatwerkspecialist voorop lopen in deze onvermijdelijke industriële transitie – zoals we eigenlijk al jaren doen. Want stilstaan is geen optie en we steken als pionier nu eenmaal graag onze nek uit.

Calduran Kalkzandsteen B.V.

www.calduran.nl

Calduran Kalkzandsteen B.V.

Kalkzandsteen wordt al sinds de start in 1905 in Hoogersmilde geproduceerd. Kalkzandsteen bestaat uit zand, kalk en water en is dus een natuurlijk en milieuvriendelijk product met een zeer lage milieubelasting.
Met dat in het achterhoofd wil Calduran voor de ontwikkeling van nieuwe projecten een goede onderbouwing hebben met een objectieve materiaalvergelijking. In dat kader is NIBE vorig jaar gevraagd om een nieuwe LCA op te stellen en die te vergelijken met de meest gangbare bouwmethodes, zie www.calduran.nl/duurzaamheid. Circulariteit is daarbij een mooie toevoeging. Daarnaast probeert Calduran op verschillende manieren een zo milieubewust en duurzaam mogelijk bedrijf te zijn.

Cannassette

www.123geluidsscherm.nl

Cannassette

De prijswinnende Cannassette is een biobased geluidsscherm gebaseerd op water hennep en kalk. Deze inhoud is aantoonbaar CO2 negatief, circulair en 100% kunststof vrij (uniek). Andere gebruikte materialen zijn een kokosvezeldoek en profielen van het duurzame Magnelis. Het scherm is zowel geluidsisolerend als geluidsabsorberend. Na het plaatsen wordt de Cannassette voorzien van klimplanten. Klimplanten geven een verkoelend effect aan de omgeving en leveren een bijdrage aan de biodiversiteit. Daarnaast vangen klimplanten fijnstof af en nemen ze CO2 op tijdens de groei. De Cannassette wordt geproduceerd bij een sociale werkplaats en draagt bij aan uw SROI doelstellingen of het MVO.

Circulaire Versnellers

www.circulaireversnellers.nl

Circulaire Versnellers

Een citaat van één van onze klanten: “Eva en Wiebe, de circulaire versnellers! Alles op de fiets, altijd focus op circulariteit en duurzaamheid. Of het nu de gerecyclede fietstassen zijn, projecten als WesterZwam, Voedsel van de Makkertuin, restwaarde onderzoeken vanuit afvalstromen of gewoon kijken wat de natuur ons biedt. Vanuit een andere visie op de omgeving en van daaruit nieuwe circulaire ideeën vinden en deze klaar stomen voor gebruik is de kracht van de circulaire versnellers. De circulaire versnellers helpen mij bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven in de Groen en Food sector, waarbij Economie, Circulariteit en Duurzaamheid prima samengaan.”

Meer informatie (pdf, 5.9 MB)

Ecoblinq

Ecoblinq

Elsun

www.elsun.nl

youtube

Elsun

Elsun te Roden maakt hoogwaardige PV-panelen uit de beste (veelal Europese) halffabrikaten en gebruikmakend van moderne technieken. Hiermee worden een lange levensduur en maximale rendementen van de zonnepanelen gedurende de gebruikstijd gegarandeerd. Tot wel 92,5% na 25 jaar! Elsun helpt  hiermee particulieren en bedrijven in hun energie te voorzien en om de druk op fossiele brandstoffen te verminderen. Productie in Nederland middels state-of-the-art technieken houdt in dat de CO2-uitstoot voor productie en transport aanzienlijk verminderd wordt. Elsun is een initiatief van Elton B.V., al meer dan 70 jaar een internationale speler in energiebesparende producten.

E-Solar Light

E-Solar Light

Green Planet

www.greenplanet.nl

Bij Green Planet in Pesse tanken weggebruikers slimmer en schoner. Want naast de traditionele brandstoffen zijn er ook meer duurzame, schone en energieneutrale alternatieven te vinden. Green Planet loopt als tankstation voorop als het gaat om duurzaam en bewust rijden door samen met partners innovatieve ideeën rondom elektrisch rijden en waterstof te ontwikkelen. Green Planet en de partners ondersteunen ook individuen en organisaties door zoveel mogelijk barrières weg te nemen, om zero emission transport toegankelijker te maken. Bij Green Planet kunnen bezoekers tevens gebruik maken van vergaderruimtes, gratis flexwerkplekken, shop en horeca.

H&P Moulding

www.hpmoulding.com

H&P Moulding

H&P Moulding produceert kunststof producten en onderdelen voor medische en technische toepassingen. Wij maken die producten uit vele soorten plastic en enige jaren geleden zijn wij, in samenwerking met Kennisinstellingen en onze klanten, projecten gestart om plastics gemaakt uit olie te vervangen door plastics gemaakt van onder andere plantenresten. De producten uit deze materialen blijken veel huidige plastics in dagelijks gebruik te kunnen vervangen maar zijn, in tegenstelling tot gewone plastics, afbreekbaar als ze worden weggegooid. Door deze nieuwe plastics te gaan gebruiken worden producten duurzaam, circulair en zijn ze afbreekbaar als ze in het milieu terechtkomen.

Harkboot

www.harkboot.nl

Harkboot

Harkboot.nl BV verwijdert woekerende waterplanten met wortel en al. Deze methode is door ons ontwikkeld en draagt bij aan een duurzame vorm van onderhoud van watergangen. Alle boten van harkboot.nl varen op HVO 100.HVO 100 is gemaakt van afvalvetten, restvetten en plantaardige oliën, die zijn geclassificeerd als met waterstof behandelde plantaardige olie: HVO. Deze hernieuwbare grondstoffen geven géén nieuwe koolstofdioxide in de atmosfeer vrij. HVO 100 is zó duurzaam, dat ze de CO2-uitstoot tot 90% vermindert.Als initiatiefnemers hebben Harkboot.nl en de Gemeente Noordenveld ervoor gezorgd dat deze circulaire brandstof ook in Roden beschikbaar is.Door het nu ook kunnen tanken van HVO 100 voor het wagenpark wordt de EU-klimaatdoelstelling voor 2030 al behaald.Door in de keten collega’s te inspireren om ook over te stappen wil Harkboot bijdragen aan een duurzame omgeving.

Hellingman Onderzoek en Advies B.V.

Hellingman Onderzoek en Advies B.V.

Heluto B.V.

Heluto B.V.

Imkerij De Drentse Krent

www.dedrentsekrent.nl

youtube

Imkerij De Drentse Krent

Ik ben Angelique Schipper, ecologisch imkerin. Samen met mijn bijen - allen verschillende individuen met ieder hun eigen taak - een organisch geheel een wriemelende massa in een keurig ordelijke staat. Voor het tweede jaar achtereenvolgend goud ontvangen voor de honing in London. Een betrouwbaar teken van superieure gecertificeerde smaak en kwaliteit die zowel in binnenlandse als exportmarkten kan worden gebruikt . Ik vertrouw op mijn grootste passie, mijn gedetailleerde liefde voor flora en fauna, het kritisch zelfkunnen, mijn ondernemerschap, maar bovenal mijn diep respect voor de meest sociale, individualistische wezentjes op aarde: mijn bijen.

Inducon

Inducon

Lune B.V.

Lune B.V.

LW Techniek

LW Techniek

MadeCircularBy

MadeCircularBy

Melkveehouderij Oosterhof

Melkveehouderij Oosterhof

NICE

www.wearenice.org

NICE

NICE werkt aan Circulaire Economie vraagstukken van overheden, bedrijven, kennisinstellingen en burgers uit de regio. De aanpak is uniek. NICE is dé plek waar jonge mensen kunnen werken aan deze vraagstukken. Door te innoveren, ontdekken en experimenteren helpen ze met hun nieuwe kennis de transitie naar een circulaire economie te maken. NICE werkt voor het werkveld aan nieuwe ideeën en oplossingen én maakt van jong talent circulaire professionals voor de arbeidsmarkt. Met als belangrijkste doel samen de transitie naar de circulaire economie versnellen.

Openluchtzwembad De Leemdobben

www.deleemdobben.nl

Openluchtzwembad De Leemdobben

  • Volledig duurzaam (gasloos) sinds 2019

  • Investering 300.000 euro, besparing per jaar 60.000 euro

  • Zonnepanelen (SDE + tot en met 2033 )

  • Zonnecollector (SDE + tot en met 2033 )

  • Warmtepompen (Verwarming en douche )

  • Nieuw besturingsysteem

  • Eigen waterbron

  • Voor ombouw werd per jaar 30.000 m3 gas, 120.000 kWh elektriciteit en 3.000 m3 water verbruikt

  • Na de ombouw wordt er per jaar 25.000 kWh per jaar teruggeleverd

SuperMirthe's Lichtpuntjes

www.sml-kaarsenatelier.nl

SuperMirthe's Lichtpuntjes

SML Kaarsenatelier is een kleinschalig kaarsenatelier waar op ambachtelijke wijze nieuwe kaarsen worden gemaakt van resten kaarsvet. Het kaarsvet, dat gedoneerd wordt vanuit het hele land wordt gesmolten, tot de gewenste kleur gemengd en tot nieuwe kaarsen gegoten.
De medewerkers, veelal mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, krijgen bij SML Kaarsenatelier de kans om op hun eigen tempo hun plek op de arbeidsmarkt en soms ook in de maatschappij te (her)ontdekken.

Tasty Basics

www.tastybasics.nl

youtube

Tasty Basics

TastyBasics staat voor lekker en gezond eten. De producten zijn ‘low carb’, vezel-en eiwitrijk, bevatten geen toevoegde suikers en zijn bovendien gemakkelijk te consumeren,  wat past bij de huidige voedingstrend. Door het gebruik van ‘whole foods’ bieden we een gezond alternatief en kunnen we impact maken op de gezondheidszorg en landbouw. We willen van TastyBasics het nieuwe normaal maken, want wij geloven dat onbewerkt voedsel in al zijn eenvoud vele voordelen heeft voor onze klanten en de maatschappij als geheel. Dit jaar ook de Jaarprijs Goede Voeding gewonnen met onze Muesli Noten & Pitten:

Ultraware

www.ultraware.nl

youtube

Ultraware

Ultraware is een maatwerk software leverancier met de focus op duurzaamheid. Voor de wereld, voor onze klanten en voor onszelf. We werken in het groenste pand van Assen. Het dak ligt vol met 132 zonnepanelen. Daarnaast schaffen we alleen nog elektrische of waterstofauto’s aan. We realiseren dromen van onze klanten met duurzame software, gebouwd in efficiënte programmeertaal, zodat er tien keer minder servers nodig zijn. Bij onszelf staat duurzame inzetbaarheid centraal. We hebben onder andere altijd vers fruit op kantoor, er zijn elke dag verzorgde lunches en we sporten elke week een uur tijdens werktijd.

Vreugdenhil Tuininrichting

www.vreugdenhilmooimakers.nl

Vreugdenhil Tuininrichting

Vreugdenhil is gevestigd in het Drentse Eldersloo. Een kleine plaats vlakbij Assen en Rolde. We zijn begonnen als kweker van coniferen en heesters voor de groothandel, hoveniers en export. Later zijn we ons meer gaan richten op de particuliere tuinliefhebber en is ons assortiment flink uitgebreid met bomen, vaste planten, grassen, rozen, fruitbomen en klein fruit. Voor een groot deel van eigen kweek. Dichtbij de kwekerij hebben we een verkoopcentrum ingericht met inspirerende showtuinen.

Meer informatie (pdf, 11 MB)

Vriend Duurzaam B.V.

www.vriendduurzaam.nl

youtube

Vriend Duurzaam B.V.

Wij hebben in 2017 een nieuw pand gebouwd en in 2018 hebben we ons nieuwe kantoor en bedrijfshal in gebruik genomen.  Het is een duurzaam pand met betonnen wanden en vloeren wat een EPC heeft van -1.10 en energie label AAAA+  met onze 230 zonnepanelen wekken we meer energie op dan we zelf gebruiken. We maken gebruik van een warmtepomp en hebben geen gas aansluiting. We hebben 365 dagen per jaar een goed binnenklimaat wat CO2 geregeld is per ruimte naar gelang het aantal mensen per ruimte.  Ons wagenpark van 40 bedrijfsauto`s is maximaal 5 jaar oud. We rijden op euro 5 en 6 diesel.  Vanaf juli 2020 hebben we een eigen waterstof tankstation op ons eigen terrein en rijden we met 6 auto`s Hyundai Nexo op waterstof.   Duurzamer kan het niet.

Watter

www.watter.nl

youtube

Watter

Watter is al 12 jaar ontwikkelaar en producent van het Watter-systeem: een apparaat dat ter plekke een biologisch desinfectiemiddel produceert uit slechts stroom, zout en water. Doordat gebruikers op hun eigen locatie zelfvoorzienend worden is de productie, transport en opslag van gevaarlijke chemicaliën overbodig. Momenteel zijn we vooral actief in de agrarische sector, maar er is een shift naar de industrie gaande. Logisch: met Corona is de belangstelling voor desinfectie enorm toegenomen. De machines staan inmiddels in 9 landen.De productie is in Drachten en Veendam, bewust in Noord Nederland zodat we ook onze eigen keten lokaal houden.

Wireless Value

Wireless Value

Zuivelboerderij Bolhuis

www.zuivelboerderijbolhuis.nl

Zuivelboerderij Bolhuis

Ons bedrijf is al diverse generaties oud, wij zijn een familiebedrijf. Dagelijks verzorgen wij onze koeien en jongvee vol liefde. Elke dag vers voer (een 5 gangen menu), schone boxen. De koeien kunnen bij ons zelf kiezen wat ze doen. We melken met melkrobot, de koeien kunnen zelf kiezen wanneer ze gemolken willen worden. In het voorjaar mogen ze lekker naar buiten en er hangen heerlijke borstels in de stal waarmee de koeien lekken gekriebeld kunnen worden. We zijn van de natuur afhankelijk en daar spelen we op in. Dat is het mooie van dit werk, geen jaar is gelijk en plannen is lastig! Niets zo veranderlijk als het weer!