Keynote spreker Sacha de Boer


De meeste mensen kennen Sacha de Boer als anchor van het NOS acht uur Journaal. Sinds ze daar in mei 2013 vertrok, heeft ze zich toegelegd op haar oorspronkelijke beroep: fotografe. Zo nu en dan laat zij zich nog eens verleiden om iets te presenteren – maar alleen als ze het leuk vindt.

De uitwerking van klimaatverandering in beeld

‘Alles wat er met het klimaat gebeurt, merk je het eerst op de Noordpool’. Sacha de Boer, presentator, voormalig nieuwslezeres én fotograaf, weet waar ze het over heeft. Sinds 2008 bezocht zij driemaal de Noordpool en zag met eigen ogen hoe de omgeving verandert. ‘In 2008 was ik in het Inuitdorpje Gjoa Haven in de Canadese provincie Nunavut. Daar ondervonden de bewoners al subtiele en minder subtiele gevolgen van klimaatverandering. Er kwamen bijvoorbeeld muggen en het weer sloeg eerder om. Voor de traditionele jagers en vissers zorgt dat voor grote problemen omdat zij soms dagen achtereen op pad zijn. Het ijs wordt dunner, want het kalft af aan de onderkant vanwege de opwarming van het zeewater. Ook dat is gevaarlijk voor de Inuit die voor hun voedsel moeten reizen over het ijs.’

In 2015 keerde Sacha voor het eerst terug en toen zag ze dat de zee helemaal niet meer bevroor. ‘Terwijl het water eind oktober normaal gesproken al lang dicht zou moeten zijn. En tijdens mijn derde bezoek in 2017 zag ik voor het eerst instortende gletsjers, hét symboolbeeld van klimaatverandering.’ Net als de wetenschappers maakt Sacha zich zorgen over de wereldwijde klimaatproblemen. Daarom geeft ze tijdens Het Duurzaam Drenthe Event aan de hand van haar prachtige foto’s een indrukkende lezing over klimaatverandering, de uitwerking daarvan op de Noordpool maar óók op de gewassen in Zimbabwe. Het laat de noodzaak zien om, meer dan ooit, met z’n allen te werken aan duurzaamheid.

Curriculum Vitae

Sacha begon nog tijdens haar studie communicatiewetenschappen bij De Amsterdamse lokale zender AT5 als redacteur en verslaggever. Nadat zij was afgestudeerd, begon zij een eigen bedrijfje in journalistieke producties. Een van haar projecten was werken bij Radio 10 als eenmans nieuwsredactie, waar ze zich het nieuwslezen eigen maakte, en het schrijven van teksten voor verschillende doelgroepen. Naast haar loopbaan als journalist ontwikkelde Sacha zich ondertussen als gewaardeerd professioneel fotografe, een vak dat ze 5 jaar geleden met succes weer heeft opgepakt.

Als fotografe laat ze zich ondertussen niet in één hokje duwen. Ze maakt portretten én stillevens, en fotografeert met evenveel plezier en toewijding de gerechten van sterrenkok Jacob Jan Boerma, als de Hollandse boer die diens asperges teelt, of juist Colombiaanse koffieboeren. Behalve een bevlogen fotografe is ze nieuwsgierig en betrokken bij haar onderwerpen, en brengt ze haar kennis en kunde op diverse terreinen met veel geestdrift over. Dat ze in het echte leven spontaner overkomt dan destijds in de nieuwsuitzendingen ligt voor de hand, maar toch blijft haar opgewekte energie daarbuiten een aangename verrassing.

Sacha de Boer