Keynote spreker Volkert Engelsman


Volkert Engelsman is directeur en medeoprichter van Eosta, Europa’s grootste distributeur van biologische en fair trade gecertificeerde producten. In 2012 initieerde hij de internationale campagne Save Our Soils in Nederland.

Tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event vertelt Volkert Engelsman over duurzaamheid en de inclusieve winstberekening. Hij maakt zich sterk voor een nieuwe winstdefinitie: “We moeten verder kijken dan alleen de cijfers. Uiteindelijk ligt er een zingevingsvraag aan de basis van onze economie: Hoe definiëren wij winst eigenlijk? Wat willen wij als mensheid? Dan kom je al snel tot de conclusie dat een vitaal ecosysteem, gezondheid en een menswaardige samenleving ook winst zijn. Een inclusieve winst. Dat is de kern van de nieuwe economie waar we naartoe gaan.”

Met zijn aanpak - waarin hij maatschappelijk idealisme en commercieel realisme verbindt - en revolutionaire visie op het doorberekenen van de kosten aan de bodem en het milieu op onze dagelijkse boodschappen, verwierf hij in 2017 de eerste plaats in de Duurzame Top 100 van dagblad Trouw. Voor Volkert is de bodem een magische plek waar miljarden micro-organismen op weergaloze wijze leven creëren.

'True Cost ananas'

In december 2018 onthulde Hare Majesteit koningin Máxima ten kantore van Eosta een ‘True Cost ananas’. Aan de onthulling zat een prijskaartje vast. De ‘ware kosten’ van de Nature & More ananas bedroegen namelijk € 2,85, legde Volkert Engelsman, directeur van Eosta, uit. Tegen die prijs kan de ananas biologisch geteeld worden op een manier die goed is voor mens en milieu, in plaats van verborgen kosten af te wentelen op toekomstige generaties.

Volkert Engelsman foto