Een eindje om met het Drentse Landschap


Het Annermoeras, wandelroute

gps-coördinaten startpunt N 53o 04I 31II / O 06o 45I 48

Het Annermoeras ligt ongenaakbaar in het zonnetje. Een groep smienten zoekt een geschikte landingsplaats, terwijl de grote zilverreiger het tafereel met enige belangstelling gadeslaat. Een wit paardje komt slungelachtig op ons af in de veronderstelling dat er wel iets lekkers te halen valt. Enigszins teleurgesteld vervolgt ie even later zijn weg. We lopen door een stuk natuur waar twintig jaar geleden eigenlijk nog niemand van droomde. Hooguit een paar enthousiastelingen bij Het Drentse Landschap.

Onderweg gaat u met eigen ogen zien hoe Stichting Het Drentse Landschap haar best doet voor de natuur en voor het Drentse cultureel erfgoed. Natuur en erfgoed zijn ook úw aandacht meer dan waard! Steun ons... Dat kan op verschillende manieren. Kijk voor meer informatie op www.drentslandschap.nl. We hebben elkaar hard nodig de komende tijd!

wandelen door het Beekdal de Hondstong.

gps-coördinaten startpunt N 53 0 06I 26II / O 06 0 34 I 07

Het beekdal van de Runsloot is in de Hondstong tussen Vries en Yde amper honderd meter breed. Als door een wonder werd aan het eind van de jaren zestig bij de ruilverkaveling Vries zo’n anderhalve kilometer van de oude Runsloot gespaard en kreeg Het Drentse Landschap de kans om zich erover te ontfermen. Begin jaren negentig werd een natuurontwikkelingsproject aan de noordwestkant van het terrein gestart om de hoge zandgronden langs de beek hun oude functie terug te geven. De snelheid waarmee de natuur haar plek hier weer inneemt, verbaasde zelfs de grootste optimist. De route door de Hondstong is uitgezet met paaltjes met een paarse kop. Wist u overigens dat de Hondstong een oude bloemennaam is? Vroeger noemde men in deze streken de paardenbloem zo. Onderweg gaat u met eigen ogen zien hoe Stichting Het Drentse Landschap haar best doet voor de natuur en voor het Drentse cultureel erfgoed. Natuur en erfgoed zijn ook úw aandacht meer dan waard! Steun ons... Dat kan op verschillende manieren. Kijk voor meer informatie op www.drentslandschap.nl. We hebben elkaar hard nodig de komende tijd.

Vries tot op de Bodem

Deze wandelroute voert langs plekken waar je de geschiedenis van het landschap aan de bodem kunt aflezen. .  De totale route is 13,5 kilometer lang, maar gemakkelijk in delen te splitsen.

De start is bij de Dorpskerk op de brink. Op verschillende plekken langs de route staan informatieborden. Een beschrijving van de route is verkrijgbaar bij het TIP, Schultestraat 4 in Vries en bij het TIF (Toeristisch Informatie Folderpunt), Herberg Tio, Oude Rijksweg 1

Drentsche Aa

Fietsroute en wandelroute Old Go

'Ontdekkingsreis door het beekdal van de Drentsche Aa' Door de Harense Historische Kring 'Old Go' Meer informatie over de routes en hoe het gidsje te verkrijgen: http://www.oldgo.nl/open-monumentendag-2015-2/

Wandelroute Noordlaarderbos en de Vijftig Bunder

Noordlaarderbos

Graag wijzen wij u op deze prachtige wandelroute van Natuurmonumenten