Prehistorie


Fietsroutes

prehistorie

  1. Ontdek de prehistorie vanuit Anloo op de fiets…

GPS coördinaten N 53° 02ˈ 36ˈˈ, O 06° 42ˈ 04ˈˈ

Vanaf informatiecentrum Homanshof van Staatsbosbeheer in Anloo kunt u een mooie fietstocht door het Drentsche Aa-gebied maken. U komt langs de interessantste archeologische plekken in het gebied. De route voert door De Strubben Kniphorstbosch, over het Ballooërveld en langs Kampsheide en naar de hunebedden van Rolde. Alle vier plekken vindt u als hotspot in deze expeditie. De fietsroute is zo’n 38 kilometer lang en maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem. Onderweg wijzen bordjes u van het ene knooppunt naar het andere. Als u meer over de knooppunten wilt weten- bijvoorbeeld hoe u uw eigen routes kunt samenstellen- kijk dan op www.fietsendrenthe.nl (fiets-knooppunt en routeplanner). U kunt daar uw eigen fietskaart maken!

Wandelroutes

  1. Naar de vindplaats van het Meisje van Yde (wandeling)

GPS coördinaten N 53° 06ˈ 27ˈˈ, O 06° 34ˈ 08ˈˈ

Op de parkeerplaats langs de Veenweg begint een 4,5 kilometer lange wandeling van Stichting Het Drentse Landschap door natuurgebied Hondstong langs de Runsloot. De wandeling is aangegeven met paaltjes met een paarse kop. De route brengt u langs de plek waar het Meisje van Yde gevonden werd.

2. Op zoek naar een ver verleden in De Strubben Knipshorstbosch (wandeling)

GPS coördinaten N 53° 02ˈ 36ˈˈ, O 06° 42ˈ 04ˈˈ

Bij informatiecentrum De Homanshof van Staatsbosbeheer begint een negen kilometer lange paaltjeswandeling om u met de archeologische schatten van De Strubben Kniphorstbosch te laten kennismaken. U kunt de wandeling ook in twee gedeelten lopen van elk zo’n 4,5 kilometer.

3. Een korte wandeling rond Rolde naar de Hunebedden

GPS coördinaten N 52 ° 59ˈ 19ˈˈ, O 06° 38ˈ 42ˈˈ

U parkeert de auto op het parkeerplaatsje aan de rand van de Brink vlak vóór de Jacobuskerk voor een ongeveer zes kilometer lange wandeling rond het dorp en naar de hunebedden.

4. Een kennismaking met een eeuwenoud landschap (wandeling)

GPS coördinaten N 52° 55ˈ 49ˈˈ, O 06° 48ˈ 02ˈˈ

Bij het Hunebedcentrum begint het veertien kilometer lange Bijvoetpad. De route is met ANWB-bordjes aangegeven. Behalve langs het grote hunebed van Borger brengt de route u langs de vijf hunebedden van Bronneger. Het is mogelijk de route ongeveer de helft korter te maken door bij de hunebedden niet linksaf richting Drouwen, maar rechtsaf naar Bronneger te lopen en daar het Bijvoetpad op te pikken.

5. Langs de hunebedden bij Valthe en het Eppiesbergje (wandeling)

GPS coördinaten N 52° 50ˈ 08ˈˈ, O 06° 52ǀ 00ˈˈ

Deze bijna zes kilometer lange wandeling begint op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de linkerkant van de weg van Valthe naar Klijndijk. De parkeerplaats is aangegeven met een bruin bord Valtherbos.

6. Een rondje Oosterbos (wandeling)

GPS coördinaten N 52 ° 45ˈ 24ˈˈ, O 06° 59ˈ 26ˈˈ

Bij het informatiebord over de veenweg begint een vier kilometer lange wandeling door de natuur van het Oosterbos. De route is met blauwe paaltjes aangegeven. U kunt een stukje veenweg bekijken in de Geopark-expositie in het Veenmuseum.

7. Een wandeling door de Stroeten naar de Prinses van Zweeloo (wandeling)

GPS coördinaten N 52° 47ˈ 34ˈˈ, O 06° 44ˈ 10ˈˈ

Deze bijna 5,5 kilometer lange wandeling van Stichting Het Drentse Landschap brengt u eerst langs de Westerstroom en langs de graslandjes van de Stroeten. De naam ‘stroet’ gebruiken de Drenten voor lange natte stukken in de heide. Aan het eind van de route komt u over de es tegenover het kerkje waar het graf van de Prinses van Zweeloo gevonden is. Het startpunt van de route is het middeleeuwse kerkje aan De Wheem in Zweeloo.

8. Naar de Papeloze Kerk en de Galgenberg (wandeling)

GPS coördinaten N 52° 49ˈ 20ˈˈ, O 06° 46ˈ 35ˈˈ

Op de parkeerplaats begint een bijna 2,5 kilometer lange route die u onder andere naar de Papeloze Kerk en langs de Galgenberg brengt.