Wadudu Beilen


“Zo’n zes jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met insecten als potentiële eiwitbron. Mijn vrouw Laura en ik hebben beiden zoötechniek (opleiding over dierhouderij) op de Landbouwuniversiteit van Wageningen gestudeerd. Tijdens een reünie werd er een workshop gegeven over insecten en de verwerking ervan in voeding. Dat triggerde mij. De workshop zelf kwam nog iets te vroeg, maar het liet ons niet los.”

bc17071904-doen_zit_in_onze_natuur_-_led_2-luik-9

“In 2015 zijn we daarom maar gewoon gestart. Doen. Je moet toch lef hebben. Daarnaast hielp de Agenda Agribusiness Drenthe ons, een subsidie van de provincie. We zijn heel klein begonnen, met zo’n acht gram meelwormen. Gekocht bij de lokale dierenwinkel. Nu – drie jaar later – hebben we meer dan tien miljoen meelwormen in de loods achter ons bedrijf in Beilen. Eigenlijk zijn we daarmee de grootste veehouder van Drenthe. En dat op nog geen 200 vierkante meter.”

“Bij ‘Wadudu’ kweken we insecten. We zijn het enige bedrijf in Noord-Nederland dat dat doet. Wadudu richt zich op twee soorten: de Black Soldier Flies - een larve van een vliegensoort - en meelwormen. We verwerken de insecten niet zelf in bijvoorbeeld voedsel, maar zetten wel kleine stapjes in die richting. Daarnaast werken we toe naar een vermeerderingsbedrijf.

Bij vermeerderen komt meer kijken dan alleen opfokken. Dat past wel bij ons. We houden namelijk wel van een uitdaging. Daar komt denk ik ook de behoefte om te pionieren vandaan. We zijn bijvoorbeeld het enige bedrijf ter wereld dat eieren van meelwormen verhandelt.”

“Insecten zijn het voedsel van de toekomst. Ze zijn een goede alternatieve bron van eiwitten. We groeien als bevolking enorm snel, maar de behoefte aan eiwitten groeit nog sneller. Daar is simpelweg de ruimte niet voor. Insecten zijn door hun grote hoeveelheid eiwitten een efficiënte en duurzame voedingsbron. Ze kunnen een eventueel eiwittekort opvangen.”

“Een heel of nog herkenbaar insect verwerkt in voedsel schrikt mensen nog vaak af. De markt is dan ook heel klein. Ik verwacht dat insecten in de toekomst eerst vooral gebruikt worden als grondstof. Gemalen als meel of de eiwitten eruit gehaald. Als het maar onherkenbaar is. Onze grootste afzetmarkt op dit moment is het zogenoemde ‘live food’, oftewel voedsel voor bijvoorbeeld reptielen. Ook worden de insecten verwerkt in eten voor honden en katten.”

“Bij Wadudu krijgen we vaak de vraag wat we nou eigenlijk doen. Die vraag hebben we verwerkt in onze bedrijfsnaam. Eerst hadden we de werknaam ‘Katoele insecten centrum’, maar we wilden geen standaardnaam. Daarom zijn we het woord insecten in allerlei talen gaan vertalen. In het Swahili zeggen ze Wadudu. Dat vonden we zo mooi passen. Vooral als je Wadudu op het Drents uitspreekt: wat doet u?”

“In Drenthe zijn we als bedrijf uniek en staan we eigenlijk alleen, maar zo voelt dat niet. De provincie Drenthe is namelijk heel goed in verbinden. Daar is ze dan ook heel actief in. De medewerkers proberen hun netwerk in te zetten, ondanks de moeilijkheid van het onderwerp. We merken dat de provincie trots is dat dit gebeurt binnen haar provinciegrenzen. Ze zorgt er dan ook voor dat dit kan en mag plaatsvinden. Bijvoorbeeld met subsidies. Daarnaast krijgen we als bedrijf via de provincie veel aandacht. Dat is voor ons heel fijn. Het is toch een mooie vorm van marketing.”

Janmar Katoele - Eigenaar Wadudu