Tv-Programma Aan Tafel! over eten in Drenthe


Aan Tafel! is een samenwerking van de provincies Drenthe en Groningen.

De provincies hebben een aantal onderwerpen over het voetlicht gebracht, die een beeld geven van wat er zoal speelt op het gebied van landbouw en voedsel in Noord Nederland.

In een televisieprogramma van nog geen half uur kan slechts een tipje van de sluier worden opgelicht. Er is veel meer te vertellen over de besproken onderwerpen en de personen die bij host Loes van der Laan gast Aan Tafel! waren.

De Graanrepubliek

De Graanrepubliek is een coöperatie van boeren en andere voedselproducenten, die zich in eerste instantie richten op oude en nieuwe toepassingen van Gronings graan in bijvoorbeeld bier, jenever en brood. Niels Grootenboer vertelde onder andere over de manier van boeren, waar ‘samen met de natuur’ een belangrijke plek inneemt. De biodiversiteit wordt sterker: er komen meer insecten, de grond blijft beter en er groeien meer bermgewassen. Iedereen met hart voor de zaak en oog voor de natuur, is welkom bij de cooperatie voor een kennismaking en wellicht een samenwerking.

’t Vershuus

Namens t Vershuus was Johan Laarman te gast bij Loes Aan Tafel! De weg van boer naar bord is hier zeker kort: Johan is boer en poelier tegelijk. Samen met twee andere boeren runt hij ’t Vershuus. Ze verkopen er hun eigen producten en daarnaast ook diverse andere (verse) producten uit Drenthe en omstreken. Sinds kort kun je in ’t Vershuus ook terecht voor een lunch;  intussen wordt nagedacht over een volgende stap: kant-en-klaarmaaltijden. Een dynamische onderneming met veel plannen voor de toekomst!

Strokenteelt

Niet alleen in de keten vinden veranderingen plaats. Ook in de primaire sector, bij de boeren op het land wordt volop geexperimenteerd en geinnoveerd. Bijzonder hoogleraar Martijn van der Heide nam de kijkers mee naar de proefboerderij van de WUR in Valthermond waar proeven worden gedaan met strokenteelt.

Kindermenu 2.0

In de keuken van René Ruiter werd een gerecht bereid uit het tweede kookboek van Kindermenu 2.0,  een initiatief van JongLerenEten, Drenthe Gezond en de provincie Drenthe. René was als masterchef betrokken bij deze receptenwedstrijd voor Drentse basisscholen. Voor René staat koken met verse producten uit de regio én van het seizoen, hoog in het vaandel.

In Aan Tafel! begeleidt hij Joya Stevens en Erwin Bakker, de kinderdirecteuren van IVN Drenthe, bij het maken van een van de recepten uit het kookboek. Zij worden daarbij geassisteerd door Wytze Kooistra die als oud-volleyballer als geen ander weet hoe belangrijk gezond en voedzaam eten is. Goed eten is belangrijk voor een gezond leven, evenals bewegen. Wytze is tegenwoordig voorzitter van de John Schokker Foundation, die samenwerkt met sportclubs in Drenthe en Groningen om jonge talentvolle sporters te ondersteunen.

De opnames vonden plaats nog voordat de overheid de strengere coronamaatregelen bekendmaakte. Bekijk hierboven de uitzending.