Film over biologische landbouw in Drentsche Aa


De EuropeseUnie en de provincie Drenthe investeren in het project Bio-Economie Drentsche Aa. Om te laten zien wat hier allemaal gebeurt, is een filmpje gemaakt. Zo heeft de provincie Drenthe het Demoveld beschikbaar gesteld. De producten van dit stuk landbouwgrond worden lokaal verwerkt en verkocht. Hierdoor ontstaat een ‘korte voedselketen’ van lokaal geproduceerd voedsel.

Als inspiratie en om van te leren

Op dit Demoveld groeien granen en andere gewassen die vroeger gebruikt werden, maar tegenwoordig niet meer in het bouwplan van de boer voortkomen. Tijdens het seizoen is onder andere spelttarwe, haver, brouwgerst, zomerkoolzaad, veldbonen, voederbieten en tagetes verbouwd. En er staan bloemenranden. Deze gewassen bevorderen de biodiversiteit en zorgen voor natuurlijke plaagbestrijding. Het demoveld wordt ook gebruikt om voorlichting te geven aan scholieren, landbouwers en andere geïnteresseerden.

Producten uit Drenthe

Met het graan worden meerdere soorten Dubbel Drents Brood gemaakt. Broden gemaakt van graan uit Drenthe, vermalen voor Drenthe, gebakken in Drenthe én verkocht in Drenthe. Naast deze keten van Drents graan, meel en brood wordt ook onderzoek gedaan naar korte ketens voor zuivel, vlees en andere akkerbouwproducten.

Het project heet voluit EIP (European Innovation Partnerships) Operational Group Bio-economie Drentsche Aa. Samen met partners leveren zij een bijdrage aan het behouden en het versterken van de identiteit van het karakteristieke Drentsche Aa beek- en esdorpenlandschap.