Échte Drentse streekproducten, puur van Drentse bodem


Op een zonnige zomermiddag heb ik in Odoorn bij Bakker & Lunchlokaal Joost afgesproken met vier heren die nauw betrokken zijn Dubbel Drents. Bij binnenkomst in de bakkerij komt de warme zoete geur van allerlei lekkers dat hier gebakken wordt, me tegemoet. Het water loopt me in de mond, terwijl ik ondertussen ook ogen tekort kom. Want er is veel te zien in deze gezellige bakkerij. Aan een van de tafeltjes zitten de vier heren al lekker aan de koffie. De ontvangst is allerhartelijkst met koffie en lekkere taartjes en voor het gesprek verhuizen naar het mooie terras buiten.

Ik zit aan tafel met gastheer en bakker Richard Martens van Bakkerij Joost en drie leden van de projectgroep van Dubbel Drents; Jan van Goor van gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, Jan Reinder Smeenge van de Zeegster Hoeve en bakker Patrick Harms. Ze zijn allemaal overduidelijk enthousiast over Dubbel Drents en hebben stuk voor stuk veel te vertellen. Jan van Goor trapt af door te vertellen wat Dubbel Drents nou precies is. “Dubbel Drents is de overkoepelende merknaam voor streekproducten waarvan de ingrediënten op een duurzame manier in Drenthe verbouwd en ook in Drenthe verwerkt worden. Daarmee verkorten we de hele keten, besparen we op kosten, houden we alle handelingen en dus ook verdiensten in ons eigen gebied. Bovendien geniet de consument van een smaakvoller en eerlijker product.”

Weet wat je eet

“Kijkend naar de Dubbel Drentse broden betekent dit dat de rogge, het spelt en de tarwe door Drentse boeren wordt verbouwd”, vult Jan Reinder aan. “De boer levert zijn producten aan de molenaar Mulder Pot in Kropswolde, die het maalt tot meel voor momenteel zeven Drentse bakkers die hier de specifiek Dubbel Drentse broden van bakken.” Bakker Patrick Harms stond aan de wieg van deze broodsoorten. “Ik vind het een fijn idee om ingrediënten uit de buurt te gebruikten. Daarvan weet je waar ze op het land hebben gestaan, je weet hoe het verbouwd is en je kunt makkelijk nog even navraag doen als je iets niet weet. Daarnaast is het erg leuk om samen te werken met de bakkers, boeren en molenaar. Het versterkt en verbindt en er ontstaan mooie producten van dicht bij huis met een stukje extra beleving. Samen met een aantal bakkers hebben we vier broodsoorten ontwikkeld; het Dubbel Drents Donker, Dubbel Drents Gevuld, Dubbel Drents Volkoren en Dubbel Drents Roggebrood.”

Dubbel Drents

Eerlijke producten

Het Dubbel Drentse brood past perfect in de winkel (Bakker Joost in Odoorn) en bij de denkwijze van bakker Richard. “Steeds meer mensen zijn zich bewust van wat ze eten en letten erop welke voedingstoffen ze binnen krijgen. Ik wil graag op een duurzame manier eerlijke producten maken. En dat moet niet alleen bij woorden blijven, dat moet je laten zien. Daarom ben ik overgegaan op het gebruik van Drentse granen. We halen nu alle grondstoffen van de regionale molenaar, die op zijn beurt weer de granen ontvangt van de boeren uit de buurt. Van hem weet ik zeker welke kwaliteit ik krijg en hoe het geproduceerd is. Je moet weten dat het voor een bakker een hele grote stap is om van meel te wisselen, maar het voelt heel goed. Ik werk nu met een eerlijk product dat zelfs verpakt is in een natuurlijker verpakking. Het voelt alsof je meer als kerel bakt”, zegt hij met een brede grijns.

Broden

Vol van smaak

“Goed voor het milieu en ook nog eens lekker, dat is waar we voor gaan. Dat betekent dat ik naast het gebruik van regionaal meel, ook goed uitkien dat ik niet ’s avonds nog extra naar de bakkerij moet rijden. De reacties op de verandering van meel zijn positief, onze vaste gasten vinden het brood smaakvol en goed van structuur. Het is eerlijk brood met een goed verhaal. Dat verhaal en die meerwaarde moeten wij als bakkers beter verkopen. Ik ben nu nog meer trots op mijn werk want we delen met elkaar iets goeds. Dat is beter dan alles alleen voor jezelf willen doen”, zo besluit Richard heel gedreven.

Puur van Drentse bodem

Er is regelmatig overleg over de voortgang en ontwikkeling van Dubbel Drents. “Wij beschikken met zijn drieën over heel verschillende kwaliteiten waardoor we elkaar goed aanvullen. En we zijn alle drie enthousiast. Zelf gebruik ik het Dubbel Drents brood voor mijn Bed & Breakfast en vergaderlocatie. Dat waarderen onze gasten enorm en ze komen later zelfs terug om het brood te kopen”, aldus Jan Reinder. “Als we als bakkers op willen boksen tegen de grote supermarkten dan moeten we een goed verhaal hebben. En dat hebben we met Dubbel Drents. Ik hoop dan ook dat alle kleine bakkers massaal overgaan op Dubbel Drents”, zo roept Patrick op.

Meer Dubbel Drents

Wat zijn de ambities van Dubbel Drents? Daar is Jan duidelijk over;“Dubbel Drents staat voor samenwerken en daarin is er ruimte voor meer streekproducten. Zo hebben we dit jaar ook al asperges onder de merknaam Dubbel Drents verkocht. De Dubbel Drents asperges groeien op onze unieke Drentse zandgrond en worden geschild en ongeschild verkocht aan de Drentse consument. Voorheen ging het product dat de telers overhielden, via The Greenery op de grote hoop. Dat pakken we met Dubbel Drents anders op. Nu gaat het naar een groentesnijderij in Meppel en naar Distrivers in Hoogeveen. Door het in de regio te houden werken we duurzamer en het draagt meer bij aan de regionale economie. Verder kijken we naar de mogelijkheden voor de lokale afzet van aardbeien en vlees. Ideeën voor meer samenwerking in de regio zijn altijd welkom.”

Dubbel Drents 2