Over de Dutch Food Week


Van 10 tot en met 17 oktober 2020 staat Drenthe in het teken van voedsel tijdens de zesde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met kennis delen en het tonen van nieuwe ontwikkelingen die met ons eten te maken hebben.

Een week lang zijn er tal van (digitale) evenementen in de provincie; zo zijn dagelijks vlogs te zien, waarin reporters verschillende agrofoodbedrijven in de regio bezoeken en is er een uitzending ‘Aan Tafel’ gemaakt, waarin speciale gasten de kijkers bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van voedsel in Noord-Nederland.

Eerlijke, regionale producten

Wat eten we en hoe komt het op mijn bord? Deze vraag staat centraal tijdens de Dutch Food Week. Het landelijke initiatief vraagt aandacht voor de ontwikkelingen in Nederland op het gebied van voedsel, voedselproductie en innovatie. Dutch Food Week wil jongeren laten zien hoe leuk en interessant het leren en werken in de agrifoodsector is en wil het bewustzijn van de consument vergroten.

Gedeputeerde Henk Jumelet:

“De consument van vandaag vraagt naar eerlijke, regionale producten. Tijdens de coronacrisis is deze vraag naar lokaal, vers voedsel alleen maar toegenomen. Drenthe heeft hier volop aanbod in en de Dutch Food Week is een mooi platform om dat te laten zien.”

Fleurs Food Vlog

Dagelijks een vlog van de reporter Fleur, een van de vloggers tijdens de Dutch Food Week. Zij bezoekt verschillende agrofoodbedrijven in de regio, voor een kijkje achter de schermen én om ingrediënten op te halen. Aan het eind van de week zien we wat Fleur en gedeputeerde Jumelet met de producten gaan koken. Rechtstreeks van de boer naar het bord dus! .

Boergondisch koken met kinderen

Op dinsdag 13 oktober wordt op maar liefst 31 kinderdagverblijven in Drenthe een speciale lunch gemaakt. De kinderen bereiden de lunch zelf van verse producten uit de regio. Ze maken boter voor op hun Drentse broodje, snacken een komkommertje en koken soep met verse groenten. Echt boer-gondisch! Meer informatie .

MJJ-20181015-boergondisch-5

Aan Tafel!

Televisieprogramma van de provincies Drenthe en Groningen waarin de gasten aan tafel vertellen over enkele projecten die sprekend zijn voor de landbouw en voedselproductie in Noord-Nederland. Op de achtergrond koken speciale koks een gerecht uit het Kookboek Kindermenu 2.0, recepten voor gezond en lekker uit eten voor kinderen. De uitzending is op woensdag 14 oktober via RTV Drenthe om 20.15 uur en om 22.15 uur en is hier terug te zien.

Week van het Nederlandse voedsel

Wat eten we vandaag? Dagelijks zijn we allemaal bezig met ons voedsel, meestal gaat het daarbij over smaak of voedingswaarde en kosten. Maar realiseren we ons ook waar ons voedsel vandaan komt? Tijdens de Week van het Nederlandse voedsel staan we hierbij stil. In een serie vlogs van Boer Zoekt Vrouw-boerin Annemiek, leren we meer over ons voedsel. Meer informatie op www.weekvanhetnederlandsevoedsel.nl.

Veel meer activiteiten

Benieuwd naar alle activiteiten in Drenthe? Kijk dan op de website van de Dutch Food Week.


Recept 1

Image-1

Salade met wilde eend en stoofperen

Recept 2

IMG_9833

Bospaddenstoelen soep

Recept 3

IMG_9873

Snoekbaars met pompoen, knoflook en dille

Recept 4

IMG_9874

Diamanthaas met aardappelpuree, pompoen en koolraap

Recept 5

IMG_9917

Gekarameliseerde appel met biologisch boerenijs en slagroom