Dutch Food Week


Van 8 tot en met 15 oktober 2022 staat Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met het delen van kennis en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.

De Dutch Food Week is hét nationale podium waar genieten van voeding, voedselproductie en innovatie centraal staan. Van boer tot voedselproducent, van kok tot wetenschapper: tijdens de Dutch Food Week laten zij zien hoe ze werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van boer naar bord nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Het bruist dan in Nederland van allerlei evenementen rondom ons voedsel en wij vertellen dan het verhaal van grond tot mond. Voor de achtste keer vindt Dutch Food Week (#DFW2022) plaats.

Nieuwsbrief

Wilt u de nieuwsbrief Dutch Food Week ontvangen? Vul dan het aanmeldformulier in.

Wat is er te doen in Drenthe?

Filmreeks - Eten uit Drenthe

Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe, daar mogen we best trots op zijn. We lichten enkele mooie voorbeelden uit tijdens de Dutch Food Week.

Van 11 tot en met 14 oktober publiceert de provincie elke dag een filmpje over een regionale voedselketen. Je kunt de filmpjes zien op deze website of hou onze social mediakanalen in de gaten en mis niks!

Kunst in de kas

Op zondag 16 oktober is Kunst in de Kas in Klazienaveen. Bij dit evenement  staat het tuinbouwcentrum Klazienaveen in het teken van kunst en cultuur. Tijdens Kunst in de Kas zijn er gemiddeld 2.000 bezoekers aanwezig. De kunst hangt tussen de paprika’s en bloemen, zo ontmoet kunst de tuinbouw. Ook is er een Foodfestival aanwezig, waar je kan proeven van lekker en goed eten.

Koken tussen de koeien

Groep 6-leerlingen gaan op 11 oktober ‘boer-gondisch koken’ in de koeienstal van Boerderij Straathof. Ze zullen hierin begeleid worden door eerstejaars studenten ‘Voeding & Voorlichting’ van het Zone-college uit Zwolle, terwijl studenten ‘Voeding & Technologie’ een sensorisch onderzoek met zuivel zullen uitvoeren.

Ook is de onthulling van een ‘Boert Bewust’-bord op deze boerderij.
Boert Bewust werkt aan verbinding tussen boeren, tuinders en samenleving.

Boer-gondisch koken met kinderen

Kinderen uit Emmen en Erica gaan 'Boer-gondisch koken'. In het kader van oud geleerd is jong gedaan, gaan ze sámen met koks in opleiding aan de slag om een lekkere maaltijd te bereiden. Deze toekomstige koks studeren aan het Drenthe College en Terra College.

Op 13 oktober is stadsboerderij ’t Nije Hoff de locatie voor groep 6, 7 en 8 van OBS de Barg uit Emmen. Groep 8 van OBS de Anbrenge uit Erica, gaat naar Aspergeboerderij Sandur. Jong Leren Eten Drenthe organiseert deze bijeenkomsten.

De kinderen leren door op locatie, met hart, hoofd en handen te werken, waar ons voedsel vandaan komt en hoe je het kan bereiden.

Foodfestival bij Interzorg Noord-Nederland

Interzorg kiest (bewust) voor producten van gezonde grond. Maar wat betekent dit nu en wat heeft u als cliënt of vrijwilliger en jij als medewerker hieraan? Dat vertellen we graag tijdens het INN Festival. Kom daarom gezellig bij ons langs!

Op 6 zorglocaties in Drenthe organiseert Interzorg het INN Festival.

Uitreiking van de Waarde-Ring

Op vrijdag 14 oktober reikt gedeputeerde Henk Jumelet de Waarde-Ring uit aan drie personen die zich in Drenthe in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen producent en consument te verbeteren.

Fleur gaat weer vloggen!

Dit jaar gaan maar liefst 62 Boer-gondische lunchboxen naar BSO- en Kinderopvanglocaties door heel Drenthe. Fleur, bekend van de Food Vlogs, gaat in filmpjes uitleggen aan de kinderen hoe ze met de producten uit de box kunnen gaan koken. Zo krijgen de kinderen een lekkere, én zelfgemaakte lunch.

Het is goed eten in Drenthe

Wat eet je als je alleen in Nederland geproduceerd voedsel gebruikt? Daag jezelf uit om dat eens te proberen; je zult zien dat er véél mogelijk is.

Kijk kritisch wat de herkomst is van je boodschappen in de supermarkt, of koop je ingrediënten bij de boer om de hoek.

Om je te inspireren heeft chef Rob Pijpstra een aantal lekkere gerechten voor je bereid. Er zit vast iets bij wat je aanspreekt. Ga aan de slag en eet smakelijk!

Recepten Dutch Food Week