Uitgelicht

DeEuropeseUnie en de provincie Drenthe investeren in het project Bio-Economie Drentsche Aa. Om te laten zien wat hier allemaal gebeurt, is een filmpjegemaakt.Zo heeft de provincie Drenthehet Demoveld beschikbaar gesteld. De producten van dit stuk landbouwgrond worden lokaal verwerkt en verkocht. Hierdoor ontstaat een ‘korte voedselketen’ van lokaal geproduceerd voedsel.
Binnen de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland werken agrariërs, inwoners, landbouw- en natuurorganisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het Rijk in acht gebieden samen aan een landbouw die in balans is met de omgeving.
Tijdens de Dutch Food Week, van 10 tot en met 17 oktober 2020, liet Drenthe zien wat zij te bieden heeft op het gebied van voedsel. Een week lang waren er tal van (digitale) evenementen in de provincie. Zo heeft reporter Fleur dagelijks een vlog gemaakt en was er een tv-uitzending ‘Aan tafel’ te zien.
Van 10 tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week 2020. Tijdens de Dutch Food Week staan nieuwe ideeën rondom ons eten centraal. In het tv-programma Aan Tafel! praat presentator Loes van der Laan met een aantal gasten over noordelijke initiatieven. Aan Tafel! is geproduceerd in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen.

Door schaalvergroting is een monocultuur in de landbouw ontstaan: een perceel met één soort gewas. De laatste jaren lijkt er echter een verschuiving gaande. Door de duurzame aspecten van strokenteelt onderzoeken langzaamaan steeds meer boeren deze vorm van akkerbouw. Maar wat moeten we ons hierbij voorstellen en wat maakt deze vormen zo duurzaam? En wat levert het de boer zelf eigenlijk op?
Op dinsdag 13 oktober wordt op maar liefst 31 kinderdagverblijven in Drenthe een speciale lunch gemaakt. De kinderen bereiden de lunch zelf van verse producten uit de regio. Ze maken boter voor op hun Drentse broodje, snacken een komkommertje en koken soep met verse groenten.
Natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw en duurzaamheid: het zijn volgens Jessica Tepper van natuurboerderij Eytemaheert al gauw containerbegrippen die men zichzelf met een beetje creatieve interpretatie toe kan eigenen. De werkelijke betekenis van deze begrippen wordt daardoor steeds onduidelijker. Niet gek dus dat boeren die willen verduurzamen niet weten waar ze moeten beginnen. Op natuurboerderij Eytemaheert in Leutingewolde hebben ze hun weg inmiddels goed gevonden.
Eens iets anders dan patat
Tijdens de Dutch Food Week liet Drenthe zien wat zij te bieden heeft op het gebied van voedsel. In het kader van gezond en regionaal voedsel zijn talloze evenementen georganiseerd.
Zoals de Week van het Nederlandse Voedsel, Boergondisch koken met kinderen en meer! Bekijk hier de terugblik!

Recept 1 - Salade eend op karkas met stoofpeer en rode kool

Recept 2 - Paddenstoelensoep

Recept 3 - Snoekbaars met pompoen, knoflook en dille

Recept 4 - Diamanthaas met aardappelpuree, pompoen en koolraap

Recept 5 - Gekarameliseerde appel met biologisch boerenijs en slagroom
Overzicht van recepten die we tijdens de Dutch Food Week hebben gepresenteerd.
Nieuws over de Dutch Food Week
Over de Dutch Food Week
Van 5 tot en met 16 oktober 2019 staat Drenthe in het teken van voedsel en gezondheid tijdens de vijfde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Van boer tot voedselproducent, van kok tot wetenschapper: tijdens de Dutch Food Week laten zij zien hoe ze werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van boer naar bord nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Twee weken lang zijn er tal van landbouwevenementen in de provincie; van de 'Week van het Nederlandse voedsel' tot 'Boergondisch koken met kinderen'.
Op het eerste gezicht lijkt het een ‘normale’ boerderij. Maar bij binnenkomst is het achterhuis niet een stal maar een vergader- of lesruimte en zit ik niet in een gezellige boerenkeuken aan de koffie, maar in een bedrijfskantine. Dit is geen ‘gewone’ boerderij in Valthermond, maar een proefboerderij van de business unit Open Teelten van Wageningen University & Research. Verdeeld over Nederland zijn er nog een aantal van deze proefboerderijen die daarmee alle grondsoorten van Nederland vertegenwoordigen.
Als hij er vandaag de dag nog een kijkje zou kunnen nemen, dan zou Willem Albert Scholten (1819-1892) vast en zeker trots zijn op Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen-Noord, het landgoed waar hij eigenaar van was en dat naar hem is vernoemd. Scholten kan worden beschouwd als ‘s werelds eerste landbouw-industrieel. Hij stichtte zo’n 24 fabrieken, in binnen- en buitenland, op het gebied van aardappelmeel, aardappelmoutwijn, strokarton, suiker en turfstrooisel. Hij was ongetwijfeld een man met een sterke toekomstvisie, een visie die ook terug te vinden is op het huidige moderne landgoed Scholtenszathe.
Op een zinderende zomermiddag kom in aan bij de Frambozentuin in Erica. De thermometer geeft ver boven de dertig graden aan en de lucht trilt van de hitte. Het is rustig bij de Frambozentuin, want eigenaresse Marianne Fokken raadt het met deze hitte iedereen af om in de kas zelf fruit te plukken. Tijd genoeg dus om in de aangename schaduw van haar tuin met Marianne te praten over haar Frambozentuin.
Interview Rick Melenhorst
Interview Dubbel Drents
Interview Ten Kate