Uitgelicht
Er is veel gebeurd tijdens de Dutch Food Week 2022. Bedrijven, particulieren, consumenten, producenten, boeren, tuinders, buitenlui… Ze waren allemaal betrokken bij óf de organisatie van een leuk evenement of namen een kijkje als deelnemer. Hieronder een overzicht wat er in Drenthe allemaal gedaan is, tijdens die ene week in oktober waarin het draait om gezond, lekker en regionaal voedsel.
Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe, daar mogen we best trots op zijn. Er zijn tal van initiatieven waarbij kwaliteitsproducten uit de regio, in de regio verwerkt, verkocht en gegeten of gedronken worden. Van Boer tot Bord en Bloemenvaas dus! Dat dit goed is voor het milieu en de lokale ondernemers, hoeft haast geen verdere uitleg. Bekijk de mooie voorbeelden uit onze provincie, waarbij bevlogen ondernemers vertellen over hun werk.

In Drenthe werken we al 5 jaar met het belonen van boeren die werken aan duurzaamheid. Dit doen we met de KPI-systematiek. Deze werkwijze werkt heel goed en wordt gewaardeerd door de boeren omdat het stuurt op doelen en beloont voor resultaat.

Als boer minder stikstof uitstoten én rekening houden met thema’s als biodiversiteit en diergezondheid? Het kruidenrijk grasland helpt. Hiervoor zijn minder ingrepen nodig die niet goed zijn voor de aardbodem waar we op leven. “Het boeren moet eigenlijk terug naar hoe het vroeger was, maar dan beter. Want er leven ondertussen meer mensen op de wereld”, vertelt Peter Oosterhof vanuit zijn tractor. Met zijn melkveehouderij in Foxwolde zocht hij een duurzaam systeem voor zijn koeien.
Stap op je tweewieler, fiets naar de dichtstbijzijnde boer en haal daar alles wat je nodig hebt voor een gezonde maaltijd. Door de voedselketen te verkorten van boer naar bord geniet je niet alleen van kakelverse seizoensproducten, je levert ook een bijdrage aan de leefbaarheid in onze provincie. Zo beperk je de CO2-uitstoot van de logistiek, zorg je voor een eerlijke prijs voor de boeren en vergroot je het voedselbewustzijn. Stuk voor stuk doelen van het nieuwe platform Dubbel Drents Goed.

DeEuropeseUnie en de provincie Drenthe investeren in het project Bio-Economie Drentsche Aa. Om te laten zien wat hier allemaal gebeurt, is een filmpjegemaakt.Zo heeft de provincie Drenthehet Demoveld beschikbaar gesteld. De producten van dit stuk landbouwgrond worden lokaal verwerkt en verkocht. Hierdoor ontstaat een ‘korte voedselketen’ van lokaal geproduceerd voedsel.
Binnen de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland werken agrariërs, inwoners, landbouw- en natuurorganisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het Rijk in acht gebieden samen aan een landbouw die in balans is met de omgeving.
Tijdens de Dutch Food Week, van 10 tot en met 17 oktober 2020, liet Drenthe zien wat zij te bieden heeft op het gebied van voedsel. Een week lang waren er tal van (digitale) evenementen in de provincie. Zo heeft reporter Fleur dagelijks een vlog gemaakt en was er een tv-uitzending ‘Aan tafel’ te zien.
Van 10 tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week 2020. Tijdens de Dutch Food Week staan nieuwe ideeën rondom ons eten centraal. In het tv-programma Aan Tafel! praat presentator Loes van der Laan met een aantal gasten over noordelijke initiatieven. Aan Tafel! is geproduceerd in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen.

Door schaalvergroting is een monocultuur in de landbouw ontstaan: een perceel met één soort gewas. De laatste jaren lijkt er echter een verschuiving gaande. Door de duurzame aspecten van strokenteelt onderzoeken langzaamaan steeds meer boeren deze vorm van akkerbouw. Maar wat moeten we ons hierbij voorstellen en wat maakt deze vormen zo duurzaam? En wat levert het de boer zelf eigenlijk op?
Op dinsdag 13 oktober wordt op maar liefst 31 kinderdagverblijven in Drenthe een speciale lunch gemaakt. De kinderen bereiden de lunch zelf van verse producten uit de regio. Ze maken boter voor op hun Drentse broodje, snacken een komkommertje en koken soep met verse groenten.
Natuurinclusieve landbouw, kringlooplandbouw en duurzaamheid: het zijn volgens Jessica Tepper van natuurboerderij Eytemaheert al gauw containerbegrippen die men zichzelf met een beetje creatieve interpretatie toe kan eigenen. De werkelijke betekenis van deze begrippen wordt daardoor steeds onduidelijker. Niet gek dus dat boeren die willen verduurzamen niet weten waar ze moeten beginnen. Op natuurboerderij Eytemaheert in Leutingewolde hebben ze hun weg inmiddels goed gevonden.
Eens iets anders dan patat
Tijdens de Dutch Food Week liet Drenthe zien wat zij te bieden heeft op het gebied van voedsel. In het kader van gezond en regionaal voedsel zijn talloze evenementen georganiseerd.
Zoals de Week van het Nederlandse Voedsel, Boergondisch koken met kinderen en meer! Bekijk hier de terugblik!

Recept 1 - Salade eend op karkas met stoofpeer en rode kool

Recept 2 - Paddenstoelensoep

Recept 3 - Snoekbaars met pompoen, knoflook en dille

Recept 4 - Diamanthaas met aardappelpuree, pompoen en koolraap

Recept 5 - Gekarameliseerde appel met biologisch boerenijs en slagroom
Overzicht van recepten die we tijdens de Dutch Food Week hebben gepresenteerd.
Nieuws over de Dutch Food Week
Over de Dutch Food Week 2021
Elk jaar een week in oktober staat Drenthe in het teken van voedsel en gezondheid tijdens de vijfde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Van boer tot voedselproducent, van kok tot wetenschapper: tijdens de Dutch Food Week laten zij zien hoe ze werken aan lekker, veilig en gezond voedsel en wat er in de totale keten van boer naar bord nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Twee weken lang zijn er tal van landbouwevenementen in de provincie; van de 'Week van het Nederlandse voedsel' tot 'Boergondisch koken met kinderen'.
Op het eerste gezicht lijkt het een ‘normale’ boerderij. Maar bij binnenkomst is het achterhuis niet een stal maar een vergader- of lesruimte en zit ik niet in een gezellige boerenkeuken aan de koffie, maar in een bedrijfskantine. Dit is geen ‘gewone’ boerderij in Valthermond, maar een proefboerderij van de business unit Open Teelten van Wageningen University & Research. Verdeeld over Nederland zijn er nog een aantal van deze proefboerderijen die daarmee alle grondsoorten van Nederland vertegenwoordigen.