Uitgelicht
Het project Plant Value draagt bij aan de ontwikkeling van een concurrerende en duurzame akkerbouw en tuinbouw door totale verwaarding van de plant. Het project ondersteunt daarbij de omslag van Noord-Nederland naar een Biobased Economy en toekomstgerichte landbouw. Het project is met POP3 innovatiesubsidie van de Europese Unie en de provincie Drenthe tot stand gekomen.

Janmar Katoele, eigenaar Wadudu: “Bij ‘Wadudu’ kweken we insecten. We zijn het enige bedrijf in Noord-Nederland dat dat doet. Wadudu richt zich op twee soorten: de Black Soldier Flies - een larve van een vliegensoort - en meelwormen. We verwerken de insecten niet zelf in bijvoorbeeld voedsel, maar zetten wel kleine stapjes in die richting."Lees het volledige interview.

Drenthe wil in 2020 tot de top behoren in duurzame grondgebonden melkveehouderij. Doelstelling van Duurzame Melkveehouderij Drenthe is het stimuleren en versterken van een toekomstgerichte landbouw en agribusiness.

De glastuinbouw in het gebied van de waterschappen Hunze en Aa’s en Vechtstromen loost te veel gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten in hun restwater. Dit bedreigt de waterkwaliteit en zal leiden tot een verbod op bepaalde gewasbeschermingsmiddelen. LTO Noord, de waterschappen Hunze en Aa’s en Vechtstromen, de provincies Groningen en Drenthe en de gemeenten Emmen, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren hebben daarom samen het Maatregelprogramma DuurSaam Glashelder opgesteld.

Drenthe is in Nederland koploper op het gebied van de sojateelt. Drentse boeren hebben op ruim 143 hectare soja verbouwd, ten opzichte van ruim 400 hectare soja in heel Nederland. In 2017 is ook het aantal sojatelers in Drenthe gestegen van 5 naar 26.
New Businesses en HLB samen met 7 Lelietelers op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor een beter rendement van de Tagetesteelt.
Het verzamelen van gegevens over bodemverdichting en het opzetten van een databestand wat inzicht geeft in de mate van bodemverdichting op landbouwgronden in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe.
Broedplaats voor innovatie in pluimveegezondheid
Een ‘foto’ van de situatie in de landbouw anno 2015 in Noord-Nederland.
Onderzoek vanuit De stichting Tuinbouwpromotie Emmen naar kansen voor biologische tuinbouw in de tuinbouwclusters Erica en klazienaveen in de gemeente Emmen.
Het realiseren van een fysieke plek (praktijkbedrijf) waar wordt verteld over de duurzame landbouw en waar het kan worden aanschouwd.

Grondig Boeren met Maïs richt zich op het ontwikkelen van een vernieuwend en innovatief maïsteeltsysteem waardoor nadelen zoals bodemverdichting en schimmels worden voorkomen.

Gezonde, smaakvolle en gemakkelijke voedselproducten