Nieuws over Toekomstgerichte Landbouw
Boeren in de provincie Drenthe worden ook de komende jaren beloond voor het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Dat gebeurt met het project Duurzaam Boeren Drenthe, waarin duurzaamheidsdoelen zijn vastgesteld voor water, bodem, klimaat en stikstof.
Gebiedspartijen in de Gronings-Drentse Veenkoloniën zien kansen om de biodiversiteit in het gebied te vergroten door het (anders) beheren en inrichten van het landschap. Met de inzet van veel partijen zijn daarom ontwikkelkaders voor groenblauwe dooradering opgesteld.
25 Agrariërs in Drenthe en Groningen werken samen aan de terugkeer van boekweit. De pachters zijn enthousiast over de eerste resultaten. Het Boekweitproject is één van de projecten uit het programma Boer Burger Natuur Drenthe, waarin agrariërs zoeken naar impulsen voor natuurinclusieve landbouw.
Er is zó veel goed en lekker eten en drinken in Drenthe! Hoog tijd om dit nog meer onder de aandacht te brengen.
Van 8 tot en met 15 oktober 2022 staat Drenthe weer in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de landelijke Dutch Food Week. Het initiatief vraagt aandacht voor gezond eten, duurzaamheid in de keten en goed leven. Een week lang zijn er tal van (digitale) evenementen in de provincie, die te maken hebben met voedsel en de hele voedselketen.
Tijdens de Gezonde Smikkelweken reikt gedeputeerde Henk Jumelet in Drenthe de eerste box met ingrediënten uit bij BSO Wereldwijs in Coevorden. De onderneming Spoony organiseert deze actie voor kinderdagverblijven door het hele land. Zo’n 50.000 kinderen gaan tijdens de schoolvakantie op de buitenschoolse opvang zelf koken en leren over gezonde en duurzame voeding.
Het doel van de Green Deal Eiwitrijke gewassen is het vergroten van de Nederlandse teelt van eiwitrijke gewassen en de verwerking hiervan, bedoeld voor menselijke consumptie. Als een van ruim 50 partijen, ondertekende gedeputeerde Henk Jumelet namens de provincie Drenthe de Green Deal.
Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) richt zich op de verdere verduurzaming van de landbouw. Zo worden boeren vergoed die, naast het produceren van voedsel, ook aandacht hebben voor de natuur en milieu.
Noord-Nederland is volop bezig met het toekomstbestendig maken van de landbouw. Om te laten zien wat er allemaal gebeurt, kennis te delen en van elkaar te leren, is de maand juni uitgeroepen tot themamaand van de natuurinclusieve landbouw.
In Drenthe zetten boeren, burgers en organisaties zich de komende jaren nog meer in voor natuurinclusieve landbouw en de biodiversiteit. Met ideeën als een strobalentoer en erfsessies kunnen de Drentse inwoners zelf zien hoe natuurinclusief boeren in de praktijk werkt. Agrariërs gaan bovendien binnen de eigen regio aan de slag met zelfontwikkelde initiatieven, zoals de aanleg van houtwallen en singels over een lengte van 9 kilometer. Dit alles gebeurt onder de noemer ‘Boer Burger Natuur Drenthe’.