Nieuws over Toekomstgerichte Landbouw
Jonge boeren kunnen hun bedrijf verduurzamen met de Regeling Jonge Landbouwers, die voor de zesde keer wordt opengesteld. Met deze subsidie hebben boeren tot en met 40 jaar, de mogelijkheid hun bedrijf op een toekomstbestendige manier in te richten. Met bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, voorzieningen voor weidegang of diervriendelijke vloeren. De subsidieregeling staat open vanaf 7 december 2020 t/m 12 februari 2021.
Binnen de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw Noord-Nederland werken agrariërs, inwoners, landbouw- en natuurorganisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het Rijk in acht gebieden samen aan een landbouw die in balans is met de omgeving.
Acht Drentse melkveehouders worden aanspreekpunt voor hun collega-boeren in de aanpak naar de verduurzaming van hun bedrijf. Vanaf 22 oktober werkt Duurzame Melkveehouderij Drenthe (DMD) met deze acht gebiedscontactpersonen. Het doel? Duurzaamheid behapbaar en realistisch maken voor de melkveehouder. De gebiedscontactpersonen zijn zelf deelnemer van het project en zien dat kringlooplandbouw de toekomst is voor de Nederlandse melkveehouderij. Zij vormen een laagdrempelige vraagbaak en inspirerende gesprekspartners voor de deelnemers aan Duurzame Melkveehouderij Drenthe.
Van 10 tot en met 17 oktober is de Dutch Food Week 2020. Tijdens de Dutch Food Week staan nieuwe ideeën rondom ons eten centraal. In het tv-programma Aan Tafel! praat presentator Loes van der Laan met een aantal gasten over noordelijke initiatieven. Aan Tafel! is geproduceerd in opdracht van de provincies Drenthe en Groningen.
Van 10 tot en met 17 oktober 2020 staat Drenthe in het teken van voedsel van Drentse bodem tijdens de zesde editie van de landelijke Dutch Food Week (DFW). Tijdens de Dutch Food Week doet de hele voedselsector mee met kennis delen en het tonen van nieuwe ontwikkelingen in Nederland die met ons eten te maken hebben.
Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Research (WUR) doenonderzoek naar biologische strokenteelt bij proefboerderij 't Kompas in Valthermond. Op een proefakker worden stroken met verschillende gewassen geteeld, zoals aardappel, gerst, suikermais en grasklaver. E
Door de coronacrisis kunnen veel lokale voedselproducenten hun waar niet langer via traditionele kanalen kwijt. Door het sluiten van de horeca zien ze een groot deel van hun afzetmarkt verdwijnen. Daarom komen ze met creatieve oplossingen om hun zuivel, brood, fruit en groenten direct te verkopen aan de consument. Ook in Drenthe bruist het van innovatieve voedselaanbieders. En daar maakt de consument steeds meer gebruik van.
Op een akker van landbouwer Robin Bouwmeester bij Wijster worden momenteel proeven uitgevoerd met het tijdstip in het jaar waarop de grasmat het beste kan worden omgeploegd.
Binnen het provinciale Programma Natuurlijk Platteland ligt de focus onder andere op de functiewijziging van landbouw naar natuur. Landelijk wordt er gewerkt aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN).