Kindermenu 2.0


In restaurants bestaat een kindermenu vaak uit patat met een frikandel of kroket óf een pannenkoek. Maar het kan ook gezonder! Provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond dagen dit jaar de basisscholen, kinderopvang én ook de ouders uit om samen met de kinderen, mee te doen aan de receptenwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’. Het doel van de wedstrijd is om een lekker, regionaal én gezond kindermenu op de kaart te krijgen bij Drentse restaurants.

Lekker, regionaal en gezond

Per gemeente beoordeelt een heuse vakjury -bestaande uit een kok, JOGG-regisseur* en een wethouder - de inzendingen. Zij kiezen welk gerecht het meest vers, regionaal, gezond, betaalbaar en natuurlijk lekker is. Het winnende gerecht komt op de menukaart te staan van het deelnemende restaurant én alle winnende recepten van de twaalf Drentse gemeenten worden gebundeld in een inspirerend kookboek!

*JOGG-regisseur: JOGG staat voor 'Jongeren Op Gezond Gewicht'.

“Gezond eten is in Drenthe dichterbij dan je denkt. Verse streekproducten worden steeds populairder. Met het Kindermenu 2.0 willen we scholieren spelenderwijs kennis laten maken met eerlijk voedsel uit de regio. Rechtstreeks van de boer naar het bord! Ik daag de kinderen van Drenthe uit om mee te doen, want lokaal, lekker en gezond eten thuis en in restaurants is de toekomst.”

Gedeputeerde Henk Jumelet

Doe mee

Weet jij ook een lekker en gezond recept? Doe dan mee met deze derde editie van Kindermenu 2.0! De voorwaarden voor een geschikt gerecht, vind je hiernaast.

Voorwaarden van het recept

Klaar om een recept te gaan verzinnen? Dan is het nog belangrijk dat je aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Groenten
    Het gerecht moet uit minimaal 100-150 gram groenten bestaan. Groente staat daardoor in het middelpunt van jullie gerecht.
  • Kleurrijk
    Jullie gerecht moet kleurrijk, maar bovenal lekker zijn
  • Ingrediënten
    Gebruik voor het gerecht niet meer dan 10 ingrediënten.
  • Duurzaam
    Zouden jullie voor je recept bepaalde streekproducten uit de regio kunnen gebruiken? Welke streekproducten horen bij de verschillende seizoenen? Hoe zou je met die keuze je gerecht een stukje duurzamer kunnen maken?

Op zoek naar inspiratie?

Fleur heeft ook een recept gemaakt voor Kindermenu 2.0. Bekijk haar vlogs. Ook kun je het kookboek hieronder downloaden.

Deelnemende restaurants

Binnenkort staan de gezonde én lekkere kindermenu's op de kaart bij de volgende restaurants:

  • Hof van Saksen, Nooitgedacht
  • Antje's Taverne, Assen
  • Brasserie Byzonder, Buinen
  • Bistro Tante Sweel, Zweeloo
  • Route 34, Erm
  • Stadscafé Vancouver, Coevorden
  • Hotel Restaurant Ter Linde, Zuidwolde
  • T wapen van Ruinen, Ruinen
  • De Schildhoeve, Fluitenberg
  • Casa Maya, Dwingeloo
  • De Tippe, Vledder
  • Herberg van Es, Roderesch
  • Restaurant Westerbergen, Echten
  • Center Parcs Parc Sandur, Emmen
  • Schippershuus, Hoogeveen
  • Het Wapen van Schotland, Hooghalen
  • Iers restaurant & pub De Turfsteker, Westerbork
  • Diggels, Westerbork
  • Het Wapen van Drenthe, Roden
  • Grand Café Zuidlaren, Zuidlaren
  • 't Keernpunt, Diever
  • Restaurant Nije, Nijeveen