VAM-berg


Op de VAM-berg vind je een fietsparcours met drie klimroutes en een afdaling, 10 kilometer aan uitdagende mountainbikeroutes, 2 kilometer aan wandelpaden en onderlangs een ruiterroute van 4 kilometer. Op de top bij de Blinkerd (informatiecentrum) kun je even tot rust komen en heb je uitzicht over het prachtige Drentse landschap.

VAM-berg vanaf 29 september weer open

De VAM-berg in Wijster is vanaf vrijdag 29 september weer open voor recreanten. Iedereen kan weer naar hartenlust fietsen en wandelen op dé berg van Drenthe waar vorige week het EK Wielrennen werd verreden. Het nieuwe gedeelte, het ‘Dak van Drenthe’ blijft dicht tot het voorjaar van 2024 en is afgesloten met hekken. Reden voor de afsluiting van het ‘Dak van Drenthe’ is de voltooiing van de zogeheten afdichting van deze wal van 800 meter lang met onder andere zand en folie door Attero.

Wielrennen

Wielrennen op de VAM-berg

Mountainbiken

Mountainbiken op de VAM-berg
adobestock_84894025_bew

Bikepark

Bikepark op de VAM-berg
vam-berg--8

Wandelen

Wandelen op de VAM-berg

Praktische informatie

Hoe kom je bij de VAM-berg?

Evenementen

Evenementen op de VAM-berg

Beheer en onderhoud

Voor het totaal onderhoud op de VAM-berg werkt de provincie samen met afvalverwerker Attero. De provincie is verantwoordelijk voor het onderhoud van de asfaltpaden tot aan het hekwerk en de zogeheten grindkoffers naast deze paden. Binnen het hekwerk is het onderhoud voor Attero. De provincie zorgt voor het onderhoud van de wandelpaden en het mountainbikeparcours binnen de hekken.

Recreatieve ontwikkeling VAM-berg

Het fietsparcours op de VAM-berg is sinds 19 oktober 2018 open voor fietsers. De aanleg van het fietsparcours is fase 1 in de recreatieve ontwikkelingen op en rond de VAMberg. Naast het fietsparcours zijn in deze fase ook nieuwe wandelpaden, een mountainbikeparcours en een parkeerterrein aan de zuidzijde van de berg aangelegd.

Dak van Drenthe

Door afvalverwerker Attero wordt gewerkt aan het Dak van Drenthe: een wal van 800 meter lang, gemaakt van bodemas en zand om het recreatieve deel van de VAM- berg af te schermen van de vuilstort. De aanleg van deze wal is in 2020 klaar. Naar verwachting starten in 2021 de voorbereidingen voor de aanleg van een fiets- en mountainbikeparcours op het Dak van Drenthe. Het hoogste punt van Drenthe is dan 63 meter boven NAP.

Op Fietse

Drenthe is dé fietsprovincie bij uitstek. De fiets is belangrijk voor Drenthe. Om zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen, van toeristen tot scholieren, heeft de provincie het programma Op Fietse in het leven geroepen.