Uitrol vierde fase van het wandelknooppuntennetwerk Drenthe


Gedeputeerde Staten stellen een subsidie van €195.000 beschikbaar voor het uitrollen van de vierde fase van het wandelknooppuntennetwerk in Drenthe. In verschillende fases is er sinds 2015 gewerkt aan de aanleg van een provinciaal wandelnetwerk. Inmiddels is een derde deel gerealiseerd. In september wordt er gestart met de verdere ontwikkeling van het knooppuntensysteem in de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Midden-Drenthe. In de gemeenten De Wolden en Westerveld zijn al wandelknooppunten aangelegd, de gemeente Noordenveld is een eind op weg met de realisatie van de eerste fase en in de gemeente Meppel start deze fase binnenkort.

Het wandelnetwerk stelt wandelaars in staat om op basis van knooppunten gemakkelijk en flexibel kleine wandelingen of langere tochten uit te stippelen. Het netwerk bestaat voornamelijk uit onverharde paden door afwisselende landschappen en langs horeca, attracties, musea en bezienswaardigheden. Het netwerk is zo veel mogelijk aangelegd over bestaande wandelroutes en ommetjes om een wildgroei aan borden te voorkomen. Ook sluiten de knooppunten aan op routes in Overijssel, Friesland, Groningen en Duitsland. Het netwerk zal leiden tot meer wandelaars en een impuls geven aan het toerisme.

Henk Brink: "Naast het fietsen past ook het wandelen in onze ambitie om dé vrijetijdsprovincie van Nederland te worden. Het doel is de realisatie van een wandelnetwerk in heel Drenthe. Met het versneld realiseren van het wandelknooppuntennetwerk sluiten we aan bij de behoefte van de Drentse wandelaar. We maken wandelen nog makkelijker en toegankelijker in de gehele provincie.”

Gemeenten zijn betrokken bij de uitvoering van het wandelknooppuntennetwerk en dragen financieel bij. Het Recreatieschap draagt financieel bij en verzorgt de coördinatie, plaatsing en het beheer en onderhoud van het wandelknooppuntennetwerk. Belangrijk voor het onderhoud van de paden zijn ook de betrokken vrijwilligers. Provinciale Staten hebben in het voorjaar van 2021 extra budget ter beschikking gesteld om de uitrol van het wandelknooppuntennetwerk te versnellen.