Kunstwerk haalt herinnering op


Ooit was een ophaalbrug het markante herkenningspunt in het landschap bij Wilhelminaoord. Sinds maandag 22 februari is de brug terug als kunstwerk ‘De Opgehaalde Herinnering’ van kunstenaar André Pielage. Ter gelegenheid van 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid schenkt de Provincie Drenthe het kunstwerk aan de gemeente Westerveld. Vanwege de coronamaatregelen zal de officiële onthulling van het kunstwerk later zijn.

‘De Opgehaalde Herinnering’ representeert de ophaalbrug die tot circa 1900 het landschap bij Wilhelminaoord sierde. Het kunstwerk vormt een brug over het fietspad langs de Koningin Wilhelminasingel. Een deel van het fietsdek is verhoogd, waardoor het de suggestie wekt van een echt brugdek.

De actualiteit verbonden met de geschiedenis van de koloniën

De Koloniën van Weldadigheid gelden als de wieg van onze verzorgingsstaat. Deze is in de loop van de eeuwen sterk ontwikkeld en regelmatig in haar voortbestaan bedreigd. Zo is ook in de afgelopen jaren onze verzorgingsstaat regelmatig onderwerp van discussie geweest. Om de actualiteit te verbinden met de geschiedenis van de koloniën, is aan de brug een aankondigingsbord bevestigd. De tekst die hierop staat is verwisselbaar en actueel.