Cultuurfonds Drenthe steunt 19 projecten voor bijna € 44.000


Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de 3e vergadering van 2020, € 43.900 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 19 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen.

Coronacrisis

De coronacrisis is een overmachtssituatie die een groot aantal initiatiefnemers in de cultuur en natuur sectoren hard treft. Het bestuur van de afdeling Drenthe heeft zich bij een aantal projecten genereus opgesteld door wat extra bijdragen toe te kennen, zodat onze kunst en cultuurwereld actief blijft in deze coronatijd.

Het bestuur roept op om aanvragen voor bijzondere projecten in te dienen, vooral ook op het gebied van de natuur, welke nogal achter blijven, maar juist heel belangrijk zijn.

Bijzondere projecten

Een bijzonder voorbeeld van een extra bijdrage is de muziektheaterproductie Musical Jehanne van Stichting Musicalgroep KicK die na een eerdere toekenning nu op een aanvullende bijdrage van € 1.000 kan rekenen. Het bestuur heeft besloten een extra bijdrage aan het project toe te kennen vanwege de onverwachte aanpassingen die ze in deze tijd op innovatieve wijze hebben georganiseerd.

Muziektheaterproductie Kerstvoorstelling 2020 - coronaproof van Stichting Garage TDI kan rekenen op een bijdrage van € 5.000 voor muziektheaterproductie Projectplan Kerstvoorstelling 2020, van 17 t/m 24 december in diverse wijken te Assen. Garage TDI maakt een coronaproof Kerst-familievoorstelling (va 8 jr), die als een parade met karren, rijdende objecten, steltlopers, acteurs en muzikanten 1 verhaal vertelt en aan de toeschouwer voorbij trekt. Het publiek beleeft de voorstelling vanuit de eigen woonkamer, tuin of vanaf het balkon. De parade eindigt op een veld waar het publiek samenkomt voor de slotfinale. Vooraf krijgt de toeschouwer teksten en audiofragmenten thuis door de brievenbus. De scenes die voorbijtrekken worden aangegeven met een daarbij behorend scène nummer. De toeschouwers kunnen mbv het materiaal de voorstelling vanuit huis beleven. Aan het einde komen de spelers en de toeschouwers samen voor het slotstuk van de voorstelling. Hier wordt een ontmoetingsplek ingericht waar buurtbewoners kunnen nagenieten van de voorstelling, maar ook een boodschap voor elkaar en de buurt (gekoppeld aan de thematiek van de voorstelling: hoop, behulpzaamheid en gelijkheid) kunnen achterlaten (mobiele-lichtjes-van-hoop-kast).

In de bijlage staat aangegeven (pdf?handheld=true, 119 kB) voor welke andere projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe.

Op 11 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe in de laatste vergadering van 2020 nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum online worden ingediend.