Provinciale Adviescommissie Cultuur


De Provinciale Adviescommissie Cultuur geeft advies aan Gedeputeerde Staten. De leden adviseren over aanvragen voor subsidies en het cultuurbeleid.

De commissie adviseert over aanvragen voor subsidies, in het kader van de uitvoeringsregeling Cultuurnota 2017-2020. Daarnaast kan zij Gedeputeerde Staten gevraagd en ongevraagd adviseren over het cultuurbeleid van de provincie.

De leden van de adviescommissie

Pim Gaanderse (voorzitter)

“Levenslang” betrokken bij media: als verslaggever, voorlichter, hoofdredacteur en directeur; bij regionale en landelijke dagbladen, nationaal persbureau en publieke omroep. De laatste jaren interim manager en voorzitter van raden van commissarissen bij organisaties in de zorg en wonen en bij een mediabedrijf. Brede belangstelling voor kunst en cultuur; met name literatuur, klassieke muziek, oude jazz en beeldende kunst. Nog geen jaar woonachtig in Gasselte, maar al met veel genoegen kunst en cultuur gesnoven in Drenthe en kunnen vaststellen dat Drenthe zoveel kleur méér heeft dan alleen die van de hunebedden.

Marcella Marinelli

Ik ben Marcella Marinelli, archeoloog en beeldend kunstenaar. Ik werk voor Werelderfgoed Schokland en reeds vele jaren in de erfgoedsector. De provincie Drenthe heeft een rijk verleden, ik hoop daar via de commissie meer bekendheid voor te genereren. Ook de kunsten draag ik een warm hart toe. Ik ben benieuwd naar de nieuwe initiatieven in de provincie, en stimuleer graag activiteiten voor de jeugd en dichter op het publiek.

Loes Heebink

Ik ben Loes Heebink, beeldend kunstenaar en sinds 1980 woonachtig in Drenthe.
Eerst heb ik in het centrum van Meppel gewoond en had op wisselende locaties steeds mijn atelier. Later (1998) ben ik in Kolderveen gaan wonen, waar ik met een aantal mensen vanuit particulier initiatief de voormalige zuivelfabriek aangekocht heb en verbouwd tot woon-/werkruimten voor creatief werkenden. Daarbij werd ook in 2001 het artists-in-residence project KiK opgericht, waarin ik (tot 2008) initiatiefnemer, organisator en bestuurder was.

Naast mijn uitvoerende werk als beeldend kunstenaar (locatiegebonden video- en fotoinstallaties, monumentale opdrachten in de openbare ruimte) ben ik ook altijd actief geweest t.a.v. het organiseren van tentoonstellingen en manifestaties (o.a. als curator), bestuurswerkzaamheden en als adviseur BKVB bij verschillende kunst- en cultuurorganisaties en gemeenten.

Deze activiteiten doe ik bewust naast mijn beeldende werk omdat ik het belangrijk vind om maatschappelijk betrokken te zijn en mijn kennis en expertise in te zetten om een inhoudelijke bijdrage te leveren aan het kunst en cultuur klimaat. Ik vind het daarom ook een uitdaging om dit gedurende een aantal jaren nu voor de provincie Drenthe te doen.

Natalie Straatman

Met veel liefde werk ik al mijn hele loopbaan in de kunst- & cultuursector, voornamelijk aan de zakelijke en organiserende kant. Sinds 2009 ben ik directeur van een kunstencentrum, Kunstenschool ZG, dat als werkgebied de gemeentes Stadskanaal en Vlagtwedde in de provincie Groningen heeft. Wij verzorgen daar cursussen en educatie in muziek, dans en jeugdtheater.

Daarvoor was ik verbonden aan andere organisaties met allerhande podiumkunsten zoals De Oosterpoort & de Stadsschouwburg Groningen, Koninklijk Theater Carré, Festival Noorderzon en het Bevrijdingsfestival Groningen.

Het culturele veld van Drenthe ken ik de dato november 2016 tot op zekere hoogte. Ik heb nu eenmaal een grote liefde voor de kunsten en zoek dat overal en graag op, maar ik heb er ook gewerkt en voel mij ermee verbonden.

In 2008 werkte ik een jaar bij De Tamboer in Hoogeveen en mijn huidige werkgebied is vaak erg op Drenthe gericht. Stadskanaal zelf ligt nog geen meter van de Drentse provinciegrens af en wij ontvangen er veel klanten vandaan.

Zoals ik het ervaar erkent de provincie Drenthe het belang van kunst & cultuur voor haar inwoners en bezoekers. Wel is er juist in deze sector de eeuwige uitdaging om beschikbare middelen goed te besteden en zijn er naast ‘oude bekenden’ altijd nieuwkomers die ook mooie producties opzetten.

Privé woon ik in de stad Groningen, samen met mijn man en twee kinderen.

Onno Falkena

Ik ben journalist bij Omrop Fryslân en expert op het gebied van minderheidstalen zoals het Drents en Fries. Als bestuursadviseur van het Europees Buro voor Kleine Talen (EBKT/EBLT) organiseerde ik in september 2016 een conferentie over het Nedersaksisch & Platduits in het Europees Parlement in Brussel. Ik ben juryvoorzitter van het European Minority Film Festival in Husum (Duitsland). Verder ben ik fan van Drenthe en Daniel Lohues. Met het culturele profiel van Drenthe is niet zoveel mis, maar het kan nog wel wat eigentijdser, meertaliger en spannender.

Angelique van Os

Mijn naam is Angelique van Os. Ik woon sinds mijn tienerjaren in Drenthe. Sinds 2002 ben ik werkzaam als professioneel journalist. Vervolgens studeerde ik Kunsten, Cultuur & Media (muziekwetenschappen) aan de RUG. Als zelfstandige en freelance journalist heb ik me gespecialiseerd in muziek, cultuur en reizen. Ik heb als programmeur en coordinator voor uiteenlopende culturele festivals en organisaties in het noorden gewerkt, zoals Jazz Vibes (Theater de Tamboer), Kunstbende Drenthe, Music Generations Groningen, Jonge Harten Theaterfestival, Beleef Live (DNK), Jazz te Gast (Zuidhorn) en Rockit (de Oosterpoort).

Als journalist ligt mijn passie en expertise bij muziek en reizen. Ik ben freelance redacteur van Jazzism en publiceerde werk in Krant van de Aarde, Drenthe Magazine, GRANDE, het AD, OOR, Musicmaker, HEAVEN, Forte, Luister, de Fotograaf, Focus, Villa d’Arte, Wideoyster en Lonely Planet.

Tot slot run ik de Drentse band Aphranova, waarmee we komend jaar ons debuutalbum gaan uitbrengen. Met mijn achtergrond en vaardigheden hoop ik een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan het huidige en toekomstige Drentse kunstklimaat en nog meer boeiende kunstactiviteiten te leren kennen.

Stefanie Horneman-Ottens

Ik kom uit Groningen (1987) en woon momenteel in Veendam. Al vroeg is mij de liefde voor kunst bijgeleerd, met name door mijn vader. Op mijn zestiende startte ik met de opleiding autonome beeldende kunst aan Kunstacademie Minerva, waaraan ik in 2008 afstudeerde. Gezien mijn jonge leeftijd destijds, en omdat ik graag mijn positie als kunstenaar in de kunstwereld nader wilde bepalen, besloot ik een schakelprogramma Kunstgeschiedenis te volgen. Deze sloot ik af met een Master in Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Via een functie bij Het Nederlands Stripmuseum en een stage bij het Groninger Museum kwam ik in aanraking met de museumwereld. Momenteel werk ik als directeur bij het Stedelijk Museum Coevorden en als Voorzitter en Stafdocent coördinatie en PR bij de Klassieke Academie in Groningen. Drenthe heeft een rijke historie en genoeg creatievelingen om mooie projecten neer te zetten. Ik zie uit naar het lezen van alle ideeën en het adviseren over de projectvoorstellen.

Zie voor meer informatie het Reglement Adviescommissie Cultuur 2017-2020. Het reglement wordt momenteel aangepast voor de periode 2021-2024. Zodra dat bekend is zal het op deze pagina worden gepubliceerd.