Provinciale Adviescommissie Cultuur


De Provinciale Adviescommissie Cultuur geeft advies aan Gedeputeerde Staten. De leden adviseren over aanvragen voor subsidies en het cultuurbeleid.

De leden van de adviescommissie

Maaike van Steenis

Maaike van Steenis is trainer en coach voor kunstenaars, artiesten en creatieve ondernemers. Daarnaast is ze actief als dichter en performer.

Ze geeft les aan verschillende kunstvak-opleidingen en is als voorzitter betrokken bij diverse adviescommissies, zoals bijvoorbeeld voor het Fonds Podiumkunsten. In 2017 verscheen haar boek Tussen Kunst en Cash, waarvoor ze 11 creatieven interviewde over hun werk en hun ondernemerschap. Momenteel werkt ze aan een spoken word-voorstelling, samen met musicus Jan Flubacher.

Tonko Ufkes

An mien veur- en achternoam is misschien te zien dat ik Grunneger ben, ok al ben ik ien 1958 geboren ien Frieslaand en schrief ik meest veur t Drentse tiedschrift ‘Roet’. Tot mien studententied heb ik op Zeuvenhuzen woont, n dörpke ien e driehoek Grunnen, Frieslaand en Drenthe. Noa de studie Geschiedenis gaf ik les en dee historisch onderzuuk ien t boetenlaand. Tja, en ien t boetenlaand wer duudlek dat ik juust ien mien eigen (streek)toal alles zeggen en schrieven kin.

De òflopen darteg joar verscheen zodoende n beste haandvol dicht- en verhoalenbundels. Doarnoast perbeer ik mien vaste rubrieken ien Dagblad vh Noorden te vullen en doe ik links en rechts regelwaark.

En as t gijt om t mooiste van Drenthe dan zeg ik meteen: de dörpskerken. Veur toneel, kunst, meziek, veurdroagen of dat aalmoal toegelieks: doe zuks ien n Drentse dörpskerk!

Rommy Bijlsma

Bij toeval rolde ik in 1986 de theaterwereld in. Al voordat ik mijn mbo-diploma haalde, werkte ik op de financiële afdeling van theater De Tamboer. Daar begon de ontwikkeling van mijn culturele smaak. Na jaren in de cijfers kreeg ik de kans mijn creatieve kant meer te ontwikkelen en werd ik jeugdprogrammeur en marketeer. Ik kende ieder jeugdtheatergezelschap en zag bijna elke voorstelling in het hele land. Toen De Tamboer een korte periode directieloos was, deed ik de hele programmering. Ik haalde mijn hbo-CE met de uitstroomrichting Cultuurmanagement en deed vervolgens als ZZP-er organisatorische, programmerings- en marketingklussen voor veel theaters, o.a. bij Schouwburg Ogterop, DNK Zwolle en de Zwolse Theaters.

Daarna was ik 4 jaar hoofdprogrammeur voor de Stadsschouwburg Leeuwarden. Hier verdiepte ik me verder in alle genres en ook het internationale aanbod. Momenteel werk ik als marketeer bij De Voorveghter Hardenberg en HOFtheater Raalte. Door in zoveel verschillende ‘keukens’ te kijken, weet ik goed wat er speelt. Zowel letterlijk als figuurlijk.

Ik ben een geboren en getogen Hoogevener, met Friese roots. Zowel op het financiële als creatieve vlak heb ik kennis opgedaan die ik nu – met frisse blik – in wil zetten ten behoeve van ontwikkelingen binnen de culturele sector in Drenthe.

Peter Hiemstra

In het dagelijks leven ben ik beeldend kunstenaar. Daarnaast maak ik sinds 2010 deel uit van het bestuur van Stichting Open Stal, een jaarlijks terugkerende kunstroute die elke zomer in Oldeberkoop in Friesland wordt georganiseerd. In het kunstcircuit heb ik les gegeven, tentoonstellingen georganiseerd en samenwerkingsverbanden geïnitieerd.  Ik heb parttime gewerkt bij Kunst & Cultuur, de provinciale stichting die het kunstklimaat in Drenthe stimuleert. Daar heb ik o.a. kunsteducatieve projecten ontwikkeld en gecoördineerd en projecten voor talentontwikkeling georganiseerd.  Bij Kunst & Cultuur heb ik het altijd erg naar de zin gehad en ik ben blij dat ik nu, via de adviescommissie, iets terug kan doen voor de op een na mooiste provincie van Nederland.

Hilly Bijl

In 2005 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf, toen alleen nog coaching en training van oa. startende ondernemers. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2011 ben ik de opleiding productieleiding kunst en cultuur gaan volgen. Via stageplekken rolde ik in het grotere werk, te beginnen met de feestelijke opening van het Koning Willem Alexander Kanaal in Drenthe. Vanaf 2014 ben ik werkzaam geweest als productieleider bij verschillende theatervoorstellingen, feestelijke openingen, congressen en later ook als project- en /of zakelijk leider bij diverse festivals. Ik kijk er naar uit om een bijdrage te leveren aan het culturele landschap in Drenthe.

Nienke Bodewes

Mijn naam is Nienke Bodewes, geboren en getogen in Groningen. In 2009 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden, met als hoofdvak zang. Echter ontdekte ik door stages bij verschillende evenemten dat ik helemaal op mijn plek was in een festivalorganisatie. Dankzij mijn afstudeerstage kan ik mij medeoprichter van Into The Great Wide Open noemen. Inmiddels ben ik alweer twaalf jaar betrokken bij dit festival waar ik nu als eindverantwoordelijke nog steeds dagelijks aan werk. Verder heb ik als freelancer andere andere gewerkt voor festivals als Eurosonic Noorderslag en Le Guess Who?.

Hiernaast werk ik ook als organisatie adviseur voor verschillende culturele organisaties en festivals. Hierin help ik organisaties zowel met het bepalen van hun missie en visie, als het (her)inrichten van hun organisatie op basis daarvan. Verder ben ik door het jaar heen te vinden in verschillende concertzalen en musea, op allerlei soorten festivals en ga ik erg graag naar de bioscoop.

Met mijn achtergrond bij verschillende culturele evenementen en mijn liefde voor cultuur hoop ik een zinvolle bijdrage te kunnen leveren aan de Culturele Adviescommissie van de Provincie Drenthe. Ik kijk er dan ook naar uit om de voorstellen voor verschillende culturele projecten te lezen!

Stefanie Horneman-Ottens

Ik kom uit Groningen (1987) en woon momenteel in Veendam. Al vroeg is mij de liefde voor kunst bijgeleerd, met name door mijn vader. Op mijn zestiende startte ik met de opleiding autonome beeldende kunst aan Kunstacademie Minerva, waaraan ik in 2008 afstudeerde. Gezien mijn jonge leeftijd destijds, en omdat ik graag mijn positie als kunstenaar in de kunstwereld nader wilde bepalen, besloot ik een schakelprogramma Kunstgeschiedenis te volgen. Deze sloot ik af met een Master in Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Via een functie bij Het Nederlands Stripmuseum en een stage bij het Groninger Museum kwam ik in aanraking met de museumwereld. Momenteel werk ik als directeur bij het Stedelijk Museum Coevorden en als Voorzitter en Stafdocent coördinatie en PR bij de Klassieke Academie in Groningen. Drenthe heeft een rijke historie en genoeg creatievelingen om mooie projecten neer te zetten. Ik zie uit naar het lezen van alle ideeën en het adviseren over de projectvoorstellen.

Akmar Nijhof

Je kunt mij een veelvraat noemen wat betreft kunst, als maker, als kijker  en soms ook als koper. Kunst heeft zoveel kanten , het geeft ruimte aan gedachtes en het verrijkt mijn leven. Ik ben opgeleid aan de Academie Minerva en aan het Frank Mohr instituut in Groningen en werk nu al jaren vanuit Amsterdam. Mijn kunstpraktijk is multidisciplinair, van computer gegenereerde kunst tot fysieke werken. Het werk wordt getoond op festivals, musea ‘s, projectspaces en op biënnales in binnen - en buitenland. Meer over mijn werk en exposities kun je zien op www.akmar.nl

Als adviseur voor de provincie Drenthe hoop ik op plannen die uitdagen. Het doel is om een sterk cultureel veld te creëren waarin er plaats is voor diversiteit, het onbekende en de roots waarop we vertrouwen. Mijn interesse gaat uit naar: beeldende kunst, technologische en computer genereerde kunst, tijdelijke interventies in het landschap, de cultuurtoerist als stimulans, film zowel in de vorm van een eendimensionale narratief als in een experimentele vorm. Ik kijk uit naar uw aanvraag.

Zie voor meer informatie het Reglement Adviescommissie Cultuur 2021-2024.