Fotograaf Harry Cock wint de Grote Culturele prijs van Drenthe


De Asser fotograaf Harry Cock (1952) ontvangt op 9 april de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Dat maakten gedeputeerde Cees Bijl en juryvoorzitter Bert Naarding vandaag bekend. Harry Cock ontvangt de prijs voor zijn omvangrijke en kwalitatief indrukwekkende oeuvre van portretten, industriële foto's, stillevens en beelden van architectuur, landschappen en het dagelijks leven.

Cees Bijl:

“Sinds 1955 werd niet eerder een fotograaf bekroond met de Grote Culturele Prijs. Het werk van Harry Cock is al jaren van grote culturele betekenis voor de provincie Drenthe. Door zijn werk voor diverse media, waaronder de Volkskrant en Noorderbreedte, is het bijna dagelijks te zien.”

De prijs bestaat uit 10.000 euro en een bronzen legpenning.

Een foto van Harry Cock typeert zich door de wisselwerking tussen mens en landschap en door het alledaagse met vaak een humoristische invalshoek. “Als chroniqueur van Noord-Nederland is zijn werk van maatschappelijk belang voor Drenthe,” aldus de Provinciale Adviescommissie Grote Culturele Prijs van Drenthe. “Zijn werk wordt met grote regelmaat geëxposeerd, onder andere tijdens Noorderlicht. Bovendien is Harry Cock betrokken bij diverse culturele ontwikkelingen, zoals de KunstSalon in Assen.”

De prijs zal gelijktijdig worden uitgereikt met de Talentprijs 2018 van Kunst & Cultuur en met de Drentse Anjer Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe. De winnaars van deze prijzen worden tijdens de prijsuitreiking op 9 april bekend gemaakt. Eerdere winnaars van de Grote Culturele Prijs waren Cor Kalfsbeek (2016), Gerard Stout (2014), Alfred Hafkenscheid (2012) en Albert Rademaker (2010).