Cor Kalfsbeek wint Grote Culturele Prijs

De provincie Drenthe kent de Grote Culturele Prijs van Drenthe 2016 toe aan architect Cor Kalfsbeek. Gedeputeerde Henk Jumelet en juryvoorzitter Bert Naarding verrasten hem vandaag thuis en brachten hem op de hoogte van het goede nieuws. Voor zijn bijdrage aan de architectuur krijgt de inmiddels 84-jarige Kalfsbeek op 6 juni een bronzen legpenning en een bedrag van 10.000 euro uitgereikt.

“Cor Kalfsbeek stond aan de leiding van DAAD architecten. Hij heeft veel gebouwen met een maatschappelijke functie ontworpen,“ aldus de Provinciale Adviescommissie Grote Culturele Prijs van Drenthe. “Met de prijsuitreiking aan Kalfsbeek geven we de aandacht aan de bouw uit de jaren ’70 die het verdient”. Op zijn naam staan onder andere de uitbreiding van gevangenis Esserheem in Veenhuizen en de verbouw van de hal van het provinciehuis. Ook na zijn pensioen is Kalfsbeek nog altijd actief. Hij ontwierp in die periode veel huizen die goed passen in hun landelijke omgeving.

Op maandag 6 juni wordt de Grote Culturele Prijs uitgereikt door Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hof van Saksen in Nooitgedacht. Daar overhandigt K&C, expertisecentrum en projectorganisatie kunst en cultuur ook de Talentprijs Cultuur 2016. Hiervoor zijn genomineerd Arjan Linker (muziek) uit Nieuw-Amsterdam, Nicky Nahafahik (urban art) uit Hoogeveen en Jante Wortel (literatuur) uit Assen.

De Grote Culturele prijs, die voor het eerst in 1955 is uitgereikt, wordt sinds 2010 één keer in de twee jaar toegekend aan een persoon of instelling die zich in Drenthe op cultureel terrein op een bijzondere manier weet te onderscheiden. Het Drentse publiek kon tot november 2015 kandidaten aandragen.

Winnaar vorige keren

Gerard Stout (2014), Alfred Hafkenscheid (2012), Albert Rademaker (2010), Sjoerd Wagenaar (2007), Henk Nijkeuter (2004), Beeldentuin de Hullu (2001), Wil ter Horst (1999), Wim Stoppelenburg (1998), Het Drentse Boek (1997)

Laatst bijgewerkt op 15 juni 2016.