75 jaar Vrijheid

Het is 2020: een belangrijk kroonjaar voor het vieren en herdenken van 75 jaar Vrijheid. In dit jaar zullen we in Drenthe op vele manieren het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken én vieren.

De provincie Drenthe stelde afgelopen jaar 1 miljoen euro beschikbaar voor aansprekende culturele projecten en evenementen. Van dit bedrag ging 350.000 euro naar de gemeenten, die daarmee lokale initiatieven kunnen ondersteunen. Afgelopen periode hebben we verschillende plannen uitgewerkt,  samen met de landelijke organisaties Platform WOII, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, het Vfonds en de Drentse gemeenten, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en andere partners in de culturele sector.

75 Jaar vrijheid - 75 Jaar Vrijheid - rtv drenthe

Er worden komende maanden honderden activiteiten georganiseerd, verspreid over alle Drentse gemeenten. Wilt u weten wat er bij in de buurt te doen is? Kijk dan op de speciale website van RTV Drenthe. Ook staan op deze website bijzondere verhalen over de vijf jaar dat Drenthe door de Duitsers was bezet en de bevrijding.

Organisatoren

Voor organisatoren 75 jaar vrijheid

Organiseert u een activiteit in het kader van 75 jaar vrijheid? Groot of klein? Deze kunt u  aanmelden op de landelijke website. Op deze pagina vindt u ook de huisstijlgids en andere nuttige informatie.

Vrijheid-express

In de maand van de vrijheid (van 4 april tot 5 mei) rijdt de Vrijheid-express door Drenthe. Deze bus brengt en deelt verhalen over oorlog en vrijheid.

Wilt u de bus inzetten in uw gemeente of bij uw evenement? Lees dan hier meer:

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond het project 75 jaar vrijheid in Drenthe? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Landelijke viering

In 2019 en 2020 staan we stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. Onze huidige rechten en vrijheden zijn niet vrijblijvend. We delen het gemeenschappelijke belang ze in stand te houden en te versterken. Met de Drentse samenleving herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Want vrijheid verbindt!