75 jaar Vrijheid

Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus is besloten om alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in Drenthe tot en met 6 april af te gelasten of te verplaatsen.

Het is 2020: een belangrijk kroonjaar voor het vieren en herdenken van 75 jaar Vrijheid. In dit jaar zullen we in Drenthe op vele manieren het einde van de Tweede Wereldoorlog herdenken én vieren.

De provincie Drenthe stelde afgelopen jaar 1 miljoen euro beschikbaar voor aansprekende culturele projecten en evenementen. Van dit bedrag ging 360.000 euro naar de gemeenten, die daarmee lokale initiatieven kunnen ondersteunen. Afgelopen periode hebben we verschillende plannen uitgewerkt,  samen met de landelijke organisaties Platform WOII, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, het Vfonds en de Drentse gemeenten, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en andere partners in de culturele sector.

75 Jaar vrijheid - 75 Jaar Vrijheid - rtv drenthe

In verband met de coronavirus-maatregelen is een groot deel van de 75 jaar Vrijheid activiteiten die in Drenthe waren georganiseerd verplaatst of afgelast. Kijk voor een actueel overzicht op de speciale website van RTV Drenthe.

Organisatoren

Voor organisatoren 75 jaar vrijheid

Organiseert u een activiteit in het kader van 75 jaar vrijheid? Deze kunt u aanmelden op de landelijke website. Hier vindt u ook de huisstijlgids en andere informatie.

Vrijheid-express

De Vrijheid-express wordt i.v.m. de coronavirus-maatregelen definitief niet ingezet. De Vrijheid-express zou in de maand van de vrijheid (van 4 april tot 5 mei) door Drenthe rijden om verhalen over oorlog en vrijheid op te halen en te brengen.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond het project en activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid in Drenthe? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

Landelijke viering

In 2019 en 2020 staan we stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. De bevrijding betekende het herstel van onze vrije en open democratische rechtsstaat. Onze huidige rechten en vrijheden zijn niet vrijblijvend. We delen het gemeenschappelijke belang ze in stand te houden en te versterken. Met de Drentse samenleving herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Want vrijheid verbindt!