Flinke impuls voor hart van Exloo

GS vragen PS een bijdrage voor herontwikkeling Exloo

Door een grote brand is in 2017 een deel van het centrum van Exloo afgebrand. Inwoners, de Dorpsraad Exloo en het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Borger-Odoorn hebben nagedacht hoe zij het hart van Exloo weer aantrekkelijk en leefbaar willen maken. Zij schreven een plan en vroegen of de provincie Drenthe ook een bijdrage wil leveren. Gedeputeerde Staten hebben besloten om aan Provinciale Staten een bijdrage van €600.000,- te vragen om de plannen van Exloo te kunnen uitvoeren.

De plannen van inwoners

De gemeente Borger-Odoorn financiert de andere helft van de investering. Hiermee wordt voor ruim 1,2 miljoen euro een flinke impuls gegeven aan het dorpshart. Van dit bedrag worden onder andere bestaande voorzieningen opgeknapt en wordt een nieuw dorpsplein aangelegd. De plannen bestaan daarnaast ook uit een speelgedeelte voor kinderen en nieuwe gastenverblijven voor toeristen.

Waardering voor de inzet voor een bruisend Exloo

Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA): “Wij dragen graag bij aan initiatieven die door inwoners zelf zijn geïnitieerd. In Exloo hebben inwoners zich verenigd en samen vele uren gestoken in het bedenken van plannen voor hun dorpshart. Zij zetten zich in voor een bruisend en ondernemend Exloo waar ze zelf van kunnen blijven genieten, maar ook toeristen uitnodigen om te recreëren en verblijven. Wij hebben hier veel waardering voor.”

Snel aan de slag

Volgens wethouder Freek Buijtelaar van de gemeente Borger-Odoorn zorgt het geld voor een versnelling in het proces: “De brand sloeg een gat in het dorp, maar zorgde ook voor verbinding. Met dit geld kunnen de ideeën die de inwoners ontwikkeld hebben snel worden opgepakt.” Buijtelaar verwijst hiermee naar de drie bijeenkomsten begin dit jaar waar telkens meer dan 80 belangstellenden naartoe kwamen. Het initiatief voor de inloopavond kwam van de Dorpsraad Exloo. Veel inwoners gaven tijdens de bijeenkomsten aan dat ze graag de sfeer in het hart van Exloo weer terug willen zien. Een plek waar inwoners, toeristen en ondernemers samenkomen en waarbij Exloo zich verbindt met de Citta-slow gedachten.

Na instemming van Provinciale Staten begin 2019 kan het dorp verder met het uitvoeren van hun plannen.