Natuurlijk Platteland


Drenthe gaat voor robuuste natuur die tegen een stootje kan en ruimte biedt om te beleven en benutten. Het college heeft hiervoor het programma Natuurlijk Platteland 2016 – 2021 vastgesteld. Hierin staan de gezamenlijke ambities voor natuur en water voor de komende zes jaar. Hier worden de bestaande Europese afspraken verbonden met een dynamisch en ondernemend Drenthe. We zetten sterk in op koppelingen tussen natuur, water, landbouw, leefbaarheid en vrijetijdseconomie.

Film 'Natuurlijk Platteland'

Projectenkaart

Projectenkaart Natuurlijk Platteland

Wil je meer weten over de projecten? Kijk dan op de projectenkaart.

Uitgelicht

hondsrug-pixi-lichtje-boom

Een verlichte route door de Drentse natuur, met een interactieve voorstelling van lampjes tussen de bomen. Zo simpel als het klinkt, zo betoverend is het om in het donker door het bos te wandelen, begeleid door lichtjes die nog het meest doen denken aan vuurvliegjes. Lees meer over het Pixipad.

1-74

Drie klimroutes met een gemiddelde stijging van 10%, een 160m lange kasseienstrook en één lange afdaling. Nederland heeft er een nieuw fietswalhalla bij: de ‘Col du VAM’. Dit is het nieuwe uitdagende fietsparcours op het hoogste punt van Drenthe.

ProvincieDrenthe-66

Op 19 juli organiseerde de provincie Drenthe samen met Permanent Beta het inspiratiefestival ‘Natuur, Klimaat en Energie’ rond de vraag hoe partijen in de provincie er samen voor kunnen zorgen dat ontwikkelingen rondom natuur, klimaat en energie hand in hand gaan.

2018-136_koning_willem-alexander_opent_schaapskooi_bargerveen_4_-_marcel_j_de_jong

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft samen met schaapherder Luuc Bos op donderdag 27 september de nieuwe schaapskooi in het Bargerveen geopend.

Afbeelding Kaart

De provincie Drenthe stelt 6,3 miljoen vanuit het Rijk beschikbaar aan natuurpartners voor het uitvoeren van herstelwerkzaamheden in natuurgebieden in Drenthe.

MJJ-20161014-DrentscheAa-3

In de nieuwe zesdelige NPO-serie ‘Professors op Pad’ nam Pieter van Vollenhoven, samen met zijn goede vriend Joop Schaminée, de kijker mee op een boeiende ontdekkingsreis in het Drentsche Aa gebied. Bekijk de aflevering hier.

IMG-20180719-WA0002-01

Donderdag 19 juli was de oude NAM-locatie in Elp het decor van het  inspiratiefestival 'Natuur, Klimaat en Energie'. De vraag ‘Hoe kunnen we er in Drenthe samen voor zorgen dat ontwikkelingen op het gebied van energie, klimaat én natuur hand in hand gaan?’, stond deze dag centraal.

Oostervoortsche diep

In opdracht van de provincie Drenthe en waterschap Noorderzijlvest is het beekdal van het Oostervoortsche Diep opnieuw ingericht. Het gebied ten zuiden van Lieveren is nu natuurlijker en klimaatbestendig gemaakt.

Oranje zandoogje DV 20-07-10 (5)

Het gaat niet goed met insecten, vlinders en bijen. Daarom komt de provincie in actie met het project Boerenlandvlinders.

Holtingerveld

Op een prachtige locatie bij de toegangspoort Holtingerveld is hard gewerkt om een interactief informatiecentrum, horecagelegenheid en een natuurspeeltuin te realiseren. Iedereen kan nu de prachtige natuur rond de Havelterberg nog beter en langer beleven.

ROEG Oude Willem

ROEG! is deze week in Oude Willem, in het Drents Friese Wold. In het kader van LIFE-project vinden daar allerlei werkzaamheden plaats: het landbouwgebied Oude Willem wordt omgevormd tot natuurgebied.

ROEG

Het laatste natuurnieuws, vlogs van boswachters of video's van dieren in het wild. Dit vind je vanaf vandaag allemaal op de nieuwe website van ROEG!

Roeg

ROEG! loopt deze week met boswachter Albert Broekman langs het Oostervoortsche diep in Noord Drenthe. De provincie Drenthe werkt daar samen met partners aan een natter en natuurlijker beekdal met nieuwe meanders.

Schaapskooi-Bargerveen

Gedeputeerde Henk Jumelet en INTERREG/EDR-directeur Hermann Wessels zetten vrijdag 22 december letterlijk de deuren open voor de schaapskudde van het Bargerveen.

boomhutxxl2

In de SBS6 serie 'Boomhut XXL' gaan vijf creatieve teams op Drentse campings met elkaar de strijd aan om de meest bijzondere boomhut van Nederland te bouwen.