Projecten


Doelstelling LEADER in Zuidwest Drenthe

De focus ligt vooral op vrijetijdseconomie en de verbinding (cross-overs) met andere sectoren. De betekenis van recreatie voor de leefbaarheid is erg groot in Zuidwest Drenthe. In 2014 bleek uit onderzoek dat de sector ‘achteruit boert’. Juist voor het leefbaar houden van buitengebied en het bereikbaar houden van voorzieningen is een florerende vrijetijdseconomie groot. Met dit programma gaan we op zoek naar meer ‘nieuwe’ verbindingen tussen stad en platteland. Kernwoorden hierbij zijn samenwerking, onderscheidenheid, innovatief en voldoende spin-off.

Dit sluit aan bij het LEADER thema: economische impuls bij minder verstedelijkte regio’s met economische, ecologische en sociale innovatieve potentie en het verstevigen van stad – land relaties die een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van het platteland.

Nieuwe schaapskooi in Ruinen (project is afgerond en afgerekend)

Stichting het Drentse Heideschaap heeft een nieuwe schaapskooi gebouwd. Er is een ruimte voor informatie en educatie en een uitkijktoren neergezet. Deze uitbreiding zal zeker meer bezoekers trekken. Dorpsbelangen Ruinen en Stichting Promotie Ruinen zijn op dit moment bezig met plannen om een betere verbinding te maken met onder meer de schaapskooi, zodat al deze bezoekers ook een kijkje nemen in het prachtige dorp.

schaapskooi Ruinen

Ackerlodges

In Ruinerwold worden zeven ackerlodges gebouwd. Niet op een vakantiepark maar in een weiland van de agrariër langs een houtwal. Een nieuwe manier van recreëren op het platteland, met het zicht op de koeien die in het weiland grazen.

Camping Reeënwissel (project is afgerond en afgerekend)

Camping Reeënwissel in Hoogersmilde heeft de camping toegankelijk gemaakt voor dagjesmensen. Het terrein grenst aan het Drents Friese Wold waar veel wandelaars en fietsers komen, die nu ook in de nieuwe horecavoorziening terecht kunnen voor een kopje koffie, een drankje en een hapje. Er wordt een educatieve ruimte ingericht samen met Staatsbosbeheer. Ook zijn er natuurlodges en camperplaatsen gerealiseerd.

De Reeënwissel is in de toekomst 46 weken open, een belangrijke seizoensverlenging.

Reeenwissel-receptie---web

Bosbad Vledder

Bij Bosbad Vledder komt een speeltuin en een paviljoen waar koffie en thee gedronken kan worden en de mogelijkheid voor een eenvoudige lunch. Verder zal de entree een facelift krijgen. Belangrijk is dat het vooral een vrijwilligersinitiatief vanuit het dorp Vledder is, waar veel lijnen samenkomen bij het zwembad. In samenwerking met plaatselijke Verenigingen en ondernemers zullen gedurende het hele jaar sportieve en recreatieve activiteiten worden georganiseerd.

De Drentse Koe

In Ruinerwold is de ‘De Drentse Koe’ met nieuwe activiteiten begonnen. Er is een indoor klimparcours boven de koeien gerealiseerd en een overdekt waterplein om op warme dagen lekker af te koelen. Buiten wordt een interactief doolhof in het maisveld gemaakt. De Drentse Koe wordt door deze uitbreidingen een nóg aantrekkelijker ‘attractiepark’ voor de regio en aanwezige recreanten. Dit bedrijf is van een melkveebedrijf getransformeerd in een recreatieve dagattractie.

Het Nolderwoud

Het Nolderwoud in Zuidwolde gaat een groepsaccommodatie realiseren. Dit om ook groepen de mogelijkheid te bieden van een meerdaagse kuurbehandeling. Ook komt er een trimbaan met buitenfitnessfaciliteiten.

Klimavontuur Meppel

Bad Hesselingen van Stichting Zwembad Meppel heeft een regiofunctie. Met een nieuw activiteitenaanbod in de vorm van een klimpark en het integreren van de bestaande midgetgolfbaan Meppel hebben zij een nieuw concept op de sportieve bewegingsmarkt gerealiseerd.

Klimavontuur

Denken, durven, doen in de vrije Koloniën van Weldadigheid

De Stichting Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord wil meer bezoekers trekken naar Zuidwest-Drenthe. Ze zetten daarvoor het gedachtegoed van Johannes van den Bosch als oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid in en vertalen dat naar het heden en de toekomst. Zij doen dit met een tijdelijke tentoonstelling over Koning Willem I in het museum De Koloniehof, een marketingcommunicatiecampagne, wandelroutes en het realiseren van kunst in het landschap van de kolonie.

Kolonien-van-weldadigheid

Entertainment Plaza

Het project ‘Entertainment Plaza Westerbergen’ richt zich op de realisatie van een entertainment centrum op het terrein van Vakantiepark Westerbergen in Echten. Het entertainment centrum zal met de volgende onderdelen worden opgeleverd: bowlingbanen, indoor-speeltuin, innovatief klimpark, grotten-parcours, amfitheater, Drentse speelheide en een moderne horecavoorziening. Met de realisatie van het project wordt een slechtweervoorziening gerealiseerd welke het gehele jaar door gebruikt kan worden.

Wiendsels – groepsaccommodatie

In een leegstaande authentieke boerderij in Ruinerwold wordt een groepsaccommodatie gerealiseerd. De groepsaccommodatie wordt stijlvol ingericht en is te verhuren aan groepen tot 22 personen. Ook worden er glamping units gerealiseerd. De units zijn semipermanente, hippe accommodaties, met eigen sanitair en geschikt voor 2 tot 4 personen. Hiermee worden de gasten voorzien van comfortabele verblijfaccommodaties. Tot slot zal er een bakhuisje gebouwd worden waar een originele bruidssuite in komt.

Verdieping en Ruimte Camping Noordenveld

Uitbreiding van de camping waarbij ingespeeld wordt op een specifieke doelgroep, namelijk de zogeheten ‘ingetogen aqua’ (ontspannen en tot rust komen). De uitbreiding voorziet in circa 32 ruime kampeerplaatsen met eigen duurzame sanitaire voorzieningen verdeeld over circa 8 sanitair units, parkeerplaatsen voor de bezoekers van de camping en de aanleg van een visvijver met natuurlijke oever en boswallen. Ook wil de aanvrager de gasten actief betrekken bij de omringende natuur door onder andere het aanbieden van een (wild)excursie in een elektrische transsporter en andere arrangementen in samenspraak met ondernemers uit de omgeving.

StimuLEREN

Het project StimuLEREN komt voort uit het initiatief om ondernemers die werkzaam zijn in de vrije-tijdssector in te laten zien en laten ervaren dat online zichtbaarheid en vindbaarheid tegenwoordig van groot belang is. De vernieuwende werkwijze van dit project moet bijdragen aan een gezamenlijk (online)marketingconcept. En zal bijdragen aan de verbetering van de onderlinge (cross-sectorale) samenwerking van ondernemers in de vrijetijdssector.

Huis van Weldadigheid experience

Een attractieve bezoekersbeleving voor een breed publiek en daarmee een vliegwiel zijn voor de versterking van de vrijetijdseconomie in het gebied. Daartoe wordt in het hart van Frederiksoord een nieuw bezoekerscentrum gerealiseerd rondom een aantrekkelijke experience. Bezoekers maken via een multimediaal belevingsparcours een tijdreis door in de huid van de eerste kolonisten te kruipen en de wereld van toen mee te beleven.

Buiten sporten en bewegen in Zuidwest-Drenthe

Het sportieve aanbod voor toeristen, recreanten en inwoners in Zuid- West Drenthe uitbreiden en optimaliseren. Het biedt een kapstok voor stakeholders in het gebied die makkelijk aan kunnen haken. Door het creëren van enkele bijzondere voorzieningen, activiteiten en er meer bekendheid aan te geven, meer mensen over te halen om het Leader Zuid- West Drenthe gebied te bezoeken en/of te verblijven. Voorbeelden zijn sportieve evenementen jaarrond, een ‘glow in the dark’ wandel of fietspad, ‘nature game’ en gezamenlijke promotie.

Nature game

Boomhut XXL

In dit project zijn vijf unieke boomhutten ontwikkeld en geëxploiteerd door verschillende campings. Voor de gasten is het mogelijk om door het agrarische landschap van Zuidwest-Drenthe van hut naar hut te trekken. Het bouwen van de boomhutten is in een wedstrijdsetting uitgevoerd en uitgezonden op de tv.

Boomhut

Sterren op de Olde Bargen

Op deze camping worden 3 ‘sterren’vakantiewoningen gebouwd. Toeristen kunnen duisternis gaan beleven vanuit de woning in en rond het gebied van het Dwingelderveld. Er wordt ook een jacuzzi met overkapping gerealiseerd (jacuzzi wordt extern gefinancierd). Vanuit de jacuzzi kan ook de sterrenhemel worden bekeken. Met telescopen kan er naar sterren worden gekeken en er worden arrangementen ontwikkeld die ook in het teken van sterren en duisternis staan.

Indoor Speelruimte RCN de Noordster

Het realiseren van een indoor speeltuin in het teken van het thema Sterren en Duisternis op RCN Vakantiepark de Noordster. De speeltuin wordt ingericht met diverse speel- en spelattributen. Kinderen in de leeftijd van 2-17 jaar kunnen hier op een speelse manier de gebiedskenmerken van Zuidwest Drenthe beleven. De binnenspeeltuin betekent een uitbreiding van het aanbod van de camping met een elk-weer-voorziening. De Noordster beoogt hiermee een bredere doelgroep aan te trekken (zowel de eigen toeristische gasten op de camping en het vakantiepark, als bezoekers uit de regio).

RCN-vakantiepark-de-Noordster-Indoor-SpeelRuimte (2)

Natuurlijk de Wiltzangh 2.0

Parallel aan de ontwikkelingen op het Dwingelderveld en het recreatieterrein de Wiltzangh met betrekking tot de waterberging en natuurontwikkeling, wil vakantiepark de Wiltzangh drie natuurlofts realiseren, waarbij wordt ingezet op water/natuur-recreatie. De lofts worden luxe ingericht en voorzien van een hottub. Hiernaast wordt er een informatiepunt langs de heide geplaatst met een uitkijkpost.

Vakantiepark De Wiltzangh

Paviljoen recreatiegebied Nijstad

De voormalige zandwinplaats aan de Nijstad ombouwen tot een recreatiegebied van de gemeente Hoogeveen. Het paviljoen wordt het middelpunt van dit recreatiegebied wat verder bestaat uit een mix van dag- en verblijfrecreatie en een multifunctioneel activiteitenterrein.

Het paviljoen is een belangrijke centrumfunctie van het totale recreatiegebied en bestaat onder andere uit een restaurant, ijssalon, sportbar en een terras aan het water.

foto Nijstad

Tralaluna Zuidwest Drenthe experience

Een unieke beleving in Zuidwest Drenthe door de realisatie en verhuur van lokaal gemaakte Tiny Houses on Wheels en van oldtimer kampeerbusjes gerestyled in thema Zuidwest Drenthe.

De Tiny Houses on Wheels komen te huur op verschillende locaties in Zuidwest Drenthe. Voor de kampeerbussen worden roadtrips ontwikkeld waarmee bijzondere plekjes in Zuidwest Drenthe worden verbonden. Voor beide activiteiten is en wordt samenwerking gezocht met andere ondernemers in de regio.

Alle parels van Drenthe onder één dak (hotel Westerburcht Westerbork)

Het project realiseert ‘vakantiehuisjes’ (familiekamers) in een hotel speciaal ingericht op jonge gezinnen. Elke kamer met een eigen Drents thema, gekoppeld aan bezienswaardigheden en attracties in de regio voor het hele gezin. De kamers worden met elkaar verbonden door het ‘Drenthepad’, een gang waar je ‘puur’ Drenthe ervaart.

De Stee

Het project ‘De Stee’ realiseert het ontwerpen, maken, verhuren en tentoonstellen van een bijzondere verblijfsvoorziening. Geheel geïnspireerd op de typische boerderij-ervaring van het Drentse Bartje. De Stee kan in een natuurlijke en luxe omgeving worden gehuurd door rust- en cultuurzoekers.

De Stee zwemvijver

Marketingagenda Zuidwest Drenthe

Het project heeft als doel een meer jaren marketingagenda voor Zuidwest Drenthe op te stellen. Hierin zal de vrijetijdseconomie in de regio Zuidwest Drenthe versterkt worden met behulp van een gezamenlijke en gestructureerde aanpak voor de regiomarketing.


Procesgeld

Behalve subsidie voor projecten geeft het bestuur ook subsidie voor processen. Het gaat dan vooral om vraagstukken in een gebied, die nadere uitwerking vraagt en ‘procesondersteuning’ nodig heeft om tot resultaat en/of uitvoering te komen.

Het onderwerp moet een directe relatie hebben met de doelstelling van LEADER. Het bestuur bespreekt het vraagstuk en zal bij een positief oordeel opdracht geven aan een organisatie of persoon, die verantwoordelijk is voor de uitvoering.