Nieuws

Het uiterste noorden van het Hunzedal doet deze week mee aan de week van het Drijfvuil, om zo bewustwording te creëeren voor de plastic soep in onze wateren. Hoe zit het eigenlijk met zwerfafval in de Hunze?

Buinerveen, Gasselternijveen, Nieuw Annerveen: De Hunze is jarenlang bepalend geweest voor het vervoer van veen, ook wel turf genoemd. En turf, op zijn beurt is bepalend geweest voor het karakter van het Hunzedal.

De opgravingen bij de Valtherschans zijn inmiddels in volle gang. Achter de schermen is er al maanden gewerkt om de grond beschikbaar te krijgen. Via kavelruil is er uiteindelijk een deal gesloten die goed is voor boer, natuur en cultuurhistorie.

Een paar dagen nadat een historisch kanonschot de start markeerde van het archeologische onderzoek bij de Valtherschans, hebben archeologen daadwerkelijk een kanon gevonden. Een unieke vondst.

Dit voorjaar gaat de schop in de grond in de Branden. Het Voorste- en Achterste Diep worden teruggebracht naar hun oorspronkelijk loop. Hierdoor ontstaat 240 hectare nieuwe natuur en ruimte voor waterberging en recreatie. De werkzaamheden duren tot het einde van dit jaar.

Het Hunzedal liep afgelopen weken flink vol met water. Door de hevige regenval is de waterstand ongekend hoog. Het waterschap besteedt extra aandacht aan stevige dijken en kades om te zorgen dat het water in het dal blijft. Daarbij letten ze goed op bevers, die graag hun holen in kades graven.

Zeventien studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein uit Leeuwarden bezochten maandag 14 februari het Voorste Diep. Vijf van hen gaan een speeltoestel ontwerpen dat de verbinding legt met de geologische geschiedenis van het gebied.

De jury was onder de indruk van hoe het gedicht verleden en heden, mens en natuur met elkaar vervlecht en verbindt. Ook visueel inspireert het gedicht. De meanderende vormen van de tekst zijn als het stromende water van de Hunze. Het gedicht tilt de lezer op en voert hem mee.

De naam van de Stuurgroep van de Hunze verandert naar Bestuurlijke Advies Commissie. Om meer eenduidigheid in de verschillende werkgroepen van alle inrichtingsgebieden te krijgen, heeft de Provincie besloten om deze werkgroep in ieder gebied dezelfde naam te geven.

Willem Tjebbe Oostenbrink werkt voor Prolander aan de pilot natuur-inclusieve landbouw in het Achterste Diep. Daarnaast is hij dichter en beoordeelt hij als jurylid de inzendingen voor onze poëziewedstrijd Mien plekkie bij de Hunze. In dit artikel neemt hij ons mee in zijn werkwijze en geeft tips voor het schrijven van een goed gedicht.
De Hunze heeft een nieuwsbrief
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en betrokken blijven bij het Hunzeproject? Meldt u meteen aan!