Deelgebieden
In het deelgebied Noordma en Wolfsbarge komt de Hunze bij de grens van de provincie Drenthe naar de provincie Groningen aan. Via Tusschenwater stroomt de Hunze langs Noordma het Zuidlaardermeer in.
Tusschenwater en Annermoeras zijn gebieden waar al veel natuur ontwikkeld is. Zo heeft de Hunze zijn meanderende loop teruggekregen. Tusschenwater heeft het karakter gekregen van een overstromingsmoeras.
Hoewel er al veel natuur te vinden is in de deelgebieden, is dat niet altijd zo geweest. Het natuurgebied van de Breevenen was tot halverwege de jaren ‘90 bijvoorbeeld nog een eindeloos groot aardappelland. Inmiddels is het grondwaterpeil verhoogd en vind je er weidevogels.
In Deelgebied De Branden staat water centraal bij de gebiedsontwikkeling. Dit gebied ligt een stuk lager - zo’n vijftien meter - dan het aangrenzende Drouwenerzand.
Bronnegermaden en Achterstediep zijn nu vooral agrarisch gebied. De bovenloop van de Hunze heeft hier voornamelijk een afvoerfunctie.
Het deelgebied Flessenhals ligt ten zuiden van Borger. Het water loopt hier in een rechte stroom langs het dorp. Oude meanders zullen hier worden hersteld en het gebied wordt uitgebreid met de vroegere sportvelden. Ook komt er een nieuwe natuurspeelplaats die onderdeel zal zijn van het natuurgebied.
Tussen Buinen en Buinerveen ligt het deelgebied Paardetangen. Je vindt hier het Achterste Diep dat één van de bovenlopen van de Hunze is. In dit deelgebied voert Waterschap Hunze en Aa’s de werkzaamheden uit.
Deelgebied Zoersche landen, ook wel Boermastreek genoemd, ligt aan het begin van het hunzestroomdal in Nederland. Het is een van de eerste plekken waar natuurontwikkeling op grote schaal heeft plaatsgevonden in het gebied.
Katteveen-Saksveld, Schaangedennen, Valtherdiep en Buinerveld liggen niet in het beekdal van de Hunze, maar ten zuidoosten ervan. Zij bieden allerlei kansen in het kader van natuurontwikkeling. Door ook deze deelgebieden mee te nemen in de ontwikkelingen, wordt het Hunzegebied nog toekomstbestendiger.